Unelmien Talo&Koti

Viikon unelmakoti: lämmintä tunnelmaa vanhassa Rautatieläisten talossa

Mainos
Kirsi ja Matti viettivät kaksi kuukautta remonttihaalareissa tulevaa kotiaan kunnostaen. Sisustus asettui raiteilleen kuin itsestään, oltiinhan Rautatieläisten talossa.
Teksti Unelmien Talo&Koti

Kirsi ja Matti kävivät asuntonäytössä kahdesti. Heille tuli molemmilla kerroilla niin hyvä fiilis, että he tekivät kaupat kiireesti. Kuuden huoneen huoneisto sijaitsee vuonna 1945 rakennetussa Rautatieläisten talossa Riihimäellä. Koska talo on osa kulttuurihistoriallisesti arvokasta Rautatienpuistoa, he saivat rakentamis- ja ympäristöohjeistuksen, jonka toiveet huomioiden ryhdyttiin kohentamaan kotia.

Remontti kesti kaksi kuukautta. Kun toinen puolisoista lähti kotiin tuolloin kolmevuotiasta Nuppua nukuttamaan, toinen jäi vielä jatkamaan. Nyt tyttö on jo menossa eskariin.

– Kunnostimme ja maalasimme lattiat, katot ja osan seinistä. Halusimme säilyttää vanhat pinkopahvit, joten paikkasimme ne. Kehittelimme itse tekniikan, jolla kuprut oikenivat. Ajan patinoimat hirret jätimme näkyviin siellä missä ne olivat jo esillä. Huonokuntoiset ovet hioimme ja maalasimme valkoisiksi, pariskunta summaa.

kuva
Kirsistä on ihana asua Rautatienpuistossa. Siellä on aktiivinen asukastoimikunta, joka kerää naapuruston yhteen muutaman kerran vuodessa. Vappuna tarjoillaan simaa ja syksyn tullen rosvopaistia.
kuva
Rautatieläisten talossa asui ennen neljä perhettä, nykyisin kaksi. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset ovat suojeltuja.

Huonekalut istuivat uuteen kotiin hyvin, sillä pariskunnan sisustustyyli on pysynyt samana vuosikaudet. Osa kalusteista on ostettu ulkomaanreissuilta Hollannista ja Lähi-idästä Qatarista, osa kirppareilta, antiikkikaupoista ja nettihuutokaupoista.

– Vaikka olen luonteeltani keräilijä, olen tarkka siitä, ettei esillä ole kerralla liikaa tavaraa. Osa aarteista odottaa vintillä sopivaa paikkaa ja ideaa, Kirsi kertoo.

Sisustaminen ja entisöinti ovat ihanaa vastapainoa työelämälle. Käsillä tekeminen on palkitsevaa, koska työn tulokset ovat niin konkreettisia. Joskus Kirsi yllättää itsensä haaveilemasta verhoilijan tai entisöijän ammatista.

kuva
Olohuoneen kalustus on hankittu vuosien varrella. Sohvapöytä on Hollannista. Siro sohva on ollut alun perin upseerin kenttävuode. Lattiat maalattiin vaaleiksi Tikkurilan Betolux Aqualla, seinät Uulatuotteen maaleilla.
kuva
Olohuoneesta avautuu rauhallinen näkymä tupakeittiöön. Kirsin äidin maalaamat ikonit ovat kunniapaikalla.

– Parasta kodissamme ovat valoisuus ja avaruus. Pidän siitä, että ruokapöydän äärestä näen joka suuntaan ja voin seurailla Nupun leikkejä. Myös Matin lempipaikka on ruokapöydän ääressä talonpoikaissohvalla.

Kirsi ja Matti valitsivat kotiinsa perinteisiä tapetteja, joissa on kiehtovia yksityiskohtia. Keittiön rohkeampi mustavalkoinen kuosi puolestaan rajaa tehokkaasti tiloja. Tapettien vahvat värit antavat kontrastia valkoiseen sisustukseen. Niiden ansiosta kokonaisuudesta ei pääse tulemaan tylsä.

– Tehosteseinä toimi parhaiten, kun pitää mielessä sanonnan less is more, vähemmän on enemmän. Jätimme maalattujen tehosteseinien yläreunaan valkoisen kanttauksen. Näin väriä on helppo vaihtaa, ja huone näyttää todellista korkeammalta, Kirsi vinkkaa.

kuva
Kolmessa huoneessa on toimiva pönttöuuni. Taustalla näkyy vanhempien makuuhuone, jossa on Laura Ashleyn herkkä kukkatapetti.
kuva
Vanhat esineet kiehtovat Kirsiä. Koulutaulujen tummat sävyt ja muutamat mustat pienesineet tuovat syvyyttä asetelmaan. 
kuva
Olohuoneen kollaasi on syntynyt kirjaintaulujen ympärille. Käsin taottu kuparinen seinäkoriste on peräisin sarajevolaiselta torilta.
kuva
Muutama vanha esine rikkoo uutuuttaan kiiltelevän keittiön tunnelmaa juuri sopivasti. Puulaatikko on belgialaiselta kirpputorilta.
kuva
Keittiön yläkaapit korvattiin avohyllyillä ja kaikki kodinkoneet uusittiin. PR Homen Chicago-valaisimet ja Rachel-tapetti ovat Ellokselta.
kuva
Tupakeittiö on koko perheen lempipaikka. Mustat yksityiskohdat maustavat valkoista kotia tehokkaasti. Muovimatto on Riihimäen Pompoti-liikkeestä, PR Homen valaisimet ovat Millan Putiikista Lahdesta. Jakkara on Pentikin. Ruokapöydän ääreltä näkee talon läpi Nupun huoneeseen saakka.
kuva
Makuuhuoneen päätyseinä on maalattu havunvihreäksi. Vanhassa liinavaatekaapissa on sama sävy kuin hirsiseinässä. Viereisessä huoneessa asustaa Nuppu.
kuva
Nupun huoneessa on tilaa vaikka tanssia. Pöytä oli jo Kirsin isovanhemmilla heidän ensimmäisessä kodissaan. Se oli myös Kirsin ja Matin ensimmäinen ruokapöytä. Virkattu ruutupeite on löytö kirpparilta.
kuva
Perhe kutsuu työhuoneen ja kylpyhuoneen yhdistelmää buduaariksi. Remontoidussa tilassa hoituvat aamupesut ja etätyöt. William Morrisin Compton-tapetti on Tampereen Seinäruususta. Kirsi on maalannut lattian salmiakkiruudut.

Teksti Kaisa Järvinen, kuvat Jaana Kallio

Lue lisää:

Hirsitalon kunnostaneet Anu ja Jaakko: "Tämä on projekti, työleiri ja unelmien täyttymys"

Vanhasta suojelukohteesta tuli perheen hurmaava koti

Viikon unelmakoti: huippubloggaaja ihastui vanhan talon tunnelmaan

Julkaistu: 12.5.2017
Katso myös nämä