Viherpiha

Suomen lumoavin kerrostalopiha? Valve muokkasi kotitalonsa takapihasta kukkivan tilkkutäkin, joka lyö ällikällä

Suomen lumoavin kerrostalopiha? Valve muokkasi kotitalonsa takapihasta kukkivan tilkkutäkin, joka lyö ällikällä
Valve Tubli asuu kerrostalossa, mutta se ei estä häntä harrastamasta puutarhanhoitoa. Hän perusti kukkapuutarhan Helsingin Suurmetsässä sijaitsevan kotitaloyhtiönsä kallioille. "Käytän rahojani puutarhaan aivan samoin kuin joku toinen vaikkapa golfiin", Valve sanoo.
Julkaistu 6.5.2021

Herätyskello soi 4.40, kun Valve Tublilla on aamuvuoro. Hän nousee rivakasti vuoteesta, avaa ensitöikseen makuuhuoneen verhot ja katsoo ulos. Kerrostalon ensimmäisestä kerroksesta avautuva iloisesti kukkiva näkymä saa Valvenkin heti hyvälle tuulelle.

– Haaveilin tästä alusta alusta asti, kun ryhdyin rakentamaan puutarhaa – kuinka ihanaa olisi katsella kukkamerta kotini ikkunasta ja parvekkeelta.

Jylhän luonnonkallion sopukoihin istutetut patjarikot, levisiat, kissankäpälät, sammal- ja rönsyleimut sekä muut matalat kivikkokasvit kukkivat alkukesällä täyttä häkää niin, että koko päivän auringossa kylpevä rinne on yhtä kukkakuosista tilkkutäkkiä.

Kallion alapuolella puutarha jatkuu hieman hämyisämpänä. Pihlajien katveessa loistavat monenlaiset myöhäiset tulppaanit ja noin puolitoistametristen varsiensa päissä keinuvat jättilaukkojen kukkapompulat. Myöhemmin kesällä siellä kukkivat kymmenet liljat ovat vielä kasvuvaiheessa.

Kukkakeitaaksi muuttunut kerrostalon piha sijaitsee Helsingin Suurmetsässä. Kallioisella ja aurinkoisella tontilla viihtyvät erityisesti kivikkokasvit.

Kivikko on parhaimmillaan alkukesällä. Rinteessä kasvaa mättäinä muun muassa sammal-, rönsy- ja mätäsleimua, tarhaketoneilikkaa ja levisiaa.

Valvesta on ihana tarkkailla kukkaloistoa kodin parvekkeelta.
”Haluan, että puutarhasta on iloa muillekin.”
Puutarhan koko on noin 100 neliötä. Siihen kuuluu aurinkoinen kivikkopuutarha ja sen alapuolella pihlajien katveessa hieman varjoisampi osa tulppaaneineen, laukkoineen ja liljoineen.
Kuunlilja ’Twilight’ (etualalla) ja tarharistikki muodostavat näyttävän parin.

Alkukesällä rinne on kuin kukkakuosinen tilkkutäkki valkoisen, vihreän, violetin ja vaaleanpunaisen eri sävyissä.

Niihin kohtiin, joissa multaa on vain vähän, Valve istutti kattomehitähtiä.

Valve osti aikoinaan kaksi levisian taimea. Nyt sen siemenistä kasvaneita taimia on puutarhassa jo lähes 40.

Valve muutti Suomeen Virosta vuonna 2006 ja on työskennellyt Meiran kahvipaahtimolla jo kymmenen vuoden ajan. Hän asuu kerrostalokaksiossaan Koillis-Helsingin Suurmetsässä, mutta se ei estä häntä harrastamasta intohimoisesti puutarhanhoitoa. Hän perusti puutarhansa kerrostaloyhtiön takapihalle. Vuonna 2014 alkunsa saanut kukkakeidas sijaitsee suoraan Valven asunnon alapuolella. Koko komeus sai alkunsa siitä, että hän sai päähänsä raivata villivadelmaa puskeneen rinteen kauniimman näköiseksi.

