Avotakka

Kakluunin lämpöä ja lautalattian narahduksia – Katin ja Oivan perheen jugendkodissa joulun tuovat valkoiset kukat ja paperitähdet

Kakluunin lämpöä ja lautalattian narahduksia – Katin ja Oivan perheen jugendkodissa joulun tuovat valkoiset kukat ja paperitähdet
Kati ja Oiva pitävät joulusta erityisen paljon ja käyttävät aikaa luodakseen tunnelmaa valoisaan, lautalattiaiseen jugendkotiinsa Vaasassa. Vauvan ensimmäinen joulu on tavallistakin merkityksellisempi.
Julkaistu: 16.12.2021

Juttu on julkaistu Avotakka -lehdessä 12/2020.

Keltasävyinen rappukäytävä upeine lasimaalauksineen johdattaa jugendtalon kolmanteen ja ylimpään kerrokseen, jonka koristeellisen, keltaisen oven takana asuu pieni perhe. Kolme kuukautta aiemmin siihen on syntynyt Selja-vauva, jonka myötä joulun merkitys on kasvanut entisestään.

Oiva ja Kati Nuojua sekä Selja-vauva olohuoneessaan. Valkoinen kaappi on rakas löytö Maalahdesta, vanhalta maatilalta. Pariskunta maalasi vanhat puulattiat valkoisiksi ennen muuttoaan.

Katin ja Oivan unelmien koti sijaitsee aivan Vaasan keskustassa. Perhe muutti sinne viisi vuotta sitten Oivan näyttelijän työn vuoksi. Pari etsi Oulun-kotinsa tyyppistä puutalo-osaketta mutta sattui huomaamaan myynti-ilmoituksen vanhan jugendtalon huoneistosta.

Vanhan talon tunnelma, suuret, korkeat ja valoisat huoneet, lautalattiat ja pieni parveke hurmasivat pariskunnan. Myös pohjaratkaisu oli heille toimiva. Plussaa olivat isot, vanhat ikkunat leveine ikkunalautoineen.

Perheen koti on Vaasan keskustassa vuonna 1912 rakennetun jugendtalon ylimmässä kerroksessa. Asunnossa on neliöitä 83.
Kaaperi-koira on kiinnostunut joulukuusesta mutta antaa sen tuikkia rauhassa.

Meille koti merkitsee…

Paikkaa, jossa saamme rentoutua ja olla rakkaittemme kanssa. Nautimme kotona olemisesta valtavasti.

Kotimme kertoo meistä...

Että rakastamme vanhoja kalusteita. Hankimme huonekalut mieluiten käytettyinä ja pidämme siitä, että niissä näkyy elämä.

Sisustajina olemme…

Maltillisia. Odotamme mieluummin, että oikea kaluste tulee vastaan, kuin ostamme jotain korvaavaa.

Jugendhuoneiston olohuoneen kakluuni on sävyltään harvinainen ruskea. Kakluuni on käytössä tunnelman vuoksi melkein päivittäin. Vanhan kaapin päällä on origamitaitelijaystävän tekemä joulukalenteri.
Viikonloppuisin Kati ja Oiva istuvat usein iltaa ystävien kanssa glögiä nauttien. He maustavat juoman pähkinöillä, tähtianiksilla, manteleilla ja kuivatuilla appelsiineilla.

Erityistä kodissamme on…

Valoisuus. Läpitalonasunnon suuret ikkunaseinät antavat valon virrata vastakkaisista suunnista.

Innostumme…

Aloittamaan joulufiilistelyn aikaisin, koska aatoksi matkaamme usein Lappiin viettämään sukujoulua. Viimeistään ensimmäisen adventin aikaan saa joulu jo tulla. Ensimmäisenä lisäämme kotiimme kynttilöitä, kukkia, kransseja ja suuria paperitähtiä. Olemme ihastuneet ikkunalle sijoitettaviin pyöreisiin kynttiläkransseihin. Kati on innokas tekemään itse, ja koti saakin viimeisen silauksen hänen tekemistään koristeista. Tämän joulun suosikkeja taitavat olla vehreät kranssit ja kuivatuista appelsiiniviipaleista tehdyt somisteet.

Kotona panostamme…

Laadukkaisiin kalusteisiin. Etsimme pitkään Artekin ruokapöytää käytettynä, mutta sopivaa ei löytynyt. Hoksasimme, että voihan sen ostaa uutenakin. Siitä tulee meille klassikko, joka periytyy aikanaan lapsille.

Artekin ruokapöytä oli Oivan haave, ja pari etsi sitä pitkään käytettynä, kunnes marssi Vepsäläiselle ja hankki uutena. Tuolit sen sijaan löytyivät nettikirpputorilta. Vanha kaappi on löytö, jonka pariskunta haki Maalahdesta vanhasta maalaistalosta.

