Kotivinkki

Palmikkoa jäljittelevää kirjoneuletta ja hyvin istuva kantapää – varpaista varteen neulottavat villasukat tuovat vaihtelua perussukkiin

Palmikkoa jäljittelevää kirjoneuletta ja hyvin istuva kantapää – varpaista varteen neulottavat villasukat tuovat vaihtelua perussukkiin
Anna Mäkilän suunnittelemissa Orastava ilo -sukissa on uutta opeteltavaa: aloitus kärjestä, kierrettyjä silmukoita, palmikkoa jäljittelevää kirjoneuletta ja Fleegle-kantapää. Varpaista varteen neulottavia sukkia voit kokeilla helposti jalkaan, jos olet epävarma oikeasta koosta.
Julkaistu: 15.1.2021

Koko: S, M, L.

Orastava ilo -sukat – tarvikkeet:

 • Novita Nalle -lankaa (75 % villaa, 25 % polyamidia, 260 m / 100 g) seuraavasti: pääväriä pellava (061) 90 g väriä 1 sahrami (285) 15 g väriä 2 apila (506) 15 g
 • pyöröpuikot 2,5 mm ja 3,0 mm tai käsialan mukaan sekä päättelyneula. Sukat voi neuloa myös sukkapuikoilla.

Tiheys: 28 s ja 36 krs = 10 cm sileää neuletta ohuemmilla puikoilla.

Lyhenteet:

 • 2 n yht - neulo 2 s nurin yhteen krs – kerros/kerrosta
 • L1o – oikealle kallistuva lisäys = nosta vasemman puikon ensimmäisen s:n alla olevan s:n oikea reuna ja neulo se oikein
 • L1v - vasemmalle kallistuva lisäys = nosta oikean puikon viimeisen s:n alla kaksi kerrosta alempana olevan s:n vasen reuna ja neulo se oikein takareunasta
 • n – nurin
 • NP – nurja puoli
 • npn – nosta, palauta, neulo = nosta yksi silmukka oikein neulomatta, palauta se vasemmalle puikolle ja neulo 2 s yhteen oikein takareunoista
 • o – oikein
 • OP – oikea puoli
 • s – silmukka/silmukkaa.
Kirjoneuleena toteutettu palmikko ei jousta. Siksi varressa on enemmän silmukoita kuin palmikkoneuleessa.

Orastava ilo -sukat neulotaan näin

Kärki

Luo päävärillä haluamallasi kärkialoitustekniikalla ohuemmille puikoille 20/24/24 s. Jaa s:t kahdelle puikolle (kummallekin 10/12/12 s): 1. puikolla neulot jalkapöydän ja varren etuosan, 2. puikolla jalkapohjan, kantapään ja varren takaosan. Neulo 1 krs oikeaa. Aloita sen jälkeen kärkilisäykset sekä jalkapöydälle että jalkapohjaan.

1. krs: Jalkapöydän silmukoilla neulo 1 o, tee L1v, neulo oikeaa, kunnes jäljellä on 1 s, tee L1o, neulo 1 o. Neulo jalkapohjan silmukat samalla tavalla.

2. krs: Neulo kaikki silmukat oikein. Toista vuorotellen 1. ja 2. kerrosta, kunnes työssä on yhteensä 56/64/72 s eli sekä jalkapöydällä että jalkapohjassa 28/32/36 s. Neulo viimeiseksi 2. krs.

Jalkaterä

Aloita jalkapöydällä palmikkoneule valitsemasi koon (S/M/L) mukaan:

Koko S: Neulo 2 n, neulo kaavion A1 silmukat 1–8 yhteensä 3 kertaa, neulo 2 n. (28 s)

Koko M: Neulo kaavion A1 silmukat 1–8 yhteensä 4 kertaa. (32 s)

Koko L: Neulo 2 n, neulo kaavion A1 silmukat 1–8 yhteensä 4 kertaa, neulo 2 n. (36 s)

Neulo jalkapohjan kaikki silmukat oikein. Toista kaavion A1 kerroksia 1–5, kunnes jalkaterän lopullisesta pituudesta puuttuu nyt n. 8,5/9/9,5 cm. Kuvan sukissa ennen kantapäätä kaaviota A1 on neulottu 7 kertaa.

Orastava ilo -sukkien kaaviot. Voit halutessasi tulostaa kaaviot myös pdf:nä, jonka linkki löytyy jutun lopusta.

Kantapää

Kantapään kiilalisäykset neulotaan suljettuna neuleena. Halutessasi aseta silmukkamerkit erottamaan kiilat jalkapöydästä ja jalkapohjasta. Jatka jalkapöydän silmukoilla palmikkoneuleen neulomista. Tee jalkapohjassa kiilalisäykset:

1. krs: Neulo 1 o, tee L1o, neulo oikeaa, kunnes jäljellä on 1 s, tee L1v, neulo 1 o.