– Taloyhtiössä ehdotukseeni suhtauduttiin heti myönteisesti, joskin hallituksen ehtoina oli, että en saa istuttaa puita enkä syötäviä kasveja. Teimme kirjallisen sopimuksen, että minä maksan, teen ja hoidan puutarhan itse. Halusin olla vastuussa kaikesta, mitä täällä teen. Ajattelen, että koska puutarha on harrastukseni, se saa vähän maksaakin. Käytän rahojani puutarhaan aivan samoin kuin joku toinen vaikkapa golfiin.

Valkoisten ja vaaleanpunaisten tarhalaukkaneilikoiden taustalla kukkii timjamia violettina mattona.

Alkuun puutarha suurentui vain neliömetrin kerrallaan. Vadelmikon poistaminen oli ensimmäisinä vuosina raakaa raivaamista ja hikistä puurtamista.

Monet naapurit lahjoittivat Valvelle kuihtuneet kevätkukkansa, jotka olisivat muuten päätyneet biojätteeseen.
Kallio on osa pihan kauneutta.
Hento soreahiirenporras on löytänyt tiensä kivikkoon mahdollisesti jonkin toisen taimen mukana.

Hyvälaatuisiakin taimia saa Valven kokemusten mukaan tosin hankittua hieman tavallista edullisemmin, kun ne ostaa pienikokoisina ja ohikukkineina. Nuoret taimet sopeutuvat kasvupaikkaansa usein kalliimpia ja kookkaampia taimia paremmin. Lisäksi ne kulkevat helposti pyöränkin kyydissä, sillä Valvella ei ole autoa.

Kukintansa lopettaneet mutta muuten terhakat taimet eivät enää houkuttele useimpia puutarhamyymälöiden asiakkaita, joten tällaiset taimet päätyvät monesti alelaareihin. Valve on tehnyt niistä hyviä löytöjä, sillä häntä ei haittaa, vaikka kukintaa joutuisi odottamaan seuraavaan vuoteen.

Joskus kasveja saattaa saada myös ihan ilmaiseksi. Valve aikoo pian istuttaa puutarhaansa kaksi jätesäkillistä ’Tête à tête’ -syklaaminarsisseja. Niitä kertyi, kun monet naapurit keksivät lahjoittaa hänelle kuihtuneet kevätkukkansa, jotka olisivat muuten päätyneet biojätteeseen.

Kissankäpälät viihtyvät kaikkein kuivimmilla paikoilla. Kukinnan väri vaihtelee valkoisesta vaaleanpunaiseen.

Sammalleimu kukkii touko-kesäkuussa.

Yläilmoista puutarha näyttää vähintään yhtä lumoavalta kuin maanpinnalta.

Ensimmäisinä vuosina puutarhatyöt olivat raakaa raivaamista ja hikistä puurtamista, koska vadelmikko piti poistaa istutusten tieltä mahdollisimman tarkasti. Vadelmien juuret eivät onneksi yllä kovin syvälle maahan, mutta ne ovat sitkeitä ja ulottuvat laajalle alalle. Alkuun puutarha suurentuikin vain neliömetrin kerrallaan.

Kallio on niin pinnassa, että se saneli pitkälti puutarhan kasvivalinnat. Valve tutkaili sopivia vaihtoehtoja internetistä. Rinteessä kasveilla on multaa hädin tuskin muutama kymmenen senttiä, joten sen olosuhteet sopivat oikeastaan vain pienijuurisille kivikkolajeille. Ehdottomia vaatimuksia olivat myös hyvä kuivuuden ja paahteen kesto. Aurinko porottaa kalliota koko päivän. Kaikkein vähämultaisimpiin kohtiin hän valitsi kattomehitähtiä.

– Mieheni asuu Norjassa, ja olen hänen luonaan kaikki lomat. Saatan olla kolmekin viikkoa poissa, mutta kasvit pärjäävät.

Kasvien parissa puuhatessa aika hurahtaa huomaamatta. Joskus vasta naapurin huikkaus ”nyt menee ylityön puolelle” saa Valven havahtumaan.
Joka syksy Valve istuttaa lisää tulppaaneja.

Kallion alapuolella pihlajien siimeksessä alkaa puutarhan hämyisämpi osuus.

Täällä kukoistavat muun muassa tulppaanit, laukat ja myöhemmin kesällä liljat.

’Crispa Mix’ -tulppaanisekoituksessa kukkien terälehdissä on koristeelliset rimpsureunat.

