Avotakka

Näin valitset kodintekstiilit vastuullisesti – 7 konkreettista vinkkiä

Näin valitset kodintekstiilit vastuullisesti – 7 konkreettista vinkkiä
Pellavaa, puuvillaa, hamppua vai jotakin muuta? Mitä eri sertifikaateista on hyvä tietää, ja mistä tunnistaa vastuullisen tekstiiliyrityksen? Kokosimme konkreettiset vinkit vastuullisiin kodintekstiilivalintoihin!
Julkaistu 28.2.2023

Keskustelu tekstiilien vastuullisuudesta käynnistyi muodin maailmassa, kun tiedot muotiteollisuuden surkeista työoloista levisivät julkisuuteen. Lisäksi ilmastonmuutoskeskustelun myötä on havahduttu siihen, miten paljon energiaa ja vettä kuluttavaa sekä ympäristöä saastuttavaa tekstiiliteollisuus on.

Tekstiilikuitujen viljely, erityisesti puuvillan, syö maapallon vesivarantoja, ja viljelyssä käytetään ympäristöä pilaavia teholannoitteita ja voimakkaita torjunta-aineita.

Yhä useampi kuluttaja haluaa varmistua, ettei hanki kotiinsa vastuuttomasti hiki­pajoilla ja lapsityövoimalla valmistettuja tekstiilejä. Vastuullisuudesta on tullut entistä tärkeämpi valintaperuste.

Valitsemisen tekee vaikeaksi se, ettei saatavilla ole yksiselitteistä tietoa siitä, millainen tuote olisi kaikilta osiltaan vastuullinen. Kiinnittämällä huomiota sekä tekstiilin materiaaleihin, hyvään designiin, laatuun, tuotantopaikkoihin, yrityksen toimintatapoihin että sertifikaatteihin voi silti löytää vastuullisia tuotteita.

Tiesitkö? Suomalaiset poistavat vuosittain käytöstä noin 13 kiloa tekstiilejä henkeä kohden.

7 vinkkiä sisustus­tekstiilien vastuulliseen ostamiseen

 1. Hanki tarpeeseen. Osta tekstiilejä vain tarpeeseen. Vaikka tekstiili olisi valmistettu vastuullisesti, sillä on aina ympäristövaikutuksia.
 2. Panosta laatuun. Hanki laadukkaita ja kulutusta kestäviä kodintekstiilejä, jolloin ne säilyvät käytössä pitkään.
 3. Osta ajatonta. Suosi ajatonta designia, joka ei kulu hetkessä ja jota haluat käyttää pitkään.
 4. Tutki tuotteita. Tutki tekstiilit kaupassa huolellisesti ennen ostamista. Tuntuuko materiaali käteen laadukkaalta ja tukevalta? Onko saumat ommeltu huolellisesti? Kurkista myös nurjalle puolelle ja katso, onko tuote viimeistelty hyvin tai repsottaako siitä lankoja.
 5. Huolla hankkimaasi. Valitse tekstiilejä, joita voi huoltaa ja pestä. Pyydä hoito-ohjeet, sillä oikea huoltaminen pidentää käyttöikää.
 6. Katso raaka-aineet. Valitse tuotteita, joissa on käytetty vastuullisia raaka-aineita, kuten luomupuuvillaa, -villaa ja -pellavaa, hamppua, kierrätyskuituja sekä uudenlaisia muunto­kuituja, kuten lyocelliä, kaupalliselta nimeltään Tenceliä. Tuotteen kuitu­materiaali ei tosin yksin takaa, että tekstiili on vastuullinen, laadukas tai käyttötarkoitukseen sopiva, mutta jo se on askel parempaan.
 7. Muista käytetty. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Etsi uuden ostamisen sijaan tekstiilejä myös kierrätettynä.
Villa on kuitu, jolla on luontaisesti hyvät käyttöominaisuudet. Suomenlampaan villan käyttöä on edistetty viime vuosina, jotta aiemmin poltettavaksi viety materiaali saataisiin hyötykäyttöön. Suomenlampaanvillan, pellavan ja luomupuuvillan sekoituksesta valmistettu Tuisku-matkahuopa, Bonden. Kuva Riikka Kantinkoski / Studio puisto / Arctic treehouse hotel.
Hamppukuitu ei tarvitse lannoitusta kasvaakseen. Hampusta voidaan valmistaa kankaita, ja sitä onkin alettu käyttää puuvillan korvaajana. Hamppukankainen parivuoteen Nangu-pussilakana, Hempea.
Mitä avoimemmin ja konkreettisemmin yritys kertoo tuotteista, sitä parempi.