2. krs: Neulo kaikki s:t oikein. Toista vuorotellen 1. ja 2. kerrosta, kunnes kummassakin kiilassa on 12/14/16 s ja olet viimeksi neulonut 2. krs:n. Työssä on 52/60/68 kantapään silmukkaa. Merkitse muistiin, minkä A1-kaavion kerroksen olet neulonut viimeiseksi.

Kantapään käännös

Kiilalisäysten jälkeen jatka jalkapöydällä palmikkoneuletta ja aloita jalkapohjan silmukoilla käännös tasoneuleena:

1. krs (OP): Neulo 27/31/35 o, tee npn, neulo 1 o, käännä työ.

2. krs (NP): Nosta 1 s neulomatta (lanka työn NP:lla), neulo 3 n, 2 n yht, 1 n, käännä työ.

3. krs (OP): Nosta 1 s neulomatta (lanka työn NP:lla), neulo oikeaa, kunnes jäljellä on 1 s ennen edellisellä kierroksella muodostunutta aukkoa, tee npn, neulo 1 o, käännä työ.

4. krs (NP): Nosta 1 s neulomatta (lanka työn NP:lla), neulo nurjaa, kunnes jäljellä on 1 s ennen edellisellä kierroksella muodostunutta aukkoa, neulo 2 n yht, 1 n, käännä työ.

Toista vuorotellen 3. ja 4. kerrosta, kunnes käännöksen kummallakin puolella on 2 s kaventamatta ja olet viimeiseksi neulonut 4. krs:n.

Viimeistele kantapää. Neulo 3. krs, mutta älä käännä työtä vaan jatka suljettuna neuleena. Jatka jalkapöydällä palmikkoneuletta siltä kerrokselta, jolle jäit ennen kantapään käännöstä. Jalkapohjan silmukoilla neulo 1 o, 2 o yht ja loput jalkapohjan silmukat oikein. Nyt sekä jalkapöydällä että jalkapohjassa on 28/32/36 s eli yhteensä 56/64/72 s.

Varsi

Jatka varren etuosassa palmikkoneuletta ja varren takaosassa oikeaa, kunnes olet neulonut kaavion A1 krs:n 4. Kerroksella 5 lisää varren etuosassa 1 o jokaisen kaavion A1 toiston jälkeen ja jatka silmukoiden lisäämistä joka 8. s myös varren takaosassa. Yhteensä lisää siis 7/8/9 s; työssä on nyt 63/72/81 s.

Koossa S ja L järjestä silmukat uudelleen: neulo kerroksen alusta 2 o kerroksen loppuun. Tässä on kerroksen uusi alkamiskohta.

Vaihda halutessasi paksumpiin puikkoihin. Liitä väri 1 ja aloita kirjoneule kaavion B1 mukaan. Varmista, että kirjoneule ei kiristä eikä varresta tule liian tiukka. Toista kaavion B1 silmukat 1–9 yhteensä 7/8/9 kertaa kerroksella. Neulo kaavion B1 kerrokset 1–5. Liitä väri 2 ja neulo kaavio B1 käyttäen tällä kertaa pääväriä ja väriä 2. Jatka sukan varressa kaaviota B1 päävärillä sekä vuorotelleen värillä 1 ja värillä 2. Kun varren lopullisesta pituudesta puuttuu 3,5/4/4,5 cm, katkaise väri 1 ja väri 2. Sukka neulotaan loppuun päävärillä. Mikäli käytit kirjoneuleessa paksumpia puikkoja, vaihda takaisin ohuempiin puikkoihin.

Aloita joustin kaavion C1 mukaan. Toista kaavio C1 yhteensä 7/8/9 kertaa kerroksella. Neulo kaavion C1 kerros 1 kerran, minkä jälkeen työssä on 56/64/72 s. Toista sen jälkeen kaavion C1 kerrosta 2 yhteensä 12/14/16 krs tai kunnes joustin on haluamasi pituinen. Päättele sukka käyttäen valitsemaasi joustavaa päättelytapaa.

Neulo toinen sukka käyttäen kaavioiden A1, B1 ja C1 sijaan peilikaavioita A2, B2 ja C2.

Lisätietoja: Muita Anna Mäkilän malleja ja erilaisia kantapäätyyppejä löydät syksyllä 2019 ilmestyneestä kirjasta Katse kantapäihin. Suunnittelijan malleista tai sukkien neulomisesta voi keskustella Facebook-ryhmässä Katse kantapäihin.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Oletko kokeillut tuftausta? Nyt viimeistään innostut! Tilaa tarvikepaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »