Kirjan välistä pilkistää minisukka! Villasukkakirjanmerkki on joulun sympaattisin lahjaidea – näin neulot sen muutamassa tunnissa
Tee itse
Kirjan välistä pilkistää minisukka! Villasukkakirjanmerkki on joulun sympaattisin lahjaidea – näin neulot sen muutamassa tunnissa
Kirjanmerkiksi sopiva minikokoinen sukka valmistuu jämälangoista muutamassa tunnissa. Sujauta sukka lahjakirjan väliin, ja saat lukemista harrastavalle ystävälle tai sukulaiselle taatusti iloisen mielen.
Julkaistu 14.11.2019
Meillä kotona

Villasukkakirjanmerkki – tarvikkeet:

 • kahta eri väristä puuvilla- tai villalankaa. Mallisukissa on käytetty kahta puuvillalankaa: kirkkaanvihreää jämälankaa ja Gjestal Bomull Sport -lankaa, sävy 332 vedenvihreä.
 • puikot 3,5 tai käsialan mukaan.

Tiheys: 22–23 s sileää neuletta = 10 cm.

Villasukkakirjanmerkki neulotaan näin

 1. Luo 24 s ja jaa silmukat tasan neljälle sukkapuikolle eli 6 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä.
 2. Neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta suljettuna neuleena noin 2 cm.
 3. Jatka sileää neuletta samalla langalla 4 krs. Vaihda lankaa ja neulo sileää neuletta 4 krs.
 4. Jatka samaan tapaan kahdella värillä raidoittaen. Kun varren pituus on 24 cm ja olet viimeksi neulonut 4 krs vedenvihreällä langalla, aloita kantalapun neulominen.
 5. Vaihda työhön kirkkaanvihreä lanka. Neulo I puikon s:t IV puikolle (= 12 s). Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ. 1. krs (nurja puoli): Nosta 1. s nurin neulomatta (lanka työn edessä), neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2. krs (oikea puoli): Nosta 1. s oikein neulomatta, neulo muut s:t oikein. Käännä työ. Toista kerroksia 1–2 yhteensä 4 kertaa (= 8 krs).
 6. Aloita kantapohjan kavennukset seuraavalla krs:lla (nurja puoli). Nosta 1. s nurin neulomatta. Neulo nurjaa, kunnes jäljellä on 4 s. Neulo 2 s nurin yhteen ja käännä työ. Nosta 1. s oikein neulomatta ja neulo oikeaa, kunnes jäljellä on 4 s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ.
 7. Jatka kantapohjan kavennuksia samaan tapaan, kunnes jäljellä on 6 s. Neulo viimeiseksi oikea kerros ja jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle (3, 3).
 8. Poimi puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 6 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen (= takareunasta) oikein. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 6 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä, neulo poimitut s:t kiertäen oikein.
 9. Jatka neulomista suljettuna neuleena kaikilla 32 s:lla. Aloita kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 s oikein yhteen, neulo II ja III puikon s:t oikein ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Neulo krs sileää neuletta ja tee seuraavalla krs:lla kavennukset kuten edellä. Toista kavennukset 4 kertaa eli kunnes I ja IV puikoilla on jäljellä yhteensä 12 s (6, 6).
 10. Jatka sileää neuletta, kunnes teräosan pituus on noin 7 cm. Aloita kärkikavennukset: neulo jokaisen puikon alussa tai lopussa 2 s oikein yhteen. Neulo välikerros. Vuorottele kavennuskerrosten ja tavallisten kerrosten välillä.
 11. Kun jokaisella puikolla on jäljellä 2 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele. Viimeistele sukkakirjanmerkki halutessasi höyryttämällä tai pingottamalla.

Pirkko Zimmermann on neulonut minisukkia kirjanmerkeiksi lapsilleen ja lapsenlapsileen. Idean hän nappasi vuosia sitten ulkomailta eräältä torilta, jossa oli myynnissä vastaavanlaisia sukkia.

– Minulla oli paljon jämälankoja, joten tein kirjanmerkistä oman versioni. Neuloin sen kuten normaalin sukan mutta minikokoisena. Lopuksi höyrysilitin sukan, Zimmermann kertoo.

– Idea oli taas unhossa parisen vuotta, mutta ehkä joululahjakirjat saavat minisukan tänä vuonna!

4 kommenttia