Koko väripaletti käytössä! ”Yksi harvoista nyrkkisäännöistäni on vältellä mustaa ja käyttää valkoistakin harkiten”
Sisustus
Koko väripaletti käytössä! ”Yksi harvoista nyrkkisäännöistäni on vältellä mustaa ja käyttää valkoistakin harkiten”
Tamperelainen Henna Tiitinen on sisustanut perheensä 70-luvun kerrostalokodin ennakkoluulottoman värikkäästi kierrätyslöydöillä. Hän pyrkii välttelemään ainoastaan mustaa ja valkoista eikä usko sisustamiseen liittyviin sääntöihin.
Julkaistu 13.4.2023
Avotakka

Vaikka 1970-luvun kerrostaloasunto Tampereen Tammelassa oli alkuperäisessä kunnossa ja täynnä tavaraa, ihastuivat Henna Tiitinen ja Matti Heikkilä sen isoihin ikkunoihin ja valoisuuteen. Asunnosta aukeaa länteen päin avara näköala, josta voi nähdä yhden Tampereen maamerkeistä, Näsinneulan.

90,5-neliöisen asunnon pohja on osoittautunut ihastuttavan toimivaksi, vaikka aluksi Henna pitikin sitä hieman tylsänä. Pari teki remontin, jonka rakenteellisesti isoin muutos oli eteisen ja keittiön välisen oviaukon avartaminen. Se toi asuntoon vielä lisää valoisuutta ja toimivuutta.

Keltainen Stuns-nojatuoli on ruotsalaisen Möbelmontagen valmistama. Sen Henna osti asunnon edelliseltä omistajalta. Lasipöytä on Maskusta ja kimppu kukkakauppa Opuntiasta. Rahin Henna on tehnyt itse. Matto on Ellokselta.
Eteisen vihreä seinänsävy on Tikkurilan S456.

Henna, mitä koti sinulle merkitsee?

Koti on paikka rentoutumiseen, latautumiseen ja ajanviettoon perheen kanssa. Koti on myös turvapaikka. Tulen hyvälle mielelle kauniista yksityiskohdista ja väreistä, joten olen pyrkinyt keräämään niitä tänne.

Henna teki olohuoneen daybedin ja patjan päällisen itse, kun sopivaa vaihtoehtoa ei tullut vastaan. Liinavaatekaappi on Hennan vaarin tekemä. Olohuoneen seinissä on Tikkurilan sävy X471. Rahi ja valaisimet ovat löytyneet käytettyinä. Sohva on Pohjanmaan kalusteen, tyynyt Henna on ommellut itse.
"Tulee kotoisa olo, kun kaikki ei ole täysin satavarmaksi harkittua mutta kuitenkin yhteen soljuvaa."

Millaisen remontin teitte ennen muuttoa?

Asunto oli lähes alkuperäisessä kunnossa lukuun ottamatta vuonna 2015 remontoitua keittiötä, kylpyhuonetta ja wc:tä. Keittiö ei vastannut täysin meidän perheemme tarpeita, joten päätimme uusia myös sen, sillä aiomme asua tässä pitkään. Lattiamateriaalina oli talon rakennusajalle tyypillinen tummanharmaa muovimatto. Päädyimme valitsemaan saarniparketin koiraperheenjäsenestä huolimatta, sillä arvostamme luonnonpuuta materiaalina, ja saarni on kovempaa ja kestävämpää kuin tammi. Keittiön ja parketin asennusta lukuun ottamatta teimme remontin itse.

Perheen lempipaikka on keittiö, jossa vietetään eniten aikaa. Pöytä ja jakkara on ostettu käytettyinä. Punaiset tuolit ovat Ikean. Seinällä oleva hylly on Hennan tekemä. Tarjoiluvaunu on kierrätyslöytö. Sen yläpuolella oleva teos on Alma Heikkilän Villus. Kattovalaisin on kierrätyslöytö.
Henna rakastaa kukkia ja kattaa mielellään pöydän kauniisti. Keittiön seinän sävy on Tikkurilan Y406 Riviera. Marimekon Umpu-maljakossa ihastuttaa kukkakauppa Opuntian kimppu.

Millaiseen tunnelmaan tähtäsitte?

Tavoitteena oli tuoda rohkeasti värejä ja luoda kuitenkin rauhallinen tunnelma. Jännitti, osuivatko maalisävyjen valinnat oikeiksi, mutta tyttäremme Meerin huone oli ainut, jonka maalasin uudelleen vanhan roosan sävystä rauhoittavampaan vihreään.

Eteisen ja keittiön välistä oviaukkoa suurennettiin remontissa. Nyt näkymä eteisestä keittiöön on valoisan avara.
Keittiö on Ikean, mutta ovet ruiskumaalautettiin paikallisessa yrityksessä Tikkurilan sävyyn V477 Muuri. Kaappien vetimet ovat Beslag Designin, hana Oraksen. Välitilan Tsquaren laatat on hankittu Laatta Leeviltä sävyssä First Snow.

Mikä on kotinne onnistunein ratkaisu?

