Valoa pihaan - 6 kiinnostavaa ratkaisua
Rakenna ja remontoi
Valoa pihaan - 6 kiinnostavaa ratkaisua
Pihavalaistukset pääsivät täyteen loistoonsa Jyväskylän asuntomessuilla. Valaistussuunnittelija Heini Ylijoki nosti esiin onnistuneita pihavalaistuskohteita.
Julkaistu 12.8.2014
Meidän Talo

Jyväskylän asuntomessuilla pihavalaistukset pääsivät täyteen loistoonsa Messujen yö -tapahtumassa. Valaistussuunnittelija (AMK) Heini Ylijoki kierrätti kävijöitä läpi öisen messualueen nostaen esiin muutamia onnistuneita pihavalaistuskohteita.

Kohde 14: Kontio Laajaranta

Kontion pehmeä ja valoväriltään lämmin ulkovalaistus sopii hirsitalon henkeen ja huomioi mainiosti julkisivun yksityiskohdat. Esimerkiksi julkisivun säleikkörakenteisiin integroitu valaistus on onnistunut. Erilaisia valaistustapoja on yhdistelty tasapainoisesti ja kokonaisuus tekee talon ulkotilasta kutsuvan.

Kohde 38: Muurametalojen Villa Muurame

Led-kohdevalot on sijoitettu onnistuneesti korkean rakennuksen julkisivua rytmittäviin pilareihin. Sama valaistustapa jatkuu rakennuksen päästä päähän ja antaa koko matkalle tasaista valoa. Pihan ja parvekkeen toimintoja ajatellen valaistus on hyvä. Vähemmälläkin valoteholla tosin selviäisi. Yläkerroksessa käytetty, kattopinnasta ulkoneva plafondivalaistus aiheuttaa häikäisyä, mikä olisi voitu ehkäistä upottamalla valot kattopintaan. Suihkulähteen valaistus tuo pihaan kivan yksityiskohdan.

Kohde 3: Elämän Lanka

Viheraiheiden kohdevalaistus sekä julkisivujen ja seinäkerakenteiden valaistus tekevät pihasta kutsuvan ja korostaa julkisivurakennetta sekä talon väriä. Kun istutukset kasvavat oikeaan korkeuteensa, pihan tunnelmallisuus lisääntyy. Autokatoksen plafondivalaisinten valaisuteho on turhan voimakas ja ne luovat häiritseviä häikäisypisteitä.

Kohde 23: Skammin Talo

Julkisivupintoja pehmeästi valaisevat valaisimet on sijoiteltu luovan sekavalla ja yleisistä valaistusnormeista poikkeavalla tavalla. Asukkaiden ideoista syntyneet valaistusratkaisut tuovat pihapiiriin hyvän tunnelman. Paremman optiikan valaisimilla haluttu valaistusidea voisi toteutua vieläkin paremmin. Optiikalla tarkoitetaan tässä yhteydessä esimerkiksi valaisimen heijastinta, jonka avulla muokataan valokeilaa.

Talo Luck (kohde 35)

Sisäänkäynnin ja sisäpihan pitkät valolinjat ja sisäpihan kohdevalot luovat modernin sekä tyylikkään kokonaisuuden. Niin ulko- kuin sisätilojenkin valaisimet on integroitu onnistuneesti arkkitehtuuriin. Pitkien valolinjojen valaistusteho on aika voimakas, joten on toivottavaa, että se on himmennettävissä. Autokatoksen valaistus poikkeaa muun valaistuksen linjasta.

Kohde 30: Deko 159

Dekon pihavalaistus edustaa perinteistä suuntausta, joka soveltuu hyvin tämän talon arkkitehtuuriin. Yksinkertaisilla valaistusratkaisuilla saavutetaan lämmin tunnelma. Takapihan terassivalaistus suorastaan kutsuu rentoutumaan.

Kommentoi »