Kotivinkki

Vähennä ruokahävikkiä

Vähennä ruokahävikkiä

Ruokahävikki vähenee, kun suunnittelet ruokalistan etukäteen ja ostat vain tarvitsemasi elintarvikkeet. Hyödynnä vanhenevat raaka-aineet ennen kuin ne ovat pilalla, ja kokkaa tähteistä herkkuja.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Joonas Vuorinen
Mainos

Näin vähennät ruokahävikkiä

•Käytä jääkaapista ensin helpoiten pilaantuvat tai vanhaksi menossa olevat tuotteet.

•Aloita päivällisen valmistus inventoimalla jääkaappi. Nostele jämät ja vanhaksi menevät ruoat pöydälle ja mieti, miten saisit hyödynnettyä ne kaikki.

•Panosta säilytysrasioihin, joista näkee sisälllön. Pidä jääkaappi järjestyksessä, jotta tiedät, mitä sieltä löytyy.

•Älä hamstraa kaupassa tarjoustuotteita, jos et ole varma, ehditkö käyttämään ne.

•Pidä kylmäsäilytystä vaativat tuotteet kylmänä. Säilytä tuoreet lihat ja kalat jääkaapin alahyllyllä.

•Pakasta helposti pilaantuvat raaka-aineet, jos et ehdi valmistaa niitä ennen viimeistä käyttöpäivää.

Milloin ruoka on pilalla?

•Parasta ennen päiväys liittyy ruoan laadun muutoksiin, ja viimeinen käyttöpäivä ruoan pilaantumiseen.

•Parasta ennen päiväys on päivämäärä, jota ennen ruoka on laadultaan sellaista, jona elintarvikevalmistaja haluaa tuotteen tarjota. Päivämäärän jälkeen ruoka on lähes aina syötäväksi kelpaavaa. Oikein säilytettynä ja avaamattomana tuote voi säilyä vielä viikkoja, jopa kuukausia. Katso, haista ja maista, onko ruoka vielä syötäväksi kelpaavaa.

•Viimeinen käyttöpäivä laitetaan tuotteisiin, jotka ovat erityisen helposti pilaantuvia. Viimeisen käyttöpäivän jälkeen syötynä ruoka voi olla terveysriski. Jos et ehdi käyttää helposti pilaantuvia tuotteita, kuten lihaa, viimeiseen käyttöpäivään mennessä, pakasta se raakana tai kypsennä ja pakasta.

Kotivinkki 20/2013

Hävikkiviikkoa vietetään 4.-10.11.2013

Katso lisää vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen, tietoa tapahtumista ja tähderuokaideoita:

Katso myös:

Julkaistu: 6.11.2013
Katso myös nämä