Unelmien Talo&Koti

Villi, villimpi, villein! Maaritin lomakuplassa Hangossa on vihreä-pinkki keittiö ja seinillä kukkii ikikesä

Villi, villimpi, villein! Maaritin lomakuplassa Hangossa on vihreä-pinkki keittiö ja seinillä kukkii ikikesä
Maarit Vuorelalle Hangon vapaa-ajankoti on arjen pakopaikka, jossa vallitsee ikikesä. Hyvän mielen tyyssija kylpee näyttävissä kukkatapeteissa ja vahvoissa väreissä. "On hauska seurata ystävien hämmentyneitä reaktioita, kun he vierailevat täällä ensi kertaa", Maarit sanoo.
Julkaistu: 20.3.2020

Maarit Vuorelalle ja hänen puolisolleen Hanko on ympärivuotinen rauhoittumispaikka. Pariskunta ei kuitenkaan vetäydy omiin oloihinsa vaan viettää aktiivista vapaa-aikaa. Ystäviä käy usein kylässä. Silloin ulkoillaan ja kokataan yhdessä. Oman aikansa vievät tennis, golf ja veneily pienellä moottoriveneellä. Talviharrastuksiin kuuluu avantouinti.

Pari kestitsee vieraitaan mielellään pitkän kaavan mukaan. Silloin kovassa käytössä on keittiön kaunotar, italialainen Ilve-kaasuliesi. "On hauska seurata ystävien hämmentyneitä reaktioita, kun he vierailevat täällä ensi kertaa."
Maarit on harkinnut tarkkaan kodin pienetkin yksityiskohdat. Hän bongailee ideoita ulkomaisista sisustuslehdistä. Koristeellisen messinkisen keittiöhanan hän tilasi Englannista.
Keittiö on Maaritin lempipaikka. Remonttisuunnitelman teki hänen puolisonsa. Korkeakiiltoiset, värikkäät keittiökalusteet löytyivät pitkän etsinnän jälkeen Italialaisen Gatto-keittiön valikoimasta. Muhkeat samettiset baarijakkarat ovat hollantilaisen Eichholtzin.

Miten päädyitte vapaa-ajan asukkaiksi Hankoon?

Noin kahdeksan vuotta sitten päätimme mieheni kanssa ryhtyä maakravuiksi ja vaihtaa purjeveneen vapaa-ajanasunnoksi. Vaihtoehtoja olivat jo ennestään tutut merenrantakaupungit Maarianhamina ja Hanko. Hanko veti lopulta pidemmän korren, sillä se tarjoaa tapahtumia ja kivaa tekemistä kaikkina vuodenaikoina. Olimme veneilemässä Hangossa, kun näimme myynti-ilmoituksen paikallislehdessä. Ihastuimme välittömästi asunnon valoisuuteen, korkeisiin huoneisiin ja ainutlaatuisiin kaari-ikkunoihin.

Panitte heti toimeksi. Mitä kaikkea remontoitte?

Asunto kaipasi remonttia, ja halusimme tehdä siitä omannäköisen. Ensin ajattelimme edetä pikkuhiljaa, mutta lopulta lattiaa lukuun ottamatta panimme kaiken kuntoon kerralla. Katot maalattiin ja seinät tapetoitiin. Vanha keittiö uusittiin kokonaisuudessaan. Alkuperäiset kauniit väliovet ehostimme maalaamalla.

Maaritille vapaa-ajankoti on arjen pakopaikka, jossa voi rentoutua ja nauttia Hangon ainutlaatuisesta luonnosta ja meren läheisyydestä. "Täällä on aina iloinen kesäfiilis. Kun avaan oven, tulen heti hyvälle mielelle."
Olohuoneen sadunomainen tunnelma syntyy Ilona Cuttsin naivistisista tauluista ja Designers Guildin kukkatapetista. Kaikki olohuoneen kalusteet on hankittu käytettyinä. Kun vanha takka päällystettiin kahdella erivärisellä kaakelilla, sen ilme muuttui täysin.
Halusin luoda tänne maailman ja tunnelman, jotka auttavat irrottautumaan arjesta.
Olohuoneen siro jalkavalaisin on löytö Tammisaaressa sijaitsevasta sisustusliike Popanasta. Vanhan, mutta täysin uudenveroisen sohvakaluston Maarit löysi lehden myynti-ilmoituksesta.
Taide tuo sisustukseen persoonallisuutta ja kiinnostavuutta. Olohuoneen näyttävä teos on taidokas jäljennös hollantilaisesta 1600-luvun still life -maalauksesta.

