Unelmien Talo&Koti

Kuin aikuisten leikkimökki! Pastellinen karamellitupa Helsingin saaristossa on Heinin ja Eduardon pikkuruinen mutta sitäkin rakkaampi vapaa-ajankoti

Kuin aikuisten leikkimökki! Pastellinen karamellitupa Helsingin saaristossa on Heinin ja Eduardon pikkuruinen mutta sitäkin rakkaampi vapaa-ajankoti
Vasikkasaaren mökkiyhteisö sijaitsee vartin venematkan päässä Heinin ja Eduardon kotoa. Saaressa eletään luonnonmukaisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Pariskunnan 12-neliöinen minimökki on sisältä "värikäs, rönsyilevä ja erittäin punainen", kuten Heini kuvailee.
Julkaistu: 27.9.2021
Heini ja Eduardo ostivat kesä­majan 13 vuotta sitten hetken mielijohteesta. ”Veneilimme kylään saaressa mökkeilevän työkaverin luokse. Hän tuli maininneeksi, että naapurimökki on myytävänä. Kolmen päivän päästä olimme onnellisia mökinomistajia”, Heini kertoo. Kesämökki on rakennettu 1950-luvulla ja se sijaitsee Helsingin Vasikkasaaressa. Kesämajassa on yksi huone ja makuuparvi, yhteensä vain noin 12 neliötä.
Heini on pyrkinyt jättämään mökin lähiympäristön mahdollisimman luonnonmukaiseksi. ”Tavoitteena on, ettei olisi leikattavaa ruohoa. Polut on kuitenkin pidettävä puhtaina punkkien takia. Jokailtainen punkkisyyni kuuluu rutiineihin”, Heini sanoo. Taustalla siintävät ammusvaraston rauniot muistuttavat saaren historiasta.
"Olin aina haaveillut vaaleansinisestä puulattiasta, joten lattian väriä ei tarvinnut kauan miettiä."
Mökissä ei ole tarvinnut tehdä isompaa remonttia. Katto oli juuri uusittu, vain piippu piti kunnostaa. ”Maalia on kulunut sitäkin enemmän. Ihan ekaksi maalasin paneeli­seinät valkoisiksi. Olin aina haaveillut vaaleansinisestä puulattiasta, joten lattian väriä ei tarvinnut kauan miettiä.”
Valkoinen emännänkaappi on kirpputorilta. Siihen mahtuvat kaikki jokapäiväisessä käytössä olevat astiat ja muut käyttötavarat. Ylähyllyn kuparipannu on rakkaimpia aarteita, sillä se on kuulunut Heinin papalle. Pip Studion kukikkaat astiat ovat suosikkeja.
Koska säilytystilaa on niukasti, tavaroita pitää karsia. Se on Heinistä välillä vaikeaa.
Kamiina pitää mökin lämpimänä syysviileilläkin. Kesällä riittää usein valopetrolilla toimiva lämmitin. Pehtoori-pannu on Heinin mummolta. Siinä turautetaan usein teevedet.
Osa huonekaluista oli mökissä jo valmiina, loput Heini on hankkinut enimmäkseen kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksesta. Sohva on Torista, tuolit ja turkoosi lipasto kirppikseltä. Pöytä on Eduardon poikamiesajoilta. Sen alla säilytetään vilttejä emalisoikossa.
Heinin äiti ilahduttaa tytärtään usein käsitöillään. Hän on virkannut kukkavarjostimen Unelmien Talo&Kodin ohjetta mukaillen ja valinnut siihen mökkiin sopivat värit. Lamppu ladataan kotona, joten johto ei ole tarpeen. Lataus riittää neljäksi tunniksi. ”Mökillä päivärytmi menee luonnostaan niin, että runsaasti valoa vaativat askareet tehdään päiväsaikaan ja illaksi rauhoitutaan lueskelemaan tai oleilemaan”, Heini kertoo.
”Mökkityylini on värikäs, rönsyilevä ja erittäin punainen. Kotona on tyynempää.”
Parvella vinokaton alla on pariskunnan makuuhuone. Kun tytär Silja on mökillä, parvi luovutetaan hänen käyttöönsä ja Heini ja Eduardo siirtyvät nukkumaan alakerran levitettävälle sohvalle.
Tiskivesi lämmitetään sisällä hellalla, mutta astiat pestään pihalla. Tiskauspiste siirtyy sinne, missä aurinko paistaa. Heinin äiti on virkannut tiskirätin nokkoslangasta. ”Ensin epäilin, mutta se toimii: imee hyvin, kuivuu nopeasti ja taipuu kädessä mukavasti. Näitä on tilauksessa enemmänkin”, Silja-tytär kehuu.
"Hippusen vinksin vonksin -sisustus on minusta parempi kuin viimeisen päälle sliipattu."
Silja on maalannut parven katon matalaan osaan poutapilviä sinitaivaalle. ”Innostuin kattomaalauksesta niin, että muu osa parvea jäi maalaamatta. Nyt mietin, pitäisikö loputkin vetäistä valkoiseksi. Yleensä en tykkää jättää mitään kesken vaan teen asiat kerralla loppuun. Hippusen vinksin vonksin -sisustus on minusta kuitenkin parempi kuin viimeisen päälle sliipattu”, Heini sanoo.
Omaa pihapiiriä ei Vasikkasaaressa saa rajata, vaan koko alue on mökkiläisten käytössä. Naapureiden yksityisyyttä kuitenkin kunnioitetaan. Saarelaiset pitävät talkoilla huolta yhteisistä tiloista, kuten saunasta. Juhannusta mökkiläiset viettävät aina yhdessä. Siljasta ja Minni-koirasta saari on kesäparatiisi.
Vasikkasaaren mökkiläiset -yhdistykseen kuuluu noin 50 mökkikuntaa. Helsingin kaupunki on vuokrannut maan yhdistykselle kesämajakäyttöön. Rantasaunasta voi varata oman kylpyvuoron, ja viereisestä Saunasaaresta voi vuokrata vaikka savusaunan. Entistä sotilassaarta ollaan pikkuhiljaa avaamassa turisteille. ”Tähän asti olemme temmeltäneet täällä keskenämme. Vähän jännittää, millaiseksi elämä muuttuu, kun tänne alkaa tulla ulkopuolista väkeä.”
Heini on ammatiltaan hortonomi ja suunnittelee työkseen vihersisustuksia. Kasvit ovat hänelle niin rakkaita, että mökille päätyy usein enemmän kukkia kuin oli tarkoitus. Yhteisön säännöt määräävät, että kasvit on istutettava joko ruukkuihin tai lavoihin. Kuistin seinustalla kasvaa ruusuntuoksuista pelargonia, vaalean­punaista lumihiutaletta ja sinistä lobeliaa.
Vilkas mökkeily jatkuu, kunnes meri jäätyy. Talvella saareen pääsee jäitä pitkin.
Mökin seinustalla katoksen alla on Siljan vanha rautasänky. Se vietti vuosia varastossa, kunnes Heini keksi kuskata sen saareen kesäpediksi. Alun perin paikalla oli kesäkeittiö, mutta sille oli kovin vähän käyttöä.
”Tähän paistaa aurinko neljän aikaan iltapäivällä puunlehvien lävitse. Mikään ei ole ihanampaa kuin pötkähtää silloin pedille kirjan kanssa. Joskus uni yllättää”, Heini kertoo.
Mökkeily vei Heinin mukanaan niin, että hän alkoi pitää mökkipäiväkirjaa. Sen myötä hän innostui avaamaan mökkiaiheisen Instagram-tilin @kesamaja_saaressa.
Kommentoi »