Arkea helpottaa…

Avara ja toimiva keittiö, joka on samaa tilaa ruokailuhuoneen kanssa. Edellinen omistaja oli tehnyt isot remontit ja uusinut keittiönkin. Me teimme vain pientä pintaremonttia.

Erityisen onnistunut on…

Pohjaratkaisu. Ennen keittiö oli nykyisen makuuhuoneen yhteydessä ja makuuhuone oli ruokailutila. Aiempi asukas siirsi keittiön nykyiselle paikalleen. Vanhan keittiön paikalle saimme kodinhoitohuoneen. Makuuhuoneessa on myös pieni parveke, joka kyllä pelastaa vauvan päiväunet.

Suuri avokeittiö sopii paljon ruokaa laittavalle pariskunnalle. Välitilaan pari asensi valkoisen laastin. Valaisin on Granitista ja baarituolit Hayn.

Rakkaimpia aarteitamme ovat…

Keittiön vanha, suuri astiakaappi, jonka Kati on itse entisöinyt, ja ruokailutilan kaappi, jonka hankimme vanhasta maalaistalosta Maalahdelta.

Kati ja Oiva rakastavat vanhoja kalusteita ja hankkivat huonekalut mieluiten käytettyinä.

Kodin teemme jouluiseksi…

Vaihtamalla syksyn tullen jo tekstiilejä lämpimämpiin sävyihin, kuten oransseihin ja punasävyisiin koristetyynyihin. Niistä on vain pieni hyppäys joulun värimaailmaan. Myös matot vaihdamme muhkeampiin kuin kesällä. Kotimme ikkunat ovat mielettömän kauniit, ja niihin sopivat paperitähdet loistavasti. Kynttilät ikkunalla tuovat nekin tuiketta iltoihin.

Kati: Kun haluan rentoutua…

Somistan kotia kukin. Rakastan valkoisia hyasintteja ja valkoisia amarylliksia. Valitsen joulukukat aina valkoisina. Yhdistän valkoisia leikkokukkia eukalyptuksen oksiin ja teen kransseja ja vihreitä somisteita koko joulukuun ajan.

Makuuhuoneen taustaseinä sai pintaansa Tikkurilan tummanvihreän N494 Nefriitti -sävyn. Katin joulukukat ovat aina valkoisia.

Pari valmisti kotia vauvantuloon hankkimalla rottinkivuoteen. Oiva halusi ostaa syntymättömälle tyttärelleen myös klassisen Mademoiselle-tuolin ja onnistuikin löytämään sen vintagena juuri ennen Seljan syntymää. Tytär saa tuolin aikanaan mukaansa omaan kotiin. Mobile on tehty origameista ja rottinkivalaisin on kirpputorilöytö.

Lahjojen antaminen…

Ei ole kovin iso osa jouluamme, eikä lahjoilla ole aikuisten kesken kovin suurta roolia. Annamme toisillemme lahjan, jota tiedämme toisen todella toivovan. Se saattaa olla jotain kotiin, vaikkapa kaluste, jota on pitkään pohdittu. Lapsille annamme toivomuksien mukaisia paketteja, mutta aikuisille saatamme kääräistä paketteihin ruokaherkkuja. Olemme aiempina jouluina tehneet saaristolaisleipää lahjaksi.

Olohuoneen sohva on uusi ostos, ja Oiva ja Kati hankkivat sen Ikeasta. Talven lähestyessä Kati vaihtaa sohvatyynyjen sävyjä ja materiaaleja kesäisiä pehmeämpiin. Valaisin on Louis Poulsenin.

Perhe aloittaa joulufiilistelyn kotona aikaisin, koska aatoksi he matkaavat usein Lappiin.

Virittäydymme jouluun…

Käyttämällä aikaa paketointiin, se on ihanaa. Jostain syystä pidämme ajatuksesta, että paperi on aina yksiväristä. Hankimme tänä vuonna voimapaperia, vihreää ja punaista lahjapaperia sekä paksua luonnonnarua.

Kati: Meille joulu ei tule ilman…

Äitini leipomaa taatelikakkua ja arabialaista joulukakkua. Leivon tietenkin piparkakkuja, mutta kaikkein rakkaimpia joululeivonnaisia ovat äitini joulukakut, joita saamme, kun matkaamme aatoksi Rovaniemelle. Siellä pöytään kokoontuu suuri joukko sukua. Istumme aaton juhlapöytään vanhempieni ja sisaruksieni perheiden kanssa. Joulumme on rento ja kiireetön.

Kaaperi ruokailutilan sohvalla. Katia voi seurata Instagramissa nimellä @puistikonpulina.

Kommentoi »