Amerikkalainen unelma Kauhajoella − Valkoinen puu -kahvilan kakkuja ajetaan maistamaan toiselta puolelta Suomea
Ruoka
Amerikkalainen unelma Kauhajoella − Valkoinen puu -kahvilan kakkuja ajetaan maistamaan toiselta puolelta Suomea
Suomalais-amerikkalainen pariskunta Kirsi ja Mark Heidt haluavat tarjota elämyksiä kaikille aisteille Valkoinen puu -kahviloissaan. Yrittäjäparin uusin aluevaltaus löytyy pakastealtaasta.
Julkaistu 29.4.2022
Maku

Mustikkapiirakan sisus on pehmeä ja reuna rapea. Sen kyljessä on pallo riisivaniljajäätelöä, kupissa rooibosteetä. Vaikka alla on jo täyttävä lounas, tekee mieli maistaa vielä yksi – ja taas yksi – haarukallinen piirakkaa.

Valkoinen puu -kahvilan vaaleansininen, puuleikkauksin koristeltu rakennus Kauhajoen keskustassa on sekin makea kuin namu. 1800-luvun lopulla rakennettu, aikoinaan kauppakartanona toiminut rakennus oli 2000-luvun alussa purkukunnossa, kunnes Kauhajokiseuran vapaaehtoiset yhdistivät voimansa sen pelastamiseksi ja toteuttivat rakennuksessa mittavan remontin.

Kahvilarakennus on 1800-luvulla rakennettu kauppakartano, joka on kunnostettu Kauhajoki-seuran vapaaehtoisten voimin.

Kun amerikkalais-suomalainen pariskunta, Kirsi ja Mark Heidt, etsi paikkaa kahvila- ja keramiikkaliikehaaveensa toteuttamiseksi, tuntui kauppakartanossa kaikki loksahtavan kohdalleen. Kaksikolle oli selvää, että kahvilaa ei perustettaisi mihin tahansa tilaan, vaan paikan ja tunnelman tulisi inspiroida luomaan jotain uutta.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme elämyksen, jonka kaikki yksityiskohdat ovat harkittuja. Maut, palvelu ja sisustus puhuttelevat kaikkia aisteja, Mark kertoo.

Kahvilan perustaminen on monen romanttinen haave, mutta työmäärä voi yllättää. Kirsin aiempi työkokemus on sisustuksen ja keramiikan parista, jotka molemmat liittyvät nykyään luontevasti myös omaan kahvilaan. Markilla on aiempaa kokemusta ravintola-alalta aina tiskaajasta johtotehtäviin.

Puskaradio markkinoi

Keskiviikkona alkuiltapäivästä Kauhajoen kahvilassa soi hiljainen jazz, ja silloin tällöin ovesta tupsahtaa asiakas. Varsinainen lounasaika on ohi, ja suurin osa näyttää valitsevan lautaselleen makeaa. Vitriinissä on haastatteluhetkellä mustikkapiirakan lisäksi paria eri suklaakakkua sekä key lime pieta eli amerikkalaista limepiirasta.

Elisa Hamara ja Hanna Tamsi Valkoisen puun Kauhajoen-toimipisteessä. Elisan mielestä kahvilassa on mukavaa asiakkaat, työkaverit ja ympäristö.

Valkoisen puun leipomotuotteet ovat kiinnostaneet makeanhimoisia ympäri Suomen etenkin sen jälkeen, kun yritys oli vuonna 2014 mukana Nelosella esitetyssä Suomen paras leipomo -kisassa. Leipomusten maut perustuvat Markin isoisän 50-luvun amerikkalaisen dinerin resepteihin. Niihin on tuotu suomalaista otetta Kirsin innostuksesta terveellisiin ja lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin, kuten spelttiin. Speltillä leivotaankin kaikki kahvilan muut kuin gluteenittomat tuotteet.

– Kauhajoella sattuu sijaitsemaan yksi Suomen suurimmista spelttimyllyistä. Haluamme käyttää lähituotteita ja luomua niin paljon kuin mahdollista. Meitä innostaa yrittämisessä mahdollisuus työllistää ihmisiä ja vaikuttaa positiivisesti aluetalouteen, Kirsi sanoo.

Heidtit kokevat osoittaneensa, että menestyäkseen ei tarvitse sijaita kasvukeskuksissa.
Valkoinen puu -kahvila on tunnettu upeista kakuista. Suklaakakku houkuttelee mehevän herkullisella ulkonäöllä.

– Kahvilat ovat nykyään jo itsessään matkailunähtävyyksiä. Niiden takia voidaan tehdä isokin mutka esimerkiksi pohjoiseen matkatessa, Mark sanoo.

Yleensä asiakkaat tietävät jo tulleessaan, mistä Valkoisen puun kahvilassa on kyse.

– Parasta on, kun asiakkaiden kanssa muodostuu lämmin ja pitkä suhde. Intohimoisesti kakkuihimme suhtautuvat ja niitä suosittelevat asiakkaat ovat tärkein markkinointikanavamme, Mark sanoo.

Valkoisen puun Kauhajoen- kahvilassa on myymälä, jossa myydään yrityksen omaa keramiikkaa, sisustustuotteita ja paikallisista raaka-aineista valmistettuja ruokatuotteita, kuten hilloja ja mehuja.