Näin voit selvittää yrityksen vastuullisuutta

 • Käy kaupassa läpi, mitä tietoa tuotteen mukana tulee. Tutki myös yrityksen nettisivuilta, mitä tietoa vastuullisuudesta sieltä löytyy.
 • Mitä avoimemmin ja konkreettisemmin yritys kertoo tuotteista, sitä parempi. Tarkista, onko sillä vastuullisuusohjelmaa. Yrityksen pitäisi kertoa kuluttajille, mitä vastuullisia materiaaleja se käyttää sekä ilmoittaa tehtaat ja maat, joissa tuotteet valmistetaan. Hyvä vastuullisuusraportti kertoo myös, miten toimintaa on kohennettu ja missä olisi vielä petrattavaa.
 • Jos yritys vaikenee täysin tuotteidensa materiaaleista ja tuotantopaikoista, se voi olla merkki siitä, että kaikki ei ole tuotantoketjussa kunnossa. Myös vastuullisuussivut, joilta löytyy vain yleisluontoista, hyväntahtoista sanahelinää, saattavat peitellä sitä, ettei käytännön toimiin ole ryhdytty.
 • Vastuullisuusväittämät, jotka kertovat sinällään hyvästä mutta kokonaisuuden kannalta mitättömästä kohennuksesta, ovat viherpesua. Vastuullisuus- ja ilmasto­keskustelun myötä viherpesu on viime vuosina lisääntynyt.
Kun opettelet tuulettamaan, harjaamaan ja pesemään tekstiilejä oikein, voit jatkaa niiden käyttöikää vuosilla. Monet Huolla-kirjan neuvot soveltuvat myös kodin­tekstiilien hoitoon, 28,40 €, Adlibris.
Finarten mattoja voi vuokrata. Jos päätät kokeilun jälkeen hankkia maton, vuokrasumma vähennetään hinnasta. Geometrisillä kuvioilla leikittelevästä Helix-matosta 80 % on juuttia. Reliefimäiset kuviot ovat villaa, (170 × 240 cm), Finarte.

Puuvilla on maatuva luonnonkuitu. Miksi sitä pidetään ongelmallisena?

Puuvillan tuotantoon liittyy lukuisia ongelmakohtia. Sen tuotanto vaatii paljon maapinta-alaa ja vettä. Lisäksi viljelyssä käytetään paljon lannoitteita ja kemikaaleja, koska kasvi on herkkä tuholaisille ja kasvisairauksille. Runsas kemikaalien käyttö saastuttaa taas maaperää. Puuvillan viljelyssä voidaan käyttää myös lapsityövoimaa ja teettää pakkotyötä.

Suosi puuvillatuotteissa Reilun kaupan, luomu- ja kierrätyspuuvillaa tai BCI-sertifioitua puuvillaa.

Vegi-sarjan pyyhkeet on valmistettu luomupuuvillan (70 %) ja hampun (30 %) sekoituksesta ja kasvivärjätty. Finlayson antaa pyyhkeilleen viiden vuoden takuun. Käsipyyhe (50 × 70 cm) ja ruskea torkkupeitto, Finlayson.
Tiesitkö? Vuosittain Suomessa syntyy poistotekstiilejä noin 85 700 tonnia. Siitä noin 60 prosenttia päätyy poltettavaksi.
Pellavaa pidetään varsin ekologisena kuituna, joka sopii hyvin myös vuodetekstiileihin. Roots Livingin pellavalakanat ovat tukevaa materiaalia. Yhden hengen pussilakana, tikattu pellavainen puolipäiväpeite (130 × 60 cm), toinen puoli valkoinen, toinen luonnonvärinen, Roots Living.

Mitä vaihtoehtoja keinokuiduille kuten polyesterille on olemassa?

Öljypohjainen polyesteri on maailman käytetyin tekstiilikuitu, jota on paljon myös sisustustekstiileissä. Jos tekstiilissä tarvitaan polyesterin hyviä ominaisuuksia kuten kosteuden tai hankauksen kestävyyttä, astetta parempi valinta olisi kierrätyspolyesteri, jota saadaan kierrätetyistä muovipakkauksista.

