Meidän Mökki

Ilman vatupassia ja piirustuksia! Raine ja Päivi rakensivat purkuladosta uniikin kesäkeittiön, jossa hyödynnettiin kierrätystavara viimeistä lankunpalaa myöten

Ilman vatupassia ja piirustuksia! Raine ja Päivi rakensivat purkuladosta uniikin kesäkeittiön, jossa hyödynnettiin kierrätystavara viimeistä lankunpalaa myöten
Koskenkorvalaisille Päivi ja Raine Färmille käyttökelvoton lato oli aarre, josta syntyi ainutlaatuinen kesäkeittiö. Lakeuksien yli pyyhkivä tuuli on viimeistellyt sen pinnat harmaiksi. Pihamaalta löytyy maahan kaivettu pullopiilo ja kierrätystiilistä rakennettu grillauspaikka.
Julkaistu: 17.5.2021

Kesäpäivän aurinko on korkeimmillaan, linnut laulavat ja perhoset leikkivät päivänkakkarapellolla. On pakko kuitenkin palauttaa Päivi ja Raine Färm grillausajatuksista takaisin hetkeen, kun hiki virtasi näillä lakeuksilla ihan muista syistä kuin auringon porotuksesta.

Päivi ja Raine saivat rakennustarpeiksi lahjoituksena vanhan harmaantuneen ladon. Se piti kuitenkin purkaa talkoilla.

Päivin ja Rainen kesäkeittiö on rakennettu vanhasta ladosta vuonna 2018. Rakennuksessa on kahdeksan neliötä. Alkuperäiset ladonovet johdattavat sisään. Raine on tehnyt aukot niihin sopiviksi.
Kesäkeittiön pöydän aihio on vanha. Pinta laudoitettiin ylijääneillä laudanpaloilla. Materiaalin säästösyiden ansiosta muodostui kanteen hauska kuvio. Raine paljastaa, ettei vatupassia käytetty pöydänkään tekemisessä.

Ladon purkupäivänä he rämpivät kynnöspeltoa pitkin, vaikka kumisaappaisiin tarttunut muta tuntui painavan ihan liikaa. Vaarallisen työn osuus alkoi, kun ladon kattorakenteet piti pudottaa. Kaikki meni kuitenkin hyvin.

Toisen vaaranpaikan he välttivät käyttämällä tiiviitä hengityssuojaimia. Myyräkuumeen kanssa ei ole leikkimistä, mutta sen voi välttää muistamalla suojauksen ja kunnollisen pesun purkamisen jälkeen.

– Talkoissa on kuuma tai sitten sataa. Molemmissa tapauksissa töitä saa tehdä tosissaan. Ehkä juuri sen vuoksi sitä arvostaa tätä harmaata kultaa, Raine sanoo.

– Minun vanhempani ovat olleet usein lato­apuna. Miesväki käyttää moottorisahoja, ja me äidin kanssa heilutamme sorkkarautaa, Päivi kertoo.

Kesäkeittiöön sopiva vanha hella löytyi Loimaalta.
Nökö, Nuppu ja Laalaa harrastavat frisbeen noutoa. Osinkoja toivotaan mansikkakakusta.

Jo käyttökelvoton lato hävisi pellolta Färmien mukana uuteen tarkoitukseensa. Purkuporukka ei jättänyt mitään jälkeensä, vaan siivosi kaikki jäljet huolellisesti. Sekä pellon omistaja että rakennusmateriaalin saaja siis voittivat tasapuolisesti. Rahaa ei työstä tarvitse maksaa, eikä saajan harmaasta kullastakaan.

– Ihan kahdestaan me emme tähän olisi pystyneet. Konevoimaakin tarvittiin miesvoiman lisäksi. Purkuhommissa oli lainassa naapurin traktori, Raine kertoo.

Töitä sai tehdä tosissaan. Ehkä juuri sen vuoksi sitä arvostaa tätä harmaata kultaa.
Rainen pullopiilo löytyy maahan kaivetusta kuopasta. Paikallinen kuiva valkoviini on koskenkorvalaisten nimitys kylmälle juomalle.
Päivi kasvattaa viinirypälettä maahan upotetussa paljussa. Kasvi ei vielä ole tuottanut satoa. Päivin hiekkapullot somistavat ikkunalautoja. Hiekat ovat peräisin Roskalava-ryhmästä.
Kesävieraita saunotetaan ahkerasti. Lisää tilaa antaa baaritiski, joka on rakennettu harmaantuneesta laudasta ja heinäseipäistä.

Raine on rakentanut kesäkeittiön ilman vatupassia ja piirustuksia. Hän kuori hiekkaisen perusmaan päältä ensin pintamaan pois, ja sen jälkeen päälle levitettiin suodatinkangas ja murskepeti. Mursketta pariskunnalle oli jäänyt muista pihahommista.

Ladon hirsien pituus määritti, sen, minkä kokoinen kesäkeittiöstä tuli. Valoa tulee vanhoista ikkunoista ja katoksi nostetusta valokatteesta.

– Rakennustavara saneli pitkälti kesäkeittiön muodon. Kaikki mahdollinen tuli käytettyä. Vain ruuvit ja kulmaraudat kiiltävät uutuuttaan, Raine kertoo.

Päivi helpottaa puutarhan hoitoa hakkeella, jonka alta löytyy rikkaruohot pois pitävä sanomalehtikerros.
Hellan vedon kanssa oli aluksi ongelmia. Raine ratkaisi ne piipunjatkoksella.
Raine ja Päivi Färmille pitävät seuraa koirat Nöko, Nuppu ja Laalaa.

Kesäkeittiön komistukseksi löytyi vanha hella, joka haettiin Pohjanmaalle Loimaalta. Sen paikalleen saaminen talviaikaan oli haaste. Naapurin Jukka nosti hellan traktorin trukkipiikeillä suksista rakennettujen jalasten päälle.

– Minä työnsin ja Raine veti kuormaliinoista hellaa pitkin hankea. Sukset olivat retken jälkeen entiset, mutta hella saatiin paikalleen.

Toimintakuntoon liesi kunnostettiin naapurista löytyneiden vaihtolevyjen avulla.

Kesäkeittiössä uutta ovat vain ruuvit ja kulmaraudat. Siksi kustannuksetkin jäivät reiluun sataseen.
Rakennus sijoiteltiin pihan varjoisalle alueelle. Kuumimmalla paahteella sitä suojaavat isot männyt.
Grillauspaikan tiiletkin ovat kierrätystavaraa. Ne on saatu paikallisesta Roskalava-ryhmästä.

Kesäkeittiöstä on muotoutunut monitoimitila. Savusaunalle on vain muutama askel, ja löylyjen välissä Päivi ja Raine pujahtavat kesäkeittiölle vilvoittelemaan.

Kesäruoka valmistuu liedellä nopeasti. Raine grillaa perunoiden pariksi lihaa tai makkaraa kesäkeittiön eteen sijoitetussa grillissä.

– Jälkiruokakahvit kiehahtavat liedellä hetkessä. Mansikkakakulla on kummallinen voima, sillä silloin paikalla ovat viivana koirat – ja Rainekin.

Kesäkeittiön kustannukset

  • Betonilaatat 8 euroa
  • Ruuvit 15 euroa
  • Kulmaraudat 10 euroa
  • Käytetyt valokatteet 10 euroa
  • Suodatinkangas 10 euroa
  • Hella 80 euroa

Yhteensä 133 euroa.

Kommentoi »