Värjää kangas dippaamalla
Tee itse
Värjää kangas dippaamalla
Värjää valkoinen kangas kaksiväriseksi tekstiiliväriin dippaamalla. Säväytä ja värjää uusi ilme tyynyliinalle, paidalle, huiville tai vaikkapa keittiöpyyhkeelle. Värjäysmetodin juju on selkeä väriraja.
11.9.2013
 |
Kotivinkki

Näin dippaat tekstiiliväriin

● Kangas vaikuttaa värjäyksen lopputulokseen. Parhaiten värjäytyvät valkoiset kankaat ja luonnonmateriaalit, kuten puuvilla, pellava, silkki ja villa. ● Väriliemen vahvuus ja kankaan liemessä viettämä aika vaikuttavat värin vahvuuteen. ● Käsivärjäys onnistuu vain pienille kangasmäärille ja suhteellisen kapeille tekstiileille. Tekstiili kannattaa kastaa liemeen suorana, jotta rajasta tulee mahdollisimman suora. ● Työskentele rauhallisesti, jotta vältyt väriroiskeilta. Pyyhi pois astian sivuille roiskuneet väripisarat. ● Jos et haluat olla värjäysastian luona koko aikaa, asenna vadin päälle tanko, josta kangas roikkuu esimerkiksi pyykkipoikien varassa. ● Pese kangas ennen värjäystä, jotta mahdolliset käsittelyt ja likatahrat lähtevät pois. Jos kankaassa on tahroja, ne näkyvät myös värjäyksen jälkeen. ● Jos työskentelet sisällä, suojaa lattia hyvin sanomalehdellä. ● Kuivata tekstiili varjoisassa paikassa, sillä aurinko haalistaa värejä. ● Käytä edullisia materiaaleja, sillä lopputulos on aina pieni yllätys. ● Noudata värivalmistajan antamia ohjeita. ● Pese tekstiili erillään muusta pyykistä muutaman pesun ajan. ● Tekstiilivärejä voi sekoittaa keskenään.

Väridipatut kankaat

Ohjeet ovat Dylon-käsiväreille. Eri valmistajien kangasvärien ohjeet vaihtelevat.

Näitä tarvitset värjättävän tekstiilin vaa’an kumikäsineet ruokasuolaa, 250 g/väripakkaus Dylon-käsiväriä (yhdellä pakkauksella värjää 250 g kuivaa kangasta) lämpömittarin maalarinteippiä pienen muoviastian muovivadin tai ruostumattomasta teräksestä valmistetun astian värjäysastiaksi

Tee näin 1. Punnitse kuiva kangas. Jos värjäät kankaasta puolet, jaa sen paino kahdella ja annostele värijauhe painon mukaisesti. 2. Pese kangas ja jätä se kosteaksi. 3. Pue kumikäsineet käteen. Liuota värijauhe puoleen litraan lämmintä vettä ja sekoita hyvin. 4. Kaada värjäysastiaan kuusi litraa 40-asteista vettä, sekoita veteen 250 g suolaa ja värineste. Sekoita hyvin. 5. Merkkaa haluamasi rajakohta kankaaseen maalarinteipillä. Väri imeytyy teipin alle, mutta sen avulla osaat upottaa oikean määrän kangasta väriliemeen. 6. Upota tekstiili väriliemeen. Pingota kangasta hieman sivusuunnassa, jotta se uppoaa veteen mahdollisimman suorana (poimuihin voi tarttua enemmän väriä). Hämmennä seosta roiskuttamatta 15 minuutin ajan, sitten säännöllisin väliajoin 45 minuutin ajan. Jos haluat vaaleamman lopputuloksen, poista tekstiili liemestä aikaisemmin. 7. Huuhtele kangas huolellisesti kylmällä vedellä. Pese kangas lämpimällä vedellä ja pesuaineella. 8. Kuivata kangas kuumuudelta ja auringolta suojassa.

Kotivinkki 11/2011

Katso myös:

Kommentoi »