Kotivinkki

Vanhasta mökistä tuli taiteilijaparin levon ja luovuuden tyyssija – ”Maalla asuminen yllätti ihanuudellaan”

Vanhasta mökistä tuli taiteilijaparin levon ja luovuuden tyyssija – ”Maalla asuminen yllätti ihanuudellaan”
Taiteilija Carolina Grunér ja valokuvaaja Sam Aschroft nauttivat Uuden-Seelannin jälkeen maaseudun rauhasta Sipoossa. Hirsitalon pihassa on myös Carolinan ateljee.
Julkaistu: 20.9.2022

Juttu on julkaistu Kotivinkissä 22/2021.

Suomalainen Carolina Grunér ja uusiseelantilainen Sam Aschroft tapasivat vuosia sitten Suomessa, avioituivat ja asettuivat Helsingin keskustaan. Grace-tyttären synnyttyä pariskunta halusi kokeilla asumista Samin kotimaassa ja muutti Uuteen-Seelantiin Samin äidin suureen rantataloon. Keväällä 2019 perhe palasi Suomeen ja tällä kertaa Sipooseen. 1900-luvun alussa rakennettu 56-neliöinen hirsitalo sijaitsee maaseudun rauhassa, metsän keskellä.

Ruska on värjännyt Samin, Gracen ja Carolinan kodin pihan. Perheen koirat ovat sekarotuisia. Rescuekoira Fred muutti perheeseen viime keväänä koiratarhasta Serbiasta.

Carolina, mikä erottaa tämän kodin muista?

Vaikka monikerroksinen rantatalo Uudessa-Seelannissa kuulostaa unelmien täyttymykseltä, tiesimme sen olevan väliaikainen ratkaisu. Sam rakastaa merta ja hiihtämistä, ja ne molemmat onnistuivat upeasti Uuden-Seelannin kodissamme, sillä rinteet olivat vain tunnin matkan päässä ja asuimme käytännössä rannalla. Meidän molempien työt sujuvat kuitenkin hienosti Suomessa, ja ajattelimme jo lähtiessämme muuton olevan kokeilu asumisesta ulkomailla.

Sipoon-talo tuntui heti kodilta ja otti meidät ihanasti vastaan maailmalta. Se on entisen isäpuoleni omistama, vapaa-ajankotina ollut hirsitalo. Vuokrasimme talon ja ajattelimme asua siinä jonkin aikaa, kunnes löytäisimme pysyvän kodin perheellemme. Maalla asuminen yllätti meidät ihanuudellaan, ja päätimme jäädä tänne pysyvästi.

Ruokailuryhmänä on Tapiovaaran Pirkka-pöytä ja -tuolit. Sam on laajentanut osaamistaan ruoan kasvatukseen, ja kasvihuoneesta on saatu hieno sato.
Keittiö on koko talon keskipiste, ja siellä perhe viettää paljon aikaa. Tunnelmallisessa keittiössä voi tehdä ruokaa myös vanhalla puuhellalla.
Carolinan suosikkiastioista suuri osa on kirpparilöytöjä. Hyllyllä ovat Carolinan lempisamppanjalasit. Dualitin paahtimen Sam on saanut isältään lahjaksi.

Talo ei ole aina ollut tällä paikalla. Kerro sen historiasta.

Talo on rakennettu saaristoon reilut sata vuotta sitten, ja tarina kertoo, että se siirrettiin paikalleen 1940-luvulla häälahjana vastanaineelle parille. Vanha hirsitalo oli sittemmin toiminut pitkään kesähuvilana, ja me olemme sen ensimmäiset ympärivuotiset asukkaat 30 vuoteen.

Carolina on hankkinut taloon vintagemattoja Turkista. Maalaus on Steven James Tunneyn. Pariskunta sai Merenneito-veistoksen häälahjaksi Carolinan isoisän vaimolta.
Olohuoneessa oli alun perin suurempi Artekin sohva, mutta Carolina siirsi sen ateljeen puolelle ja hankki kirpputoriryhmästä pienemmän Ikean sohvan tilalle. Suuri maalaus on Ria Bäckströmin ja tumma maalaus Carolinan isoisän Risto Kuntsin.
Suuri antiikkinen talonpoikaiskaappi on Carolinan isäpuolen ja oli valmiiksi talossa.
Eteisestä johtavat portaat yläkertaan makuutiloihin. Portaiden alla on pieni vessa kukallisen verhon takana. Kylpyhuonetta ei talossa ole, vaan perhe peseytyy pihasaunassa.
Yläkerrassa on vanhempien makuuhuone, ja sen vieressä lastenhuone. Vuoteen päässä on Ria Bäckströmin maalaus.

Talo oli valmiiksi kalustettu. Miten siitä on tullut teidän näköinen?

Myimme lähes kaikki kalusteemme pois, kun muutimme Uuteen-Seelantiin, joten tuntui hyvältä muuttaa valmiiksi kalustettuun taloon. Kun täällä asuminen muuttui pysyvämmäksi, aloin vähitellen sisustaa kotia oman oloisekseni muun muassa taideteoksilla ja koriste-esineillä.

Osa talossa olleista kalusteista sai jäädä, ja muutamia siirsin ateljeen puolelle. Olohuoneeseen löytyi uusi sohva paikallisesta kierrätysryhmästä.

Talossa ei ole kylpyhuonetta, vaan käymme peseytymässä pihasaunassa. Wc on sijoitettu eteisen yhteyteen, kukkaverhon taakse. Boheemi tunnelma sopii meidänlaisellemme taiteilijaperheelle.

Osa Carolinan maalauksista on niin suuria, että ne maalataan seisten. Uudessa-Seelannissa töihin tuli uusia sävyjä, kuten ruskeita sävyjä yhdistettyinä vaaleanpunaiseen.
Carolina hankkii ateljeen pöydälle aina tuoreita kukkia ja polttaa kynttilöitä pitkin päivää. Hänen töitään voi seurata Instagramissa @carolinagruner.
Carolinan 80-neliöinen ateljee sijaitsee hirsitalon pihassa.

Mitä koti merkitsee sinulle?

Olemme paljon yhdessä kotona Samin ja Gracen kanssa. Sam on mestari keittiössä ja tekee kaikki ruoat. Itse menen aamulla ateljeehen ja tulen kotiin lounaalle. Ehdimme päivällä viettää aikaa yhdessä, ennen kuin palaan maalaamaan.

Koti on turvasatama, jossa voin rentoutua ja olla rakkaideni kanssa. Taiteella on merkityksellinen rooli kodissamme, ja olenkin ripustanut tauluja kaikkiin kodin tiloihin. Mielestäni taide sopii upeasti vanhan talon tunnelmaan. Aiemmassa Suomen-kodissamme seinillä oli useita omia maalauksiani, mutta täällä on lähinnä muiden taiteilijoiden, kuten Leena Nousiaisen, Manuela Boscon, Jessica Kritterin, Johanna Alangon, Steven James Tunneyn ja Ria Bäckströmin töitä. Uudessa-Seelannissa alakerta oli ateljeeni, ja maalaukseni saivat uudessa ympäristössä upean, valoisan sävymaailman.

Kommentoi »