Vanhasta kansakoulusta tuli unelmien hevostila – Viivi ja Petri muuttivat 450-neliöiseen taloon, joka näyttää joka suunnasta ihanasti erilaiselta
Sisustus
Vanhasta kansakoulusta tuli unelmien hevostila – Viivi ja Petri muuttivat 450-neliöiseen taloon, joka näyttää joka suunnasta ihanasti erilaiselta
Viivi ja Petri haaveilivat hevostilasta, jonka päärakennus olisi sykähdyttävän vanha. Unelma toteutui, kun satavuotias entinen kansakoulu Lopelta etsi uusia omistajia.
8.2.2023
 | Päivitetty 20.11.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Oli kohtalo päätyä Kanta-Hämeessä Lopella sijaitsevalle hevostilalle, ajattelevat syntyperäinen vantaalainen Viivi Lukkala ja hänen Vihdistä kotoisin oleva puolisonsa Petri. Pariskunnalla oli pieni vuokrakoti Vantaalla, mutta he haaveilivat lisätilasta ja pihapiiristä, jossa olisi talli hevosille.

– Halusimme vanhan talon, eikä tunnelma edes 1940-luvulla rakennetuissa taloissa ollut riittävän sykähdyttävä. Koska meille ja hevosille sopivaa ei tullut vastaan Uudenmaan alueelta, laajensimme hakua, Viivi kertoo.

Viivi ja Petri Lukkala tekivät vuonna 2014 ­kaupat vanhasta kansakoulusta Lopella. Koulu oli toiminut aiemmin sepän pajana, kunnan vuokra­-asuntoina ja perhekotina. Kerrotaan, että talon vintillä olisi asustellut jossain vaiheessa possukin.

Keittiön saareke tehtiin vanhasta patakaapista. Viivi hioi, kittasi ja maalasi sen. Petri kiinnitti kaapin alle pyörät, joiden avulla sitä voi siirrellä.
Keittiössä oli kaksi vesipistettä, ne jätettiin toimintaan remontin yhteydessä. Kahden posliinialtaan lisäksi toiselta puolelta keittiötä löytyy pieni lavuaari.
Keittiö tilattiin Ikeasta. Yksi parhaita paikkoja on ikkunan alle rakennettu penkki. Siitä voi katsella suoraan tallille ja hevosaitaukseen.
Talon isot putkiremontit ja alapohjan kunnostus oli tehty 80-luvulla. Viivi ja Petri pääsivät keskittymään pintojen kunnostamiseen. Kompromissi tehtiin salin kohdalla laminaatissa, kaksi suurta koiraa tekivät entiset mäntylattiat hurjan näköiseksi hetkessä.

– Lähdimme ison talon omistajiksi hieman ­henkseleitä paukutellen, rohkeasti hyvään kuntoon uskoen. Onneksi rakennuksen rakenteet olivat kunnossa, ja pääsimme aloittamaan remontin turhien väliseinien purkamisella, Petri sanoo.

Talossa oli tehty putkiremontti ja alapohjan kunnostus jo 1980-luvulla, joten Viivi ja Petri keskittyivät keskikerroksen pintaremonttiin. Se tehtiin vanhaa henkeä kunnioittaen. Hirsiseinät oli levytetty, eikä niitä poistettu. Kun yläkerta tulevaisuudessa remontoidaan, Petri ja Viivi antavat hirsien jäädä näkyviin.

– Remontointi on meille elämäntapa. Parasta aikaa on uusien projektien suunnittelu. Kerron yöllä syntyneet ideat Petrille heti aamulla.

Suuri sali jakautuu ruokailutilaan ja olohuoneeseen. Pariskunta hankki ruokapöydän Tori.fistä. Pöydän kansi on seuraavaksi kunnostuksen alla.
Ensi kesänä on suunnitelmissa hurja ikkunoiden kunnostusremontti. Viivi on käynyt jo valmiiksi kurssin saadakseen varmuutta 78 pokan restaurointiin.
”Parasta aikaa on uusien projektien suunnittelu. Kerron yöllä syntyneet ideat Petrille heti aamulla.”
Entinen luokkatila on nyt perheen sali eli olohuone, jota muut huoneet ympäröivät. Viivi ja Petri purkivat remontissa tilan sisään rakennetut kaksi huonetta pois. Televisio on maastoutettu tauluksi sopivan kuvan avulla.
Vivana tapailee ­tottuneesti kotipianon tahteja. Uusi pianotuoli hankittiin kirpputorilta.
Pianohuoneen tapetti on ­Boråstapeterin ­Nocturne.

Iso talo vaatii valtavasti huonekaluja, ­eikä niiden hankkiminen onnistu hetkessä. Viivi bongailee kalusteita nettikirpputoreilta, ja Petri noutaa ne kotiin. Petri kysyy sinnikkäästi kalusteiden tarinat entisiltä omistajilta.

– Sisustuksen kerrokset eivät tule ­kaupoissa kierrellen, vaan pikkuhiljaa talossa asuen. Kunnostamme vanhoja kalusteita. Petri tekee isommat puutyöt, ja minä säädän maalien ja kittausten parissa.

