Meidän talo

Valoisa Kannustalo Aurora Tuusulassa

Valoisa Kannustalo Aurora Tuusulassa

Sarimon pariskunta ihastui Heinolan asuntomessujen yleisöäänestyksen voittajataloon. Neljä vuotta myöhemmin valoisa ja avara Kannustalon Aurora valmistui Tuusulaan.
Teksti Ulla Kervinen
Kuvat Ulla Paakkunainen
Mainos

Mervi ja Matias Sarimon kaksikerroksinen Kannustalo Aurora valmistui Tuusulaan loppuvuodesta 2008. Perheen omien toiveiden toteutuminen käynnistyi jo suunnitteluvaiheessa, kun taloon suunniteltiin yksilölliset tilaratkaisut. Syntyi persoonallinen, valoisa ja todellista asuinpinta-alaa tilavammalta vaikuttava toivekoti.

– Ihastuimme Auroraan, sillä kartanomainen, kaksikerroksinen puutalo pilareineen ja parvekkeineen sopii meistä hyvin Tuusulan vanhaan kulttuurimaisemaan. Meitä miellyttivät myös sisätilojen dekoratiiviset, leveät jalka- ja kattolistat sekä muut viimeistellyt yksityiskohdat. Pääsimme itse suunnittelemaan kotiamme, mutta toki ammattiapuakin tarvittiin. Sitä saimme tutulta arkkitehdiltä, Matias Sarimo kertoo.

Sarimon perheen uudessa omakotitalossa oleskelutilat ja keittiö on sijoitettu tavanomaisuudesta poiketen talon yläkertaan ja makuuhuoneet, sauna sekä kirjasto alakertaan. Näin yläkerran oleskelutiloista avautuu upea maalaismaisema aina Tuusulanjärvelle asti.

– Kaipasimme kotiimme mahdollisimman runsaasti luonnonvaloa, joten alkuperäisiä yläkerran ikkunoita levennettiin. Parvekkeita tuli talon molemmille puolille ja pihan puolelle reilunkokoinen oleskeluterassi. Alakerran päädyssä kerrosneliöt kasvoivat parillakymmenellä neliöllä. Näin saimme reilunkokoisen kodinhoitohuoneen ja säilytystilaa. Neliöitä talossa on kaikkiaan 260, joista 120 on yläkerrassa ja 140 alakerrassa.

– Ideana oli, että kodissa olisi mahdollisimman vähän väliseiniä. Siksi halusimme yläkerran yhtenäiseksi tilaksi, jonne tulisi reilusti joka suunnalta luonnonvaloa levennetyistä ikkunoista. Takkamestari Jukka Rintala suunnitteli ja muurasi tulisijan yläkertaan. Siitä ja alakerran varaavasta uunista saadaan lisälämpöä, vaikka pääajatus niillä oli lisätä kodikkuutta ja viihtyisyyttä.

Periaatteena koko talon sisustuksessa on ollut keveyttä korostava valkoisuus sekä sen vastakohtana runsas tumman puun käyttö. Alakerran lattiamateriaaliksi valittiin Afrikan Kongosta peräisin olevaa iroko-puu.

Koska rakennusvaiheessa talon alle ryömintätilaan jäi runsaasti tyhjää tilaa, päätettiin sinne tehdä tilava kellari. Näin perheen suunnitelmat erillisestä maakellarista voitiin unohtaa. Talon alustaa syvennettiin ja kellarin lattia valettiin betonista. Näin tilasta saatiin erotettua talouskellari ja sen eteen viinikellari istuinryhmineen.

Julkaistu: 6.4.2009
Katso myös nämä