Viherpiha

Valkosipuli säilyy parhaiten ilmavassa tilassa

Valkosipuli säilyy parhaiten ilmavassa tilassa

Jos haluat nauttia omasta valkosipulisadosta vielä kevättalvellakin, säilytä ne oikein. Jääkaapissa on viileää ja kosteaa, siksi se on huono paikka.
Teksti Outi Tynys
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Valkosipulit säilyvät seuraavaan sadonkorjuuseen asti hyvinä, jos ne on kuivattu kunnolla.

Anna valkosipuleiden kuivua huoneenlämmössä ensin naatteineen parin viikon ajan, jotta kaikki aromit varastoituvat sipuliin. Sen jälkeen voit leikata varret lyhyiksi ja säilöä sipulit ilmavaan tilaan. +20–30-asteinen tila on otollisin kuivatukseen. Jos haluat nopeuttaa kuivumista kuivurilla, tarkista, ettei sen lämpötila nouse yli 40 asteen.

Mitä rehevämmin sipuli kasvoi nostohetkellä, sitä enemmän hyötyä lämpimässä paikassa kuivattaminen tuottaa. Kuivuneen valkosipulin tunnistat ohuesta, paperimaisen kuivasta kaulasta.

Säilytä kuivatut valkosipulit +1–2-asteisessa varastossa, jossa haihdunta on vähäistä. Kotioloissa sipulit säilyvät parhaiten huoneenlämmössä eli 18–25 asteessa. Viileä, kostea ja huonosti ilmastoitu säilytyspaikka, kuten jääkaappi, altistaa sipulit sienitautien tuhoille.

Ripusta valkosipuliletti seinälle tai säilytä sipulit laakealla vadilla. Unohda valkosipulien säilyttämiseen tarkoitetut kannelliset purnukat, sillä ne ovat liian tiiviitä.

Lue lisää:

Tiesitkö tämän valkosipulin kasvatuksesta?

Monivuotisten sipuleiden kasvatus

Kokeile kasvattaa valkosipulin versoja

Julkaistu: 23.10.2014