Hamppu on kova ja kulutusta kestävä kuitu, joka sopii hyvin mattoihin. Joanna Laajiston suunnittelema Wicker-matto on ilmeeltään rento mutta koristeellinen, (170 × 240 cm) 815 €, (200 × 300 cm) 1 210 €, Roots.
Annon simppelit ja ajattomat pussi­lakanat on valmistettu eurooppalaisesta pellavasta ja värjätty Öko-Tex-standardien mukaisesti. Yksivärinen Linne-pussilakana ja raidallinen Liitu-pussilakana, Anno.
Hamppukankaalle painettu tyynyliinojen Mielenmaisemia-printti on turkulaisen Saanan ja Ollin mallistosta.
Huoltamalla oikein ja käyttämällä pitkään voit vaikuttaa paljon tekstiileistä syntyviin päästöihin.

Miten pitäisi kierrättää loppuun kulutetut tekstiilit?

Vie ehjät ja käyttökelpoiset tekstiilit kierrätyspisteisiin ja kirpputoreille. Rikkinäisille ja loppuun kulutetuille poistotekstiileille ei ole tällä hetkellä yhtenäistä, koko maan kattavaa keräystä, mutta monilla paikkakunnilla on jo nyt poistotekstiilien keräyspisteitä: esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on kymmenisen keräyspistettä.

Myös jotkut yritykset keräävät poistotekstiilejä. Niiden erilliskeräys alkaa Suomessa koko maan kattavasti vuonna 2023. Vuodesta 2025 lähtien tekstiilin­kierrätys muuttuu pakolliseksi koko EU:n alueella.

Vammaiset, joiden olisi muuten lähes mahdoton työllistyä, kutovat Sera Helsingin matot Etiopiassa. Mallit mattoihin suunnitellaan Suomessa. Anna Pirkolan suunnittelema Laine-matto on valmistettu etiopialaisesta villasta, (200 × 300 cm), Finnish Design Shop.
Laadukkaat matot, kuten käsin solmitut itämaiset matot, kelim-matot ja marokkolaiset beduiinimatot, kestävät pitkään. Etsi kierrätysmattoja esimerkiksi huutokaupoista, vintageliikkeistä tai vertaismyyntiryhmistä. Kuvan matto Bukowskis.
Tiesitkö? Sisustustekstiilien tuotannossa käytetään paljon samoja materiaaleja ja tuotantopaikkoja kuin muotiteollisuudessa.
Pampula-matto on kudottu Karjaalla puuvillaloimeen suomalaisesta villasta. Mattoa voidaan valmistaa myös toivottujen mittojen mukaan, (60 × 90 cm), Tikau.

Tunnetko sertifikaatit?

Globaalin tekstiilituotannon prosessista on kuluttajana vaikea saada otetta. Tuotanto-olosuhteista ja materiaaleista saa lisätietoa tuotesertifikaattien avulla. Ostoksia tehdessä kannattaa suosia sertifioituja tekstiilejä, vaikka ne eivät teekään tuotteesta kaikilta osin vastuullista. On hyvä muistaa, että kaikilla vastuullisesti toimivilla yrityksillä ei myöskään ole taloudellisia mahdol­lisuuksia hankkia maksullisia sertifikaatteja.

 • Luomutuotannon GOTS-sertifikaatti: GOTS eli Global Organic Textile Standard on tekstiilien luomutuotannosta kertova sertifikaatti. GOTS huomioi myös raaka-aineen kasvatuksen ja tuotannon olosuhteet.
 • Reilun kaupan puuvilla: Reilun kaupan merkki takaa, että viljelijöille maksetaan kohtuullinen korvaus, eikä viljelyssä käytetä lapsityövoimaa. Kriteerit kattavat taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristönäkökulmat.
 • Öko-Tex 100: Öko-Tex on ympäristö- ja tuoteturvallisuusmerkki, joka takaa, ettei tuotteissa ole käytetty terveydelle haitallisia kemikaaleja.
 • BCI ja Amfori BSCI: BCI eli Better Cotton Initiative opastaa puuvillanviljelijöitä ekologisempiin viljelytapoihin. Amfori BSCI on tehtaiden työolosuhteita tarkastava vastuullisuusjärjestelmä.
Finlayson antaa 50 vuoden takuun Jesus-lakanoilleen, jotka on kudottu pellavasta vahvalla twill-sidoksella. Pussilakanasetti, Finlayson.

Asiantuntijoina jutussa toimivat Eetti ry:n Anniina Nurmi ja Suomen tekstiili ja muoti ry:n Katri Pylkkänen.

Kommentoi »