"Rakennusprojektit ovat minun ja mieheni Magnuksen lempipuuhaa. Rakensimme ensimmäisen oman talomme vuonna 2008 Vaasaan, ja seuraava talo, Valkoinen Harmaja, valmistui vuonna 2011 Kokkolaan. Rakentamisesta ja kodin suunnittelusta innostuneena haaveilimme vielä yhden talon rakentamisesta – sellaisesta projektista, jossa voisimme toteuttaa ne haaveet ja ideat, jotka olivat jääneet toteutumatta aiemmissa taloprojekteissa.
Aloimme haaveilla omasta kesämökistä ja sen myötä seuraavasta taloprojektista vuonna 2015. Etsimme sopivaa mökkitonttia pari kolme vuotta ennen kuin löysimme meille aivan täydellisen paikan länsirannikolta Marinkaisista, sopivan lyhyen matkan päästä kodistamme.
Kannustalon toimitusjohtaja Mika Uusimäki tiesi talohaaveistani, ja oikean tontin löydyttyä lähdimme ideoimaan kesämökkiä perheellemme sekä uutta talomallia Kannustalolle. Pienestä saakka olen innolla suunnitellut pohjaratkaisuja, luonnostellut julkisivuja ja ihaillut kauniita taloja, mutta en uskaltanut kuvitellakaan, että pääsisin luomaan oman talomallin! Niin meille rakentui Villa Fregatti ja syntyi Fregatti-talomalli.
Ajatus Villa Fregatista kypsyi mielessäni vuosikausia. Seurasin, miten talomallistojen trendit vaihtuivat perinnetaloista moderneihin, ja mietin, missä ovat talot siltä väliltä. Fregatti-talomallin kantava ajatus olikin luoda talo, joka olisi samaan aikaa sopivasti sekä moderni että klassinen. Rakennus henkii ajatonta skandinaavisuutta sopivin klassisin piirtein.
Minulle oli tärkeää, että pääsin Villa Fregatissa toteuttamaan lempi-ideoitani arkkitehtuurissa sekä talon yksityiskohdissa. Julkisivun rimalomapanelointi, ajaton harjakattoinen profiili sekä suuret ikkunat olivat keskeisiä elementtejä, jotka halusin sisällyttää Villa Fregattiin. Rimalomapanelointihan on perinteikäs julkisivuprofiili, mutta sitä sovelletaan Villa Fregatissa moderniin tyyliin.
Ikkunat olivat minulle myös hyvin tärkeä osa arkkitehtuuria. Olohuoneen päätyä hallitsevat suuret, talon muotoa mukailevat ikkunat, ja olohuoneen sivuseinältä löytyy kaikkien aikojen lempiyksityiskohtani: pyöreä ikkuna. Muita lempiyksityiskohtiani ja Fregatti-malliston tunnuspiirteitä ovat talon läpi esillä kulkeva kattoparru sekä ylös saakka terävästi jatkuva sisäkatto.
Muunneltavuus on minulle tärkeä asia sisustuksessa, ja halusin soveltaa tätä ajatusta myös talon julkisivuun. Villa Fregatin ikkunoihin asennettiin irrotettavat ikkunaristikot, joiden avulla talon tyyli muuttuu käden käänteessä modernista klassisemmaksi. Ristikot on helppo irrottaa ja kiinnittää, jolloin talon julkisivun ilmettä voi vaihdella helposti. Rakastan sitä, miten valoisaksi suuret ikkunat mökin tekevät. Valon luoma tunnelma on yksi merkittävimmistä asioista sisustuksessa.
Suunnittelin innolla Villa Fregatin sisustusta jo rakennusvaiheessa. Halusin pitää kiinni ajatuksesta, että mökkisisustus on viihtyisä, rento ja ajaton. Hyödynsin kodistamme jo ennestään löytyviä huonekaluja, valaisimia ja tekstiileitä niin paljon kuin mahdollista. Periaatteenani oli, että ne huonekalut tai valaisimet, joita hankitaan uutena, ovat pitkäikäisiä, muotoilultaan ajattomia ja arvonsa säilyttäviä. Näitä periaatteita noudatan myös kotia sisustaessa.
Uutena päätimme hankkia ruokapöydän ylle valaisimen, sillä emme keksineet, mikä muu valaisin olisi paremmin sopinut Villa Fregatin ruokailutilaan kuin Ingo Maurerin klassikko Zettel. Valaisin on ollut suosikkini vuosikaudet, ja olen ihaillut sitä aina omien vanhempieni kodissa. Ajattelimme, että valaisimen paperilaput voivat toimia ikään kuin vieraskirjana, johon kirjata ylös muistoja mökkihetkistä ja vieraista. Niihin onkin kirjoitettu muistiin jo monta ihanaa hetkeä.
Villa Fregatin sisustus koostuu melko neutraaleista väreistä, joita elävöittävät eri puunsävyt. Pintamateriaaleista ja huonekaluista löytyy tammea, saarnia, koivua, mäntyä ja lehtikuusta, eikä lopputulos silti ole levoton. Seinät ovat pääosin valkoiset lukuun ottamatta alakerran makuuhuonetta, joka maalattiin levollisen vihreäksi. Sisäkatto on höylättyä mäntylankkua, jonka Magnus käsitteli Osmo Colorin Uviwaxilla kellastumisen ehkäisemiseksi.
Huomioimme ekologisuuden mahdollisimman monissa valinnoissa jo rakennusvaiheessa. Siksi keittiöksi valikoitui Puustellin ekologinen Miinus-malliston keittiö, jossa runkomateriaalit, kuten MDF ja lastulevy, on korvattu kierrätettävällä biokomposiitilla. Ovimateriaaliksi valitsimme ajattoman, vaaleaksi käsitellyn tammiviilun. Ihastuin kahteen vedinmalliin niin paljon, etten osannut päättää, kummat valitaan, joten tuunasin keittiöön persoonallista ilmettä erilaisilla vetimillä.
Villa Fregatin sisustuksessa oli sama tavoite kuin sen arkkitehtuurissa, eli modernien ja klassisten elementtien yhdistäminen siten, että lopputulos olisi lämmin ja kodikas mutta samalla myös rennolla tavalla eleganttikin.
Olen pyrkinyt luomaan mökille omanlaisen tyylin ja minusta tuntuu, että se on toteutunut."