Carmela ja Sebastian laajensivat vanhaa talonpoikaistaloa kekseliäästi – ”Oli hyvä, että ehdimme asua talossa ennen isoa remonttia”
Talon laajennus
Carmela ja Sebastian laajensivat vanhaa talonpoikaistaloa kekseliäästi – ”Oli hyvä, että ehdimme asua talossa ennen isoa remonttia”
Carmela ja Sebastian remontoivat vanhasta talosta itselleen omannäköisen kodin. Kristiinankaupungin Tiukassa sijaitseva perinteinen maalaistalo sai lisää valoa kekseliään uudisosan avulla.
Julkaistu 12.9.2023
Meidän Talo
Carmela ja Sebastian ovat kotiutuneet hyvin yli satavuotiaaseen talonpoikaistaloonsa. Carmelan ja Sebastianin talopäiväkirjaa voi seurata Instagramissa @stugansoderangen-tililtä.

Kun Carmela Kärr, 24, ja Sebastian Mitts, 28, suunnittelivat yhteistä omaa kotia, ajatuksena oli rakentaa uusi talo. Kun aikaa kului, pariskunnalla vuokralla ollut vanha talonpoikaistalo alkoi tuntua kiehtovalta mahdollisuudelta. Entäpä jos kunnostaisi sen ja etsisi ratkaisun, jonka avulla vanhasta talosta tulisi heidän kotinsa?

Metsän reunassa sijaitseva, Sebastianin vanhempien vuonna 2006 vuokrakäyttöön ostama talo oli tuttu molemmille. Kun Carmela opiskeli Turussa, talo oli Sebastianin poikamiesboksi. Kun Carmela palasi Tiukkaan tekemään graduaan töiden ohella, talosta tuli pariskunnan yhteinen vuokra-asunto.

Talosuunnitelmien tuumausvuosi oli 2019. Mitä enemmän nuoret tutkailivat noin sata vuotta paikoillaan ollutta taloa ja sen viehättävää ympäristöä, sitä enemmän rakennus kiinnosti. Kaupat tehtiin vuoden 2020 alussa, juuri ennen pandemiaa.

– Ajankohta oli oikea. Sinä vuonna meillä oli kaikki aika tehdä remonttia ja ehdimme ostaa rakennustarvikkeet juuri ennen kuin niiden hinnat alkoivat nousta, Carmela kertoo.

Kauniit pariovet löytyivät vintin eristeiden seasta. Carmela ja Sebastian kunnostivat ovet ja laitattivat niihin uudet lasit rikkoutuneiden tilalle. Nyt ovet ovat alahallin ja eteisen välillä.
Olohuoneessa on Orla Kielyn retrotyylinen Multi Stem -tapetti. TV-taso ja pöytä ovat kirppislöytöjä. Vanha puulaatikko löytyi talosta.

Sebastianin vanhemmat olivat talossa vuokralla olleen Sebastianin sisaren ja hänen miehensä kanssa remontoineet taloa, esimerkiksi pystyttäneet Uuniseppien kaakeliuunin olohuoneeseen. Myös katto ja ulkoverhous oli uusittu.

Perinteinen maalaistalo tuntui silti Carmelasta ja Sebastianista pieneltä ja pimeältä, vaikka talossa oli monta huonetta.

Ratkaisu löytyi suunnitelmasta, jonka pariskunta kehitti yhdessä: kylmä ullakko otetaan asuinkäyttöön ja talon toiselle pitkälle sivulle rakennetaan kahden kerroksen korkuinen avara uudisosa.

Lisäosaan piirrettiin taloon sopivat ikkunat, jotka teetettiin mittatilaustyönä. Tekijäksi löytyi Carmelan veli, jolla on Vaasassa lasihiomo.

Aikaisemmin ahtaasta keittiöstä tuli lopulta toimiva ja kaunis tila, johon mahtuu nyt iso ruokapöytä.

– Oli hyvä, että ehdimme asua talossa ennen isoa remonttia. Oli aikaa miettiä ja tutustua taloon ja sen ominaisuuksiin. Esimerkiksi rossipohja haluttiin säilyttää. Talossa oli hyvä sisäilma ja se oli kaikin puolin terve, Carmela sanoo.

Keittiö ennen laajennusta.
Vanhaa talonpoikaistaloa laajennettiin ja korkeaan uudisosaan tehtiin keittiö. Ikkunat valmisti mittati­laustyönä vaasalainen lasihiomo. Keittiö on Puustellin mallistosta.
Avokeittiöön mahtuu myös ruotsalainen lipasto, joka on ollut aikaisemmin Carmelan äidillä. Ovi avautuu olohuoneeseen. Lattiaan valikoitui vinyylikorkki.
Toisen kerroksen oleskelutilasta on näkymä keittiöön, joka toimii samalla ruokasalina. Keittiön taso jatkuu isoille ikkunoille saakka.
Keittiön hella on pysynyt samanlaisena viimeiset vuosikymmenet. Se tuo myös lämpöä taloon.

Yläkerrassa suurin työ oli kylmän, sata vuotta varastona olleen vintin tyhjentämisessä. Eristekerroksessa oli ajalle tyypilliseen tapaan sammalta ja hiekkaa sekä kaikenlaista muuta, esimerkiksi peittoja, tyynyjä ja vanhoja sanomalehtiä.

Sebastian hikoili koronakesänä lapioidessaan ulos eristeitä. Se kannatti, sillä eristeen seasta löytyi aarre: pariovet, jotka ovat nyt kunnostettuina eteisessä. Ovet entisöitiin hellästi ja niihin vaihdettiin uudet ehjät lasit.