Elämä maaseudulla vanhassa talossa on ­sellaista kuin Viivi ja Petri kuvittelivat. Aamut alkavat puuhaillessa tallilla ja viikonloput vietetään hevostellen, pihasaunaa lämmitellen, remon­toiden ja yhteiseen ruokapöytään kokoontuen.

– Olen kiitollinen siitä, että saan elää ­unelmaani, Viivi sanoo.

Lukkaloiden perheeseen kuuluu Viivin ja Petrin lisäksi lapset Nuuti, 5, Vivana, 4, ja Luana, 1, sekä pyreneittenkoira Neva. Leikkihuoneen säännöt ovat selkeät: ensin kerätään vanhat lelut takaisin komeroon, sitten voi tilalle tuoda uusia.
Lasten leikkihuoneessa on aina kesä. Tapetti on Boråstapeterin ­Blomsterhav.
Petri noutaa Viivin nettikirppislöydöt kotiin ja kysyy sinnikkäästi kalusteiden tarinat entisiltä omistajilta.
Kerrossänky on osoittautunut huippupaikaksi leikeille. Alavuoteen saa levitettyä parivuoteeksi vieraita varten. Renkaat ovat lahja mummilta ja vaarilta.
Leikkihuoneen ­parhaat paikat löytyvät ­sängyn lisäksi kouluun ­kuuluvilta puolapuilta.
Unihuoneessa on Nuutin ja Vivanan päästävedettävät talonpoikaissängyt. Vuodekatokset on hankittu Ellokselta. Paperitapetti on Pihlgren ja Ritolan Vanaja. Lautalattiat Petri ja Viivi maalasivat Tikkurilan kestävällä Betolux-lattiamaalilla.
Kaksi talon kolmesta pönttöuunista on yhä käyttökunnossa. Yksi talvikäytössä oleva, kunnostettu pönttöuuni on Nuutin ja Vivanan nukkumahuoneessa. Paperitapetti on tapettitehdas Pihlgren & Ritolan.
”Sisustuksen kerrokset eivät tule kaupoissa kierrellen, vaan pikkuhiljaa talossa asuen.”
Perheen kuopuksella Luanallakin on oma huone. Mama's & ­Papa's ­-merkkinen sänky kasvaa juniori­sängyksi. Viivi osti peilikehyksen ­Facebook-kirpputorilta, maalasi sen ­valkoiseksi ja leikkasi peilistä kehyksiin sopivan palan.
Viivi ja Petri päättävät tapetti- ja maalihankinnat yhdessä. Viivi on ne kyllä esivalinnut ennen vahvistusta. Petri mittaa varmuuden vuoksi aiotut paikat mittanauhalla.
Luanan huoneen suuri kirjahylly on kokenut muutoksen. Aikaisemmin ruskea viiluhylly maalattiin kalkkimaalilla valkoiseksi. Vaneriset takaseinät Viivi tapetoi hennon sinertävällä tapetilla. Projekti valmistui päivässä. Hyllyllä komeilee Viivin äidin hänelle tekemä nukkekoti.
”Remontointi on meille elämäntapa, sillä vanhassa talossa on aina jotain tehtävää.”
Viivin ja Petrin makuuhuoneesta on näkymä Luana-vauvan huoneeseen. Tarina kertoo makuuhuoneen kuuluneen ­ennen opettajan asuntoon.
Viivin ja Petrin ­makuuhuoneen sänky on teetetty puusepällä 1800-luvun sängyn mallia mukaillen, mutta pidempänä sekä leveämpänä mallina. ­
Lasikuisti pidetään ­viileänä eteistilana. Viivin somisteilla sen ilme muuttuu vuoden­aikojen mukaan. Viivi teki ruukkukuuset katiska­verkosta, sanoma­lehdistä ja samma­leesta, joka kiinnitetään katiskaverkon päälle rauta­langalla tai narulla. Kun perhe muutti taloon, lasikuistil­la ei ollut ristikoita. Petri on toteuttanut ne Viivin toiveiden mukaisesti.
Lukkaloiden koti on vuonna 1921 rakennettu hirsitalo Lopella. Siinä on kuusi huonetta, keittiö, kylpyhuone ja kuisti, yhteensä 450 neliötä, joista käytössä on 225 neliötä. Viivi ihastui kodin ulkopuolen koristeellisuuteen. Se näyttää jokaiselta nurkalta erilaiselle. Kiinteistövälittäjän kanssa taloa kiertäessä Viivi kuiskasi Petrille toiveen tarjouksen tekemisestä. Silloin ei sisätiloja ollut vielä nähty.
Hoito-, kunnostus- ja ylläpitotyöt ovat suurin osa hevosharrastusta. Suuri hehtaarin metsätarha pitää huolen hevosten aktiivisesta liikkumisesta. Aina mahdollisuuden tullessa Viivi nousee islanninhevosensa selkään nauttimaan metsäretkistä. Seuraa Viivin ja perheen elämää Instagramissa @vanhassakansakoulussa.
Tallissa asustaa islannin­hevonen prudi ja shetlanninponi Iiris. Viivi haaveili maalaismaisemasta, tilasta ja hevosista. Hänellä on takana yhteistä taivalta islanninhevonen Prudin kanssa jo yli kymmenen vuotta. Ikää heppa­neidolla on jo kunnioitettavat 20 vuotta.
3 kommenttia