Olet sisustanut rohkeasti. Kerro sisustusfilosofiastasi.

Halusin luoda tänne maailman ja tunnelman, joka auttaa irrottautumaan arjesta. Sisustustyyli poikkeaa aika tavalla varsinaisesta kodistamme. Sisustusmottona oli "more is more". Tykkään väreistä ja kuoseista. Designers Guildin tapeteissa ja kankaissa viehättävät intensiiviset värit ja iloisuus. Niitä on myös helppo yhdistellä keskenään. Suurimman osan huonekaluista olemme hankkineet käytettyinä, sillä vanhat kalusteet on tehty hyvin ja ajatus niiden kierrättämisestä tuntuu hyvältä.

Onko jotain, mitä tekisit nyt toisin?

Kun teimme remonttia, valitsin värit sen hetken trendien mukaan. Nyt tekisin todennäköisesti toisenlaisia valintoja. En kadu tekemiäni päätöksiä, sillä tykkään valitsemistani tapeteista, kuoseista ja väreistä sekä hulluttelevasta tyylistä edelleen todella paljon. Niin ihania kuin kukkakuosit ovatkin, en ehkä kuitenkaan laittaisi niitä enää joka paikkaan.

Maarit yhdistää taitavasti värejä ja kuoseja. Tv-huoneen kukkatapetti on Designers Guildin valikoimasta kuten muutkin asunnon tapetit. Mustavalkoinen valokuvateos löytyi amsterdamilaisesta taidegalleriasta.
Kruunukalusteen linjakas vuodesohva on tiuhaan käytössä vierasvuoteena.
Tapeteissa ja kankaissa viehättävät intensiiviset värit ja iloisuus.
Indiq Livingin pylvässänky tuo makuuhuoneeseen ylellisyyttä. Jykevä kaappi on Kasvihuoneilmiöstä, Maaritin mies vain maalasi sen. Vanhoissa seinälampeteissa on rennosti erilaiset varjostimet. Ahvenanmaalta second hand -liikkeestä ostettu kultakehyksinen peili matkasi Hankoon veneen kajuutassa.
Maaritin tarkka sisustussilmä näkee pienimmätkin yksityiskohdat. Bauhausista hankitut kattorosetit korostavat kauniisti valaisimia.
Vapaalla on aikaa lueskella. Kakkoskodin kirjavalikoimaan kuuluu Hangosta ja sen historiasta kertovia kirjoja.

Kaikkialla on näyttävää taidetta. Kerro siitä.

Olemme mieheni kanssa molemmat kiinnostuneet taiteesta. Käymme usein taidenäyttelyissä ja kierrämme gallerioita. Tykkään varsinkin Ilona Cuttsin naivistisista taideteoksista, jotka ovat kuin satukirjan sivuilta. Kaapelitehtaalla Taitelijaseuran näyttelyssä oli useita Ilonan maalauksia, joista yhdessä on tismalleen samanlainen sohva kuin olohuoneessamme. Hauskan sattuman takia oli pakko lunastaa teossarja omaksi. Ripustimme sen sohvan yläpuolelle. Mildred Lehtisen teoksissa meitä puhuttelevat tänne hyvin sopivat vahvat värit ja tunnelma.

Veikeän tarjotintaulun Maarit löysi lomaillessaan Amsterdamissa. Se päätyi olohuoneen seinälle. Vanha tuoli on Tattarisuon Antiikista. Se oli niin hyvässä kunnossa, ettei sille tarvinnut tehdä mitään.
Maaritin ja hänen miehensä vapaa-ajankodin kesäisen kutsuva tunnelma alkaa jo ovelta, jossa kukkakranssi toivottaa tulijan tervetulleeksi. Asunto sijaitsee vuonna 1926 rakennetussa kivitalossa.
3 kommenttia