Avoinna mahdollisuuksille

Kun ensimmäinen Valkoinen puu -kahvila avattiin vuonna 2011, iltakahvilat olivat Heidtien mukaan harvinaisempi näky kuin esimerkiksi lounaskahvilat. Sittemmin kahvilla käynnistä on tullut pientä arjen luksusta, johon halutaan panostaa.

Yritys onkin laajentanut kahvilatoimintaansa Kauhajoen lisäksi Seinäjoelle, Jyväskylään ja Tampereelle ja lisäksi perustanut Kauhajoelle majatalon.

Eri paikkakuntien kahviloiden lounasmenu poikkeaa hieman toisistaan, koska Heidtit eivät halua pakottaa kahviloiden toimintaa samaan muottiin. Tandoorikanasalaatilla on menekkiä Kauhajoella lounasaikaan.

Tavoitteena on ollut laajentaa toimintaa ja perustaa uusi toimipaikka aina kahden vuoden välein, mutta laajeneminen ei ole ollut itse tarkoitus.

– Emme perustaneet yritystä siksi, että vain tienaisimme rahaa. Raha on toki tärkeää toimeentulon vuoksi, mutta vielä tärkeämpää on olla vapaa ja tehdä töitä oman intohimon eteen, Mark sanoo.

Tarkkoihin suunnitelmiin sitoutumisen sijaan Heidtit ovat halunneet pysyä joustavina eteen tuleville mahdollisuuksille. Esimerkiksi television leivontakilpailuun päädyttiin innostuneen asiakkaan ansiosta, joka oli suositellut yritystä tuotantoyhtiölle. Eikä korona-aikana tosiaankaan ollut tarkoitus perustaa uutta kahvilaa, mutta kun Jyväskylästä otettiin yhteyttä tarpeeksi hyvän toimitilatarjouksen kanssa, oli pakko muuttaa suunnitelmia.

– Yleensä kahvilan perustaminen on suuri investointi, mutta tämä tuli tarjolle melkein valmiina. Mahdollisuudesta ei voinut kieltäytyä, Kirsi kertoo.

Sekä Kirsillä että Markilla on taustallaan sisustusalan töitä, joten kahviloiden ilme on pariskunnan omaa käsialaa.

Pakastealtaan valloitus

Yrityksen uusin aluevaltaus on valmisruoat, joiden valmistus aloitettiin koronan suljettua kahvilat. Esikuvana oli Yhdysvaltojen pakasteruokamarkkinat, jotka ovat Markin mukaan aivan eri mittaluokkaa kuin Suomessa. Jos täällä pakastealtaasta myydään lähinnä pizzaa ja pinaattikeittoa, rapakon takana vaihtoehtoja löytyy hyllymetreittäin.

Nostetta pakastemarkkinoilla

Valmisruoat haetaan Suomessa edelleen useammin eineshyllystä kuin pakastealtaasta. Poikkeuksen muodostavat pizzat, joista kaupan valikoimista pääosa myydään pakasteena.

Pandemia on kuitenkin vauhdittanut etenkin pakastettujen mikroannosaterioiden myyntiä. SOK:lla pakastevalmiita mikroannosaterioita myytiin vuonna 2021 peräti 70 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

K-ryhmästä kerrotaan, että pakasteista suosittuja ovat lisäksi puolivalmisteet, esimerkiksi kasvikset. Uutena trendinä on kuluttajien kiinnostus yhä laadukkaampiin premium-valmisruokiin.

Lähteet: SOK Marketkauppa, K-ryhmä

Ensimmäiseksi valmisruoaksi Heidtit valitsivat pestolasagnen, joka oli ollut kahviloiden lounashitti jo pitkään. Sen rinnalle kehitettiin kanaa sisältävä tulinen versio sekä ylämaankarjan lihaa sisältävä lasagne.

– Vaikka pakasteiden kuljetus on suhteellisen kallista ja lisää tuotteen hiilijalanjälkeä, hyllyaika on pidempi kuin eineksillä eikä hävikkiä tule yhtä paljon. Eines lähestyy pilaantumistaan joka päivä, pakaste ei, Mark sanoo.

Heidtit uskovat pakasteruokien lyövän vielä Suomessa läpi kuten Amerikassa.

Entä työn tekeminen pariskuntana? Kai sentään joskus tulee erimielisyyksiä, kun saman ihmisen kanssa jakaa kodin ja työpaikan?

Pari myöntää, että riitojakin syntyy, mutta toisen kritiikistä on myös iloa.

– Markilla on paljon visioita, minä hillitsen. On tärkeää, että tiimissä on molemmat puolet. Pitää myös muistaa, että yritys nielaisee helposti koko elämän, jos asiaan ei kiinnitä huomiota. Meillä on neljä lasta, joten joskus pitää keskittyä, jotta muistaa: nyt ei ole bisnesaika vaan perheaika, Kirsi sanoo.

Valkoinen puu

Kirsi ja Mark Heidtin perustama yritys aloitti toimintansa pariskunnan käsintehdyn keramiikan myynnistä. Sitä saa edelleen muun muassa yrityksen Kauhajoen-toimipisteessä sekä verkkokaupasta. Neljä kahvilaa, majatalo ja valmisruokatehdas työllistävät yhteensä 50 henkeä.

Kommentoi »