Viikon unelmakoti: puutarhurin talossa on rouheita pintoja ja paljon valoa
Sisustus
Viikon unelmakoti: puutarhurin talossa on rouheita pintoja ja paljon valoa
Alunperin helsinkiläinen puutarhuri Minna Mercke Schmidt muutti Etelä-Ruotsin Skåneen. Hän asuu lapsineen talossa, jonka remontoi omin käsin. Voiko olla ihanampaa?
3.2.2017
 |
Unelmien Talo&Koti
Liki satavuotiaan talon puutarha pursuaa kasveja ruusuista omenapuihin. Minna on tehnyt sinne tänne suloisia levähdyspaikkoja, joissa on mukava nautiskella pihatöiden tuloksista.
Talon eteisaulan lattialla on alkuperäinen linoleumi. Upea portaikko on talon edellisen omistajan pojan rakentama. Harmaan laatikoston Minna on pintakäsitellyt itse, ja näyttävä peili on löytö käytetyn tavaran myymälästä. 
"Tykkään tehdä kaikenleisia kasvikokeiluja sekä asetelmissa että istutuksissa." Pelargonit viihtyvät mainiosti Minnan valoisissa huoneissa. Kesällä niille on tilaa myös pihalla ja viherhuoneessa.
Minna kunnosti kodin mieleisekseen itse. Huvilamaisen boheemi sisustus sopii täydellisesti taloon. Vanhan kirjoituslipaston pinta on upea ilman maalia.
Parikymppisen tyttären huoneessa kauneimmat vintagemekot roikkuvat rekissä ja vuodetta peittää virkattu pitsipeitto.
Kun Minna purki vanhan komeron, sen takaa paljastui tiiliseinä – savupiipun muurattu kylki. Ruokapöytä on pelastettu viime hetkellä kaatopaikkatuomiolta.
Remontissa Minna luopui keittiön yläkaapeista ja maalasi loput kaapit mustiksi. Kauneimmat astiat ja kuivuvat yrtit ovat esillä avohyllyillä. Kaksi vesipistettä on arjen luksusta. Ikkunan edustan allas on upotettu vanhaan myymäläkalusteeseen.
Vanhan tavaran liikkeestä hankittu kaappi on täynnä suomalaista lasia ja posliinia – Minnan aarteita kotimaasta. Talossa törmää tuon tuostakin jännien kuosien, värien ja tyylien yhdistelmiin. Eriparituolit ja itämainen matto ovat kirpputorilta.
Uudessa keittiössä on paljon työtasoja paitsi ruoanlaittoon, myös yrteille, kukille ja kauniille esineille. Kun yläkaapit poistettiin, seinien valkoisuus sai koko huoneen avartumaan. 
Olohuoneen kruunu on erkkeri-ikkuna, joka aukeaa suoraan rehevään puutarhaan. Viihtyisyyttä tuovat vastakkain olevat eriparisohvat, lehti- ja kirjapinot sivupöydillä ja tietysti rehevänä versovat viherkasvit. Isoäidinneliöistä tehdyn peitteen alla on lokoisa viettää iltaa nenä kiinni puutarhalehdessä. Ihana huone!
Minnan makuuhuoneessa vinokaton alla on vähän seinätilaa, mutta sekin tarkasti käytössä. Rakkaiden valokuvat, korut ja asusteet ovat esillä kauniina asetelmana. 
Talvipuutarha, viherhuone, kesäpaviljonki... Ihana kasvihuone on Minnan pihan tärkein osa. Siellä on hyvä talvettaa arkoja kasveja (Etelä-Ruotsin talvi on harvoin kovin rankka) ja viljellä kesän mittaan uusia tulokkaita. 

Teksti: Pernilla Nilsson. Kuvat: Minna Mercke Schmidt.

Lue lisää:

Kommentoi »