Alakerrassa työtä teettivät pintojen ja sähköjen uusiminen sekä uudisosan rakentaminen. Myös muutama ovi puhkaistiin hirsiseiniin. Kompromisseja oli vanhassa talossa pakko tehdä.

– Mistä vain ei voi kaataa seinää. Tai mihin tahansa laittaa ovea, Sebastian sanoo.

Apuna koko rakennustyön ajan oli Sebastianin isä Allan Mitts. Lisäksi vintin toteuttamisessa sekä ulkorakennuksen remontoinnissa oli kaksi rakennusmiestä.

Hirsiseinää jätettiin remontissa paikoin näkyviin. Hirsistä löytyi numeroita, ehkä maatalouteen liittyviä laskelmia, jotka ovat hauska muisto talon historiasta. Kierreportaat on valmistanut italialainen Fontanot.
Pariskunta asui ensin talossa vuokralla. He pohtivat samalla kaikessa rauhassa, miten perinteistä maalaistaloa voisi kehittää niin, että se sopisi heidän omaksi kodikseen. Ratkaisuksi löytyi uudisosa, joka tuo tilaa ja valoa koko taloon.

Koko remontissa oli lähtökohtana, ettei kaikkea tarvitse uusia. Talon henki haluttiin säilyttää ja käyttää alkuperäisiä rakennusosia niin paljon kuin mahdollista. Myös hankinnoissa etsittiin tunnelmaan sopivia ratkaisuja.

– Kaikki uunit ja keittiön hella on säilytetty ja hirsiseinää on otettu muutamassa kohdin esille. Puuovia olemme löytäneet nettikirpputoreilta, esimerkiksi Finditista. Kaikkiin huoneisiin haluttiin vanhat ovet, Carmela kertoo.

Kaiken ei silti tarvinnut olla vanhaa tai kierrätettyä. Esimerkiksi lattiat hankittiin paikallisesta K-raudasta.

Sisustuksen suunnittelu on erityisesti mieluista Carmelalle, mutta pariskunta jakaa yhteisen sisustusmaun. Esimerkiksi tapetteja oli tutkailtu jo ennen remontin aloittamista. Talossa on tapetteja esimerkiksi ruotsalaisilta Boråstapeterilta ja Midbecilta. Retrojulisteet piristävät huoneita.

Kirpputoreilla ilokseen kiertelevä Carmela on hakenut sisustusideoita erityisesti sisustusblogeista ja Instagramista.

– Katson niistä, miten muut ihmiset ovat ratkaisseet kotinsa sisustuskysymyksiä. Sosiaalinen media ja kirpparit ovat ihan parhaita inspiraation lähteitä, Carmela sanoo.

Carmelan ja Sebastianin suuri makuuhuone on alakerrassa keittiön vieressä.
Toinen asuinkäyttöön remontoidun vintin huoneista toimii työhuoneena. Tapetti on Boråstapeterin lehtiaiheinen Berså.
Työhuoneessa on iso vaatekaappi, jonka pariskunta löysi kirpputorilta. Kaappi on ollut Kristiinankaupungin ruotsalaisella ala-asteella musiikkiluokassa.
Kylpyhuoneeseen haluttiin amme, kun sauna on ulkorakennuksessa. Vaikka amme on harvoin käytössä, kylpyyn on ihana pulahtaa talvi-iltoina. Retrojuliste on Astrid Wilsonilta.

Ensikertalaiset joutuivat silti miettimään monia ratkaisuja.

Vaikeinta oli tehdä päätökset, ihan pienetkin – esimerkiksi millaiset kahvat oviin hankitaan, millaiset pistorasiat ja valokatkaisijat valitaan tai millaiset jalkalistat sopivat kokonaisuuteen.

– Toisaalta oli myös vaikea tietää, missä järjestyksessä asiat tehdään, kun emme kumpikaan olleet tehneet isoa remonttia aikaisemmin.

Kierreportaat ovat ainoa hankita, jonka toimivuutta on joskus pohdittu jälkeenpäin. Niihin päädyttiin tilasyistä.

– Sen olisi ehkä voinut ratkaista toisin, ja mietimmekin pitkään tavallisia portaita. Toisaalta näin halliin jäi enemmän tilaa.

Carmelan, Sebastianin sekä koiran ja kolmen kissan kotitalo siirrettiin toisesta paikasta Kristiinankaupungin Tiukkaan 1900-luvun alussa. Talonpoikaistalossa on 150 neliötä: avokeittiö, olohuone kolme makuuhuonetta, työhuone, oleskelutila kylpyhuone ja wc. Erillisessä piharakennuksessa on sauna, autotalli ja puuvaja.
Talon tyyliä jäljittelevä laajennus tehtiin takapihan puolelle. Uudisosaan sijoitetusta keittiöstä pääsee nyt suoraan viihtyisälle patiolle. Isolla pihalla on tilaa puutarhalle, jonka tekeminen on vuorossa seuraavaksi.

Edelleen vanhan talon kunnostaminen omiin tarpeisiin tuntuu juuri oikealta. Iloa tuo myös se, että kaveripiirissäkin on herätty seudun tyhjien talojen mahdollisuuksiin.

– Sebastianin hyvä ystävä kumppaninsa kanssa on juuri ostanut ihan naapurissa olevan talon ja alkaa korjata sitä, Carmela iloitsee.

Moni tehty ratkaisu talossa ilostuttaa päivittäin, esimerkiksi rohkea ratkaisu tehdä perinteiseen maalaistaloon lisäosa.

– Kun tulen sisään, näen ensin uuden osan kauniit ikkunat, ja kun kokkaan keittiössä, nautin aina valoisasta tilasta ja siitä, että näen luonnon ikkunoista, Carmela sanoo.

Kommentoi »