Unelmien Talo&Koti

Punainen torppa Munsalan kylässä lumosi Johannan ja Juhan: ”Yli 200-vuotiaassa talossa arkemme rytmi muuttui tyyneksi ja rauhalliseksi”

Punainen torppa Munsalan kylässä lumosi Johannan ja Juhan: ”Yli 200-vuotiaassa talossa arkemme rytmi muuttui tyyneksi ja rauhalliseksi”
Räsymatot, hirsiseinät, pönttöuuni ja tilkkutäkkimäisesti paikatut puulattiat! Tunnelmallisessa, 200-vuotiaassa Vallgårdissa eletään kiireetöntä aikaa. ”Täällä ei joulustressiä tunneta”, Johanna kertoo.
Julkaistu 20.12.2022

Munsalan kylänraitti on hiljainen, ja kun sen läpi ajaa, tulijan valtaa kiireetön tunnelma. Vallgårdin pihaportti on kutsuvasti raollaan. Lumi verhoaa pihan rakennukset. Joulutulet ja kynttilät on sytytetty pihapiiriin, sillä katuvalot eivät tänne kajasta, ja kylä uinuu talviunta. Johanna ja Juha Huovinen ihastuivat juuri tähän tunnelmaan. Yli 200-vuotiaassa talossa pariskunnan arjen rytmi muuttui tyyneksi ja rauhalliseksi.

– Tiesin heti, että Vallgård on se talo, jonka tarinaa haluamme jatkaa. Tein ostopäätöksen mökistä ensin itse, mutta onneksi Juha innostui ajatuksesta yhtä paljon. Vasaraa ja sahaa pitelevää remontoijaa on tarvittu hirsiseinien sisällä – ja ulkonakin, Johanna kertoo.

Ensimmäinen osa talosta on rakennettu 1700- luvulla. Sitä on jatkettu seuraavalla vuosisadalla. Toinen sisäänkäynti taloon on tehty vasta myöhemmin. Kodissa on neljä huonetta ja keittiö, yhteensä 65 neliötä. Talon yläkerrassa on sama määrä kesäkäytössä olevaa oleskelutilaa.

Kun Johanna ja Juha ostivat Vallgårdin, se oli ollut tyhjillään kymmeniä vuosia. Viimeisistä asukkaista Annasta ja Runarista kuulee yhä kertomuksia, kuten että Anna jakoi kylän lapsille porkkanamehua pihatiellä. Sitä ennen talo palveli kestikievarina, ja postikin talossa on sijainnut 1920-luvulla.

– Meillä oli tarkoitus aluksi vain mökkeillä täällä, mutta Oulun kotimme, joka oli vanha ja iso navetta, jäi lopulta niin vähälle käytölle, että muutimme kokonaan Munsalaan. Nyt olemme kotona, Johanna sanoo.

Remontti on tehty talon henkeä kuunnellen ja pienet muutokset ovat saaneet huoneet toimimaan. Juha siirsi keittiön oven paikkaa saadakseen huoneen fiksummin käyttöön. Johanna on poistanut osan vanhoista pinkopahveista hirsiseinien edestä, mutta osa kupruilevista pahveista on jätetty paikoilleen ja tapetoitu uudelleen. Parhaimmillaan seinistä löytyi 17 kerrosta vanhoja tapetteja. Ne on jätetty muistoksi menneestä.

– Lumoudun tilkkutäkkimäiseksi paikatuista lattioista, joissa jokaisessa on eri sävyinen maali. Ajatella, että vanhimmat osat ovat ainakin 1800-luvulta asti, Johanna sanoo.

Joulu syntyy Vallgårdiin kynttilänvalosta, olkikoristeista ja joulukukista. Rahiseva radio soittaa musiikkia ja ruuat tehdään yhdessä.

– Meitä jo aluksi ihastuttanut Munsalan kylän kiireetön tunnelma on myös Vallgårdin joulun tunnelma. Täällä ei joulustressiä tunneta! Voimme olla jouluflanelleissa koko aaton tai ajella potkurilla talvisessa kylämaisemassa.