Valvella on taloyhtiön lupa käyttää kasteluun hanavettä, mutta hän suosii mieluummin katolta kerättyä sadevettä. Kastelua enemmän aikaa kuluu kuitenkin kitkemiseen ja siistimiseen. Lakastuneet kukatkin pitää naksia pois, jos ei halua kasvien leviävän siemenestä.

Vaikka puutarha­työtä on nykyään paljon vähemmän kuin alkuaikoina, Valve viipyy yhä puutarhassaan usein myöhään iltaan asti. Kasvien parissa puuhaillessa aika hurahtaa niin huomaamatta, että joskus vasta yläilmoista kuuluva naapurin huikkaus ”nyt menee ylityön puolelle” saa hänet havahtumaan.

– Täällä mieleni rauhoittuu. Puutarhan katselu ja sen hoitaminen ovat minulle yhtä tärkeitä. Seuraan samalla lintujen pesäpuuhia. Juuri eilen kolme mustarastaan poikasta lähti ensimmäisen kerran lentoon. Niillä oli koti pensasangervossa.

Muun kukkaloiston yläpuolelle ponnistavia laukkoja ei voi olla ihastelematta.
’Gladiator’-jättilaukkojen alapuolella kukkii ’Foxtrot’, ’Blackjack’ ja ’Purple Prince’ -tulppaaneita. Pihlajien edustalla kasvaa akileijoja, idän­varjohiippaa ja kirkkokuunliljaa.
Ruohosipulin eli ruoholaukan takana nousevat varjoliljojen vankat varret.
"Usein joku pysähtyy hetkeksi juttelemaan ja kyselemään kasveista."
Näyttävä viherraitatulppaani ’Nightrider’ kasvaa noin puolimetriseksi.

Hulppeasta kukkaloistosta pääsevät Valven lisäksi nauttimaan vapaasti talon muutkin asukkaat, sillä kaikkien parvekkeet antavat samaan suuntaan. Joskus joku naapureista tarjoutuu avuksi, mutta enimmäkseen Valve pitää puutarhatyöt omissa hyppysissään.

– Haluan, että puutarhasta on iloa muillekin. Siksi tuntuu todella mukavalta, kun kaikki naapurini suhtautuivat siihen niin positiivisesti. Moni ottaa parvekkeeltaan tai ohikulkiessaan puutarhasta valokuviakin, ja usein joku pysähtyy hetkeksi juttelemaan ja kyselemään kasveista. Joskus naapurit saattavat tuoda alas kahvia ja pullaakin.

Valven vinkit kivikkopuutarhaan

Ota ilo irti kasvivalikoimasta

Kivikkoon löytyy mahtava määrä meillä menestyviä lajeja ja lajikkeita. Kokeile tuttujen sammalleimujen ja ajuruohojen lisäksi esimerkiksi herkänkauniita laukkaneilikoita tai suloisia kissankäpälöitä.

Rakenna kivipolku

Vaikka monet kivikkolajit ovat sitkeitä, nekään eivät kestä jatkuvaa tallausta. Luonnonkivistä ladottu kapea polku istuu luontevasti kukkamättäiden lomaan. Tarvittaessa voit asetella sopiviin paikkoihin myös yksittäisiä astinkiviä hoitotoimia helpottamaan.

Kierrätä kausikukat

Säästä keväisten ruukkunarsissien sipuleiden lisäksi puutarhaan istuttamista varten myös muita sisätiloja somistaneita kausikukkia. Esimerkiksi alkukeväällä myytävät loistokevät­esikot menestyvät usein hyvin kivikon syvämultaisimmissa osissa.

Tarkkaile kasvuintoa

Joskus taimen menestyminen on pienestä kiinni. Jos kasvi ei näytä viihtyvän kasvupaikallaan kivikossa, vaikka olosuhteet olisivat periaatteessa sille sopivat, kokeile siirtää se uuteen kohtaan. Usein pienikin paikanvaihdos auttaa.

Puutarha pärjää hyvin itsekseen useita viikkoja, kun Valve on matkoilla.
Työryhmä
Teksti
Heidi Haapalahti
Kuvat
Teija Tuisku
Toimituspäällikkö
Liisa Häkli
AD
Hanna Linnamaa
Verkkotaitto
Johanna Sjöholm
Tekninen toteutus
Genero
15 kommenttia