Koneellinen ilmanvaihto hyvällä suodatuksella varmistaa puhtaan ja raikkaan sisäilman, jota on hyvä hengittää. Vietämme ison osan ajastamme sisätiloissa ja hengitämme vuorokaudessa noin 15 000 litraa ilmaa. Hyvä sisäilma vaikuttaakin merkittävästi asumismukavuuteen.
Koneellinen ilmanvaihto alkoi yleistyä Suomessa 1980- ja 1990-luvuilla, ja monessa silloin rakennetussa kodissa onkin yhä alkuperäinen ilmanvaihtokone. Vaihtamalla vanha ilmanvaihtokone uuteen saavutetaan energiatehokas ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen ilmanvaihto. Monia vanhan ilmanvaihtokoneen vaihtamista harkitsevia on kuitenkin voinut jarruttaa pelko isosta ja kalliista remontista kanavamuutostöineen. Vallox 125 MV ilmanvaihtokone tuo ratkaisun monelle: kun uuden ilmanvaihtokoneen kanavalähdöt ovat samat kuin vanhalla koneella, ei tarvita isoja kanavamuutoksia, mikä säästää sekä aikaa että rahaa.
Nykyaikaisella ilmanvaihtokoneella säästää energiaa
Vanhan ilmanvaihtokoneen vaihtaminen tekniikaltaan nykyaikaiseen tuo ennen kaikkea energiansäästöä. Koneellisen ilmanvaihdon energiankulutukseen vaikuttavat muun muassa puhaltimien energiatehokkuus sekä ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokyky. Vuosikymmenten kuluessa niin puhaltimissa kuin lämmöntalteenottokennoissa on tapahtunut huomattavia harppauksia eteenpäin.
Ilmanvaihtokoneen energiankulutuksen kannalta ehkä tärkein luku on lämmöntalteenoton hyötysuhde. Se tarkoittaa sitä, kuinka paljon ilmanvaihtokone keskimäärin läpi vuoden hyödyntää poistoilman lämpöä. Vanhempien ilmanvaihtokoneiden, kuten MUH Ilmava-, Vallox Digit- ja Vallox 75/95-mallien lämmöntalteenoton hyötysuhde on vain noin 50 prosenttia, kun nykyaikaisella ilmanvaihtokoneella se voi olla jopa lähes 80 prosenttia. Uudet Vallox-ilmanvaihtokoneet lämmittävät tuloilman lähes ympäri vuoden yli +17 asteeseen pelkällä poistoilman lämpöenergialla.
Lisäksi uusien ilmanvaihtokoneiden puhaltimet kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin vanhat puhaltimet. Sulatusautomatiikan ansiosta uudet Vallox-ilmanvaihtokoneet eivät myöskään sammuttele tulopuhallinta kovimmillakaan pakkasilla.
Automatiikka tekee ilmanvaihdosta huoletonta
Uusi kone tuo ilmanvaihtoon myös vaivattomuutta ja huolettomuutta, kun sisäänrakennetut ilmanlaatuanturit tehostavat ilmanvaihtoa automaattisesti tarpeen mukaan, jolloin ilmanvaihdon ohjaukseen ei tarvitse kiinnittää huomiota. Anturit tunnistavat, milloin on esimerkiksi saunottu tai käyty suihkussa, tai kun sisätiloissa on tavallista enemmän ihmisiä ja hiilidioksiditasot korkealla.
Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla on toinenkin hyvä puoli: sillä voidaan säästää energiaa. Kun ilmanvaihdon tehoa pienennetään puoleen, myös sen kuluttama energia pienenee alle puoleen. Automatiikan ansiosta ilmanvaihto ei unohdu isolle teholle, kun kosteus- ja hiilidioksiditasot ovat palautuneet normaalille tasolle.
Automaattisesti toimiva ilmanvaihto ei poissulje mahdollisuutta ilmanvaihdon tehon säätämiseen. MyVallox-ilmanvaihtokoneissa ohjaus on tehty äärimmäisen helpoksi ja onnistuu jopa etänä. Ohjaus perustuu siihen, että käyttäjä valitsee onko kotona, poissa vai tarvitseeko tehostusta. Ohjaus onnistuu seinälle kiinnitettävän ohjaimen tai maksuttoman pilvipalvelun avulla. Valloxin ilmanvaihtokoneet voidaan liittää myös taloautomaatioon.
Vallox 125 MV on helppo vaihtaa vanhan ilmanvaihtokoneen paikalle
Uudella Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneella voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja. Koneen eri mallit (A-F) ovat mitoiltaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan samanlaiset – vain niiden kanavalähdöt poikkeavat toisistaan. Mallit sopivat joko suoraan vanhan koneen paikalle tai vaativat vain pieniä, käytännössä muutamien millimetrien siirtoja kanavissa. Ilmanvaihdon energiasaneeraus helpottuu huomattavasti, kun koneen vaihtaminen ei vaadikaan isoa remonttia.
Vallox 125 MV voidaan vaihtaa ilman kanavamuutoksia muun muassa Vallox MUH Ilmava-, Vallox Digit-, Vallox 75-, Vallox 95- ja Vallox 121 -ilmanvaihtokonemallien tilalle. Muiden valmistajien koneista koneella voi korvata esimerkiksi Ilto 440 ja Onnline 130 -mallit. Kaikki korvaavuudet löytyvät osoitteesta vallox.com.
Ilmanvaihtokoneen vaihtoa suunniteltaessa tulee ensiksi varmistaa, että uuden koneen ilmamäärät ovat riittävät, ja että kanavalähdöt ja koneen rungon mitat eivät poikkea merkittävästi vanhoista, etenkin jos asennustila on rajallinen. Ilmanvaihtosaneerausta tehtäessä kannattaa myös tarkistaa ja tarvittaessa parantaa kanaviston eristystä sekä äänenvaimennusta. Ilmanvaihtoalan ammattilainen auttaa niin sopivien ilmamäärien määrittämisessä kuin oikean konemallin valinnassa. Myös koneen vaihdon jälkeen ammattilaisen pitää säätää ilmamäärät uudelleen.