Talvella kylmiä lattioita lämmittävät räsymatot. Suurin osa niistä on talon entisen emännän Annan kutomia. Talonpoikaiset kangaspuut ovat yhä tallessa varastossa.
”Tiesin heti, että Vallgård on se talo, jonka tarinaa haluamme jatkaa.”
Hirsiseinän päältä poistettiin huonokuntoinen pinkopahvi.
Tuvan uusin tulokas on pietarsaarelaisesta antiikkiliikkeestä ostettu pöytä. Tapetti on Boråstapeterin Sofia. Vaaleanvihreä lankkulattia oli jo talossa ostohetkellä.
Pinkopahvit saavat kupruilla. Niiden päälle on liisteröity tapetteja, jotka sopivat talon henkeen.
Huovisen perheessä ­rakastetaan aitoja asioita. Antik Helenistä ostetun kranssin ­annettiin kuivaa seinäkoristeeksi.
”Ajatella, että lattian vanhimmat osat ovat jopa 1800-luvulta.”
Talon kahta pönttöuunia lämmitetään päivittäin. Ensin Johanna ja Juha eivät uskaltaneet laittaa peltejä kiinni riittävän ajoissa, mutta nykyään uunit varaavat lämpöä pakkaspäivinä.
”Munsalan kylän kiireetön tunnelma on myös Wallgårdin joulun tunnelma.”
“Meille riittää jouluna vain kynttilöiden tuoma valo. Koristeeksi ripustamme oljesta valmistettuja lumihiutaleita ja perinteisen himmelin. Haen pieniä kuusia maljakoihin ja koristelen huonekuusen oksat. Joulukukat ja omenat kruunaavat tunnelman”, Johanna kertoo.
”Haen pieniä kuusia maljakoihin ja koristelen huonekuusen oksat. Joulukukat ja omenat kruunaavat tunnelman.”
Johanna ja Juha tekevät jouluruuat yhdessä. Kinkku paistetaan yöllä, ja paistovartijan vastuu on Juhalla.
Keittiön liesi on kaunis, mutta se ei toimi. Siihen Johanna kokoaa asetelmia ja se toimii myös keittiön aputasona. Rautalankataideteos on ostettu Antik Helenistä.
Keittiön tapetin alle jäi 17 kerrosta vanhoja pinnoitteita muistoksi menneestä.
Keittiön seinän alaosan Johanna maalasi kalkkimaalilla, ja yläosa sai ruututapetin. Tapetin alle jäi 17 kerrosta vanhoja pinnoitteita muistoksi menneestä.
Makuuhuoneesta tuli osa keittiötä. Pieni ruokapöytä on aamiaista varten. Se ostettiin Antik Helenistä.
Keittiön kalusteet löytyivät kirpputorilta. Ne oli ensin tarkoitus maalata, mutta ruskea sävy alkoikin viehättää pariskunnan silmää. Juha muokkasi laskutason vanhasta pöydästä. Verhovaijerilla kiinnitetyt ruutuverhot ovat Johannan ompelemat.
Neilikoista ja harso­kukista tehty kimppu saa kuivua paikalleen maitokannu­un. Johanna pitää asetelmista, joita voi käyttää kuivakukkina myöhemmin. Vanha olkienkeli on yksi taloon kierrätettynä hankituista joulukoristeista. Se on kotoisin kirpputorilta Vaasasta.
”Kinkku paistetaan yöllä, paistovartijan vastuu on Juhalla. Sen maun salaisuus on paksu sinappikuorrutus.”
Makuuhuoneen tapetti oli talossa jo ostohetkellä. Sänkyyn hankittiin pääty oululaiselta kirpputorilta. Talvella talon viileillä lattioilla kävellään lammastossuilla. Johanna keksi heittää sängylle pienen paimentolaismaton tuomaan lämmintä tunnelmaa.
Johanna maalasi kuistin ruskeat seinät vihreiksi ja oranssin väriset istuinlaatikot valkoisiksi.
Johanna koristelee syreenin oksat punaisilla omenoilla. Ne muistuttavat joulupalloja. Johanna kiinnitti kantoihin narut, joista omenat on helppo ripustaa. Seuraa Johannaa Instagramissa @ihanasti_kotona.
Huovisen pariskunnan koti on 1700-luvulla rakennettu hirsitalo Munsalan kylässä Uudessakaarlepyyssä. Juha on rakentanut perinteiset kolmijalat heinäseipäistä. Niihin ripustetaan talvella lyhdyt ja kesällä kukille amppelit.
1 kommentti