Sympaattinen Villa Österhult Kemiönsaaressa kokoaa Annan ystävät juhlaan, jossa ei tunneta stressiä: "Aattona ulkoilemme ja lämmitämme monet glögit"
Sisustus
Sympaattinen Villa Österhult Kemiönsaaressa kokoaa Annan ystävät juhlaan, jossa ei tunneta stressiä: "Aattona ulkoilemme ja lämmitämme monet glögit"
Anna ihastui 1930-luvun puutalon Villa Österhultin rauhalliseen tunnelmaan ja sen alkuperäisiin lautalattioihin. Kemiönsaaressa sijaitseva talo toimii nyt taiteilijaresidenssinä, ja siellä vietetään kiireetöntä joulua ystäväjoukon kesken.
21.12.2022
 |
Avotakka

Tie Kemiönsaareen mutkittelee upean merellisen saaristomaiseman läpi. Luovan alan yrittäjä Anna ihastui pieneen ja sympaattiseen Kärran kylään jo ensivisiitillä. 1930-luvulla rakennetun talon pihalla aistii rauhan ja meren läheisyyden. Metsä­kauriit kirmaavat lähimetsässä, ja kurjet toivottavat huudoillaan vieraat tervetulleiksi.

Villa Österhult sijaitsee Kärran kylässä Kemiönsaarella. Kaikkialla voi aistia meren läheisyyden.

Talossa on erityinen ja seesteinen tunnelma, jonka aistii vasta siellä käydessään. Anna viettää talvisin aikaa mökillä myös etätöitä tehden, mutta pääosin Villa Österhult toimii taiteilijaresidenssinä.

– Olin yllättynyt, kuinka hyvin talossa viihdyn. Ajan täältä töihin Turun keskustaan noin tunnissa, ja tänne palatessa rauhoitun kiireistä. Kemiönsaaren palvelut ovat vain muutamien minuuttien automatkan päässä, ja elämä on vaivatonta, Anna sanoo.

Anna kutsui ystäviään jouluksi Kemiönsaareen Villa Österhultiin. Sylissään hänellä on sittemmin jo edesmennyt 15-vuotias Ninja-koira. Keittiöstä aukeaa näkymä olohuoneen puolelle. Joulun tunnelman Anna loihtii paitsi kynttilöillä ja havuilla myös musiikilla. Taulun on maalannut Annan ystävä Sonja.

Anna luotti talon saneerauksessa isäänsä sekä tuttuihin työmiehiin, jotka osasivat remontoida vanhaa kunnioittaen. Lautalattiat kaivettiin esiin, hiottiin ja vahattiin, sähköt ja putket uusittiin ja pinnat remontoitiin. Keittiön Anna valitsi Kitzenin mallistosta. Värivalinnoissa Anna konsultoi sisustusarkkitehti Maija Rasilaa ja ihastui heti tämän keittiöön valitsemaan persoonalliseen Down Pipe -sävyyn, joka on vanhoihin sävyihin erikoistuneen Farrow & Ballin värikartasta.

Kitzenin petroolinsiniset kaapistot luovat upean taustan puisille kalusteille. Kaapistojen avohyllyillä polveilee valosarja tuomassa jouluista tunnelmaa. Anna tarjoaa omenamehusta ja kokki Sami Tallbergin villiyrttiteestä uutettua glögiä. Lisämauksi voi lorauttaa tilkan calvadosta. Kristallimukit ja ruusulusikat ovat kirpputorilta.

Talon sisustus syntyi uutta ja vanhaa yhdistämällä. Annalla on ollut tapana ostaa silloin, kun hän näkee jotain kaunista. Ostokset saavat jäädä varastoon odottamaan oikeaa hetkeä ja tilaa, kuten nyt tätä Kemiönsaaren taloa.

Anna, miten joulu saapuu Villa Österhultiin?

Tämä on ensimmäinen jouluni Kemiönsaaressa, joten on jännittävää nähdä, millaiseksi tunnelma muotoutuu. Luulen, että joulutunnelma viriää viikkoa ennen varsinaista aattoa. Kuusi hankitaan perheemme perinteiden mukaisesti vasta aatonaattona. Toin jo aiemmin pikkukuusen luomaan tunnelmaa.

Miten joulu näkyy talossa?

Luonnollisuutena, ja tärkeää on myös se, että on oman näköistä. Joulunvietto on kuin päätös kuluneelle vuodelle. Parasta on, kun aattona ei ole liikaa ohjelmaa ja aikatauluja, vaan päivä saa soljua vähän fiiliksen mukaan.

Riisipuuro haudutetaan puuliedellä, jonka lämpö luo ainutlaatuista tunnelmaa. Huonekuuselle löytyi paikka Made by Choicen Airisto-jakkaralta.

Millaisella joukolla vietätte joulua?

Tänä jouluna vietämme ystävien joulua. Kokoonnumme luokseni, herkuttelemme, kuuntelemme musiikkia ja nautimme rauhallisesta yhdessäolosta.

Anna säilytti keittiön alkuperäiset takaseinän kaapistot ja valitsi niiden pariksi Kitzenin keittiön siniseksi sävytettynä.

Millaisia jouluperinteitä sinulla on?

Kaupunkijouluina olemme käyneet perheen ja ystävien kanssa kuuntelemassa joulurauhan julistuksen ja glögillä sen jälkeen. Lapsena kävimme usein myös joulukirkossa, mutta nyt aikuisena se on jäänyt vähemmälle. Tänä jouluna menemme kuitenkin koko joukon kanssa kuuntelemaan jouluhartauden läheiseen Dragsfjärdin kirkkoon.

