Meidän Mökki

Katolla kasvaa vihreää! Viherkatto naamioi rakennuksen kauniisti luontoon

Katolla kasvaa vihreää! Viherkatto naamioi rakennuksen kauniisti luontoon
Viherkatto on esteettinen mutta myös hyödyllinen valinta, sillä se eristää lämpöä ja toisaalta viilentää. Viherkaton voi toteuttaa helpoiten maksaruohosta, joka muuttaa väriä vuodenaikojen mukaan.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Viherkattoja rakennetaan jo kauppakeskusten katollekin, joten miksi ei sitten mökille. Esimerkiksi Keski-Euroopassa niiden suosio on ollut vuosia jatkuvassa kasvussa.

Viherkatolla on monia hyötyjä. Se esimerkiksi sitoo sadevettä, jolloin hulevedet eivät rasita viemärijärjestelmiä. Mökillä selvin hyöty on kuitenkin esteettinen: vihreä katto naamioi rakennuksen osaksi ympäröivää luontoa.

Kasvualusta myös suojaa katon vedeneristeitä auringon uv-säteilyltä, lämpötilan vaihteluilta ja mekaaniselta rasitukselta. Kolmas tärkeä hyötynäkökohta liittyy lämpöön: viherkatto nimittäin eristää talvella ja viilentää kesällä. Kesällä loivan viherkaton lämpötila voi olla jopa 40 astetta alhaisempi kuin perinteisen tumman katon. Viherkatto vaimentaa myös ääniä.

Kaupunkioloissa viherkatto parantaa ilmaa toimimalla hiilinieluna kasvien muuttaessa hiilidioksidia hapeksi. Se myös puhdistaa ilmaa sitomalla hiukkaspäästöjä ja suodattaa pölyä.

Viherkaton alustaksi sopii parhaiten pulpettikatto, mutta myös harjakatot voi päällystää kasvillisuudella. Viherkatto lisää katon painoa. Aina ennen viherkaton rakentamista tulee varmistaa katon kantavuus. Viherkatto on usein mahdollista toteuttaa saneerauskohteisiinkin kevyellä viherkattoratkaisulla, esimerkiksi maksaruohomaton avulla.

Tärkeää on myös huolehtia katon laadukkaasta vedeneristyksestä ja suojauksesta, jotta kosteus ja kasvien juuret eivät pääse vahingoittamaan rakenteita.

Katolle voi istuttaa maksaruohoa, niittykasveja, heinää tai perennoja. Eri kasvit vaativat eripaksuiset kasvualustat, jotka myös vaativat katon rakenteilta enemmän.

Jyrkille katoille on mahdollista toteuttaa viherkatto itsekin, mutta loivien kattojen vedeneritykseen tarvitaan vedeneristysalan ammattilaisia. Tasakatolle ei saa perustaa viherkattoa.

Helpoin tapa hankkia viherkatto on ostaa valmis maksaruohokatto. Rakennusmateriaalit ja ruohomatot voi hankkia myös erikseen ja asentaa ne itse.

Maksaruohomattoa varten katolle rakennetaan kaukalo, jossa alla on ponttilaudoituksen ja tiivissaumakatteen lisäksi salaojalevy ja huopalevy. Erityisesti piipun ja muiden läpivientien juuret on syytä massata huolellisesti, jotta pinnasta tulee ehdottoman vesitiivis.

Maksaruoho on helppohoitoinen ja kestää karuissakin olosuhteissa. Sillä saa loihdittua pihapiiriin tunnelmallista väriä. Syksyisin katon ilme vaihtuu kesän vihreydestä uuteen väriloistoon hehkuen punaisen sävyillä aina lumipeitteen saapumiseen asti.

Kun maksaruohokatto on paikoillaan, se pitää lannoittaa ja kastella perusteellisesti. Katto pitää kastella niin läpimäräksi, että vesi valuu rännien kautta pois. Kunnon kastelu varmistaa, että huopakerros eli vettä pidättävä matto alkaa heti toimia oikein.

Jatkossakaan kastelua ei pidä unohtaa. Hoida kattoa kuin puutarhaa, niin saat kukoistavan viherhatun talollesi.

Erilaisia viherkattoja

Maksaruohokatto

  • Paahdetta ja kuivuutta sietävien maksaruohojen seurana viihtyvät mehikasvit ja sammaleet. Lisänä voi olla vaatimattomia ketokasveja ja pieniä sipulikukkia.
  • Vaatii ohuimman kasvualustakerroksen, 60–80 mm.

Niittykatto

  • Luonnonkasveja, kuten niitty- ja ketokukkia, heiniä ja kuivan paikan perennoja ja sipulikasveja. Esimerkiksi herkät silkkiunikot siementävät runsaasti ja kylväytyvät itsestään.
  • Kasvualustan paksuus 150–200 mm.

Heinäkatto

  • Kuivuutta ja paahdetta kestävät heinälajit.
  • Kasvualustan paksuus 200–300 mm.

Kattopuutarha

  • Katolle voi istuttaa perennoja, köynnöksiä, nurmikkoa, hyötykasveja, sipulikasveja, varpuja, sammaleita ja jopa puita ja pensaita. Suuret kasvit vaativat istutusaltaat ja järeämmät tuentajärjestelmät.
  • Kasvualustan paksuus 200–1 000 mm lajin mukaan.

Lähteet: Icopal ja Kerabit

Julkaistu: 27.4.2020
Kommentoi »