Pidän erityisesti keittiöstämme. Päädyimme valitsemaan I:n malliseen keittiöön vähemmän laskutilaa, ja näin saimme maksimoitua säilytystilan. Edellisessä asunnossa meillä oli laskutilaa jopa neljällä seinustalla, emmekä kokeneet sitä erityisen toimivaksi. Keittiön toinen seinusta on nyt pelkästään säilytystilaa. Keittiössä on ihanaa kaikkien puuhailla: Matti rakkaan pizzaharrastuksensa parissa, Meeri piirrellen keittiön­pöydän ääressä ja minä omien käsityöharrastusteni kanssa. En ole ollut ikinä avokeittiöiden fani, mutta tässä pohjaratkaisussa keittiö on kodin keskiössä ja ruokailutila aivan olohuoneen tuntumassa.

Seinien listoitus tuo huoneeseen hauskaa ilmettä. Listojen sävy on Tikkurilan L418 Nektari ja seinän Tikkurilan H471. Sängyn runko on Ikean, ja pääty on maalattu seinän kanssa samalla sävyllä.
Jalkavalaisin on kierrätyslöytö. Seinällä on Eija Vehviläisen kuvituksia.
Peili on löytynyt käytettynä. Sänkyä verhoaa Marimekon Lokki Pergola -päiväpeite.

Mikä on lempihuonekalusi tai -tilasi kotona?

Keittiön lisäksi pidän olohuoneen tunnelmasta. Ostimme edelliseltä omistajalta muutamia huonekaluja, joista yksi on keltainen, hyväkuntoinen ruotsalaisen Möbelmontagen valmistama putkirunkoinen Stuns-nojatuoli. Siinä on hauska muoto ja hyvä istua. Olen pyrkinyt haastamaan taitoani yhdistellä eri aikakausilta olevia huonekaluja ja löytämään tuolille luonnollisen paikan. Toinen lempihuonekaluni on edesmenneen vaarini tekemä liinavaatekaappi. Sen väri tai vetimet eivät ehkä ole trendikkäimmät, mutta olen halunnut säilyttää sen alkuperäisen ulkomuodon.

Persikkainen seinä antaa tehokkaan kontrastin valkoisille varastohyllyille. Niissä pysyvät järjestyksessä kaikki tärkeät tavarat.
Vierashuoneen sängyn Henna löysi käytettynä ja ompeli siihen uuden päällisen Marimekon Tiiliskivi-kankaasta. Seinävalaisin ja kukkatelineet on myös ostettu käytettyinä. Seinässä on Tikkurilan sävy H405 Nukke.

Millaiset värit ja materiaalit puhuttelevat sinua?

Nyt huomaan, että inspiroidun pastellisten ja murrettujen sävyjen yhdistelmistä. Ne ovat raikkaita ja yllättäviäkin. Tykkään valita sisustukseen erilaisia materiaaleja, mutta pidän tärkeänä, että puuta on käytetty muodossa tai toisessa. Metallinväriset asiat, kuten keittiönpöydän jalat, tuovat taas sisustusta modernimpaan suuntaan. Yksi harvoista nyrkkisäännöistäni on vältellä mustaa ja käyttää valkoistakin harkiten. Muuten koko väripaletti on avoin. Eteisen tummempi oliivinvihreä sävy on minusta toimiva muiden tilojen pastellisten sävyjen kanssa. Pidän kauniista yksityiskohdista ja kekseliäistä ratkaisuista, mutta kokonaisuuden pitää olla toimiva.

Vihreä Lundian lipasto ostettiin asunnon edelliseltä asukkaalta. Seinähyllyn Henna on nikkaroinut itse. Ilmapallokoira on saatu lahjaksi.
Lentävä lintuparvi on Hennan itse ompelema veikeä yksityiskohta Meerin huoneessa. Huonekalut ovat kirpputorilöytöjä. Seinässä Tikkurilan sävy V454 Laakeri.

Miten kuvailisit sisustustyyliäsi?

Tyylini on sekoitus klassista ja modernia, ja se on leikkisäkin. Pyrin välttelemään sisustukseen liittyviä sääntöjä. Kotimme huonekalut ovat käytettyinä ostettuja, uutena hankitut voi laskea yhden käden sormin. Jos en ole löytänyt sopivaa huonekalua, olen tehnyt sen itse. Etsin pienehköä daybediä eli sohvasänkyä olohuoneeseen. Ensin löysin täydellisen raidallisen kierrätyskankaan patjaa varten. Patjaa päällystäessäni pohdin, olisiko minun mahdollista tehdä myös daybed itse. Löysin Pinterestistä inspiraatiokuvan ja lähdin uhkarohkeasti kokeilemaan sen nikkaroimista. Myös keittiön avohyllykkö syntyi ala-asteen puukäsityötaitoja verestäessä. Seuraavaksi pidän pienen tauon puukäsitöistä.

90,5-neliöinen asunto on vuonna 1972 rakennetussa kerrostalossa Tampereen Tammelassa.

Mistä saat inspiraatiota sisustamiseen?

Saatan bongata kivoja värejä missä vain kulkiessani, esimerkiksi vanhoista rakennuksista tai luonnosta. Tietenkin Instagram ja Pinterest inspiroivat, mutta pyrin silti tekemään omaa juttuani. Tässä kodissa olen haastanut ainakin omia käsityksiäni siitä, mitkä asiat sopivat yhteen. Jos löydän esineen tai huonekalun, josta pidän, uskon, että sille löytyy täältä paikka. Tulee kotoisa olo, kun kaikki ei ole täysin satavarmaksi harkittua mutta kuitenkin yhteen soljuvaa.

2 kommenttia