Pöytä löytyi ystävältä. Penkki on Be Designin, Thonet-tuolit Ekotorilta ja Made by Choicen tuolit Anna hankki tänne.

Millainen on joulusi värimaailma?

Värimaailma on kodin sävyjä mukaileva ja luonnollinen. Aattoaterian katan hiekansävyiselle tai valkoiselle pellavaliinalle. Vihreä tulee mukaan havuista, luonnollisena sävynä se viehättää minua.

Riisipuuro kuuluu Annan jouluun. Se tarjotaan sokerin ja kanelin kera. Keraamiset astiat ovat Kustavin savipajalta.

Mitkä ovat tärkeimmät joulukoristeesi ja -kukkasi?

Koristeita on täällä todella vähän, vain muutama pelkistetty joulukuusenkoriste ja adventtikynttelikkö. Kranssi on minulle tärkeä koriste, ja sen paikka on ulko-ovessa. Kukkien sijaan haluan joulun olevan luonnollisen vihreä. En ole hankkinut tänne jouluksi niinkään kukkia vaan olen panostanut havuihin. Sidotut kimput eivät oikein ole tyyliäni.

Olohuoneeseen Anna hankki ystävänsä Bette Eklundin suunnitteleman BE Designin sohvan. Tyynyt Saana ja Olli. Maalaus on Fanny Tavastilan Happiness. Maalauksen vieressä taiteilija Kirsimaria Törösen All Saints -sarjan teos sekä alempana Seinen tuntematon, joka löytyi vanhan talon jäämistöstä.
Olohuoneen jatkeena samassa kerroksessa on makuuhuone. Seiniin Anna valitsi pehmeän harmaanruskeaan taittavan sävyn, joka on Farrow & Ballin Hardwick White.

Millainen on aattopäivänne?

Aamu alkaa joulupuurolla. Keitämme sen todennäköisesti yhdessä täällä yöpyneiden ystävieni kanssa. Nautimme aamuhetkestä keitellen riisipuuroa puu­liedellä, sillä sen luomaa tunnelmaa ja makua ei voita mikään. Aattona ulkoilemme ja lämmitämme monet glögit. Päivällä katamme yhdessä aattoaterialle kauniin pöydän ja nautimme pitkän kaavan mukaan jouluherkuista, joita jokainen ystävistä on valmistanut. Illalla nautimme juustoja ja kuuntelemme musiikkia.

Levysoitin ja LP-levyt löysivät passelin paikan rottinkisesta tarjoiluvaunusta.
Yläkerran aula toimii oleskelu­tilana, jossa on rauhallista vaikka lueskella. Rottinkiset kalusteet Parolan Rottinki. Matto on Finarten mallistosta.

Miten maustat lempiglögisi?

Sain kokki Sami Tallbergilta mahtavan glögiohjeen, joka on villiyrttiteen ja omenamehun yhdistelmä. Sen voi halutessaan maustaa calvadoksella ja tarjoilla mantelien kanssa.

"Kiire tai liiallinen lahjojen hankkimisen aiheuttama päänvaiva ja muu häslinki ei sovi jouluuni."
Anna

Onko sinulla joulun ruokasuosikkia?

Panostan kalapöytään ja valitsen siihen monenlaista graavilohesta silleihin ja mätiin. Itse hankin joulupöytään jälkiruokapuolen ja ystäväni tuovat kukin pöytään omia joulun suosikkejaan. Oma suosikkini jouluruoista on mäti, ilman sitä en pärjäisi.

Makuuhuoneen vuoteen päässä on Joanna Laajiston suunnittelema ja Made by Choicen valmistama Airisto-penkki. Pitsisen päiväpeitteen Anna sai ystävältään, taiteilija Lotta Petronellalta. Hän oli myös taiteilijaresidenssin ensimmäinen vieras ja vietti viime syksynä talossa neljä päivää työstäen Seilin saareen liittyvää Själö Poeisis -teosta kollegansa, taiteilija Cecilia Westerbergin kanssa.
Yöpöydällä tiivistyvät Annan ajatukset joulutunnelmasta: puuta ja pellavaa, elävää tulta ja havuja. Maljakko on taiteilija Hanna Heinon.

Miten valmistelet tulevaa juhlaa?

Haluan tunnelman olevan rento ja rauhallinen, siksi pyrin jättämään kaiken ylimääräisen tekemisen ja stressaamisen pois. Sijoitin vanhan levysoittimen ja pinon LP-levyjä keittiöön, ja valitsin tunnelmaan sopivat levyt soitettavaksi jouluksi.

Eteisestä kuljetaan yläkertaan, jossa on aula ja yksi makuuhuone. Upea lautalattia löytyi monen erilaisen lattiakerroksen alta.
Upea antiikkikaappi on makuuhuoneen katseenvangitsija. Yksinkertainen metallinen käpykoriste viimeistelee makuuhuoneen jouluiseksi.

Mikä joulunvietossa ja tavoissa rasittaa tai toisaalta ihastuttaa?

Joulustressi on asia, jota en haluaisi. Kiire tai liiallinen lahjojen hankkimisen aiheuttama päänvaiva ja muu häslinki ei sovi jouluuni. Rento ja kiireetön tunnelma on minun juttuni.

Anna remontoi talon kylpyhuoneen avaraksi kylpytilaksi. Laatat ladottiin tiililadontana, ja lattialaatoissa on vaikutteita Marokosta.
Taiteilijaresidenssiksi muuntautuvassa, 1930-luvulla rakennetussa Villa Österhultissa Kemiönsaaressa on noin sata neliötä.
2 kommenttia