Ruokahävikki minimiin! Näillä vinkeillä vähennät jätettä ja hyödynnät jääkaapin antimet tehokkaasti
Ruoka
Ruokahävikki minimiin! Näillä vinkeillä vähennät jätettä ja hyödynnät jääkaapin antimet tehokkaasti
Ruokahävikki vähenee, kun suunnittelet ruokalistan etukäteen ja ostat vain tarvitsemasi elintarvikkeet. Hyödynnä vanhenevat raaka-aineet ennen kuin ne ovat pilalla ja kokkaa tähteistä herkkuja.
Julkaistu 11.6.2018
Kotivinkki

Ruokahävikin vähentäminen – näin onnistut!

  • Jääkaappi kannattaa järjestää järkevästi. Sijoita nopeimmin pilaantuvat tuotteet jääkaapin etuosaan, jotta muistat käyttää ne ajoissa.
  • Aloita päivällisen valmistus inventoimalla jääkaappi. Nostele jämät ja vanhaksi menevät ruoat pöydälle ja mieti, miten saisit hyödynnettyä ne kaikki.
  • Panosta säilytysrasioihin, joista näkee sisällön. Pidä jääkaappi järjestyksessä, jotta tiedät, mitä sieltä löytyy.
  • Perehdy tuotteiden säilyvyyteen jääkaapin eri osissa ja pidä kylmäsäilytystä vaativat tuotteet kylmänä. Tavallisesti jääkaapin kylmin paikka on kaapin alaosassa ja lämpimin ylähyllyllä. Säilytä esimerkiksi tuoreet lihat ja kalat jääkaapin alahyllyllä.
  • Pakasta helposti pilaantuvat raaka-aineet, jos et ehdi valmistaa niitä ennen viimeistä käyttöpäivää.
  • Yksi kokeilemisen arvoinen niksi on ottaa jääkaapin sisällöstä kuva ennen kauppaan lähtöä. Kaupassa voit tarkastaa kuvasta, oliko jotakin ruoka-ainetta kotona vai ei.
  • Suunnittele viikon ruokalista mahdollisimman hyvin etukäteen. Kun mietit viikon ruokia, tarkista mitä aineksia kaapista löytyy ja onko jokin raaka-aine pilaantumassa. Älä hamstraa kaupassa tarjoustuotteita, jos et ole varma, ehditkö käyttämään ne.
  • Klassikkovinkki toimii: älä mene kauppaan nälkäisenä! Kylläisenä vältät hutiostokset ja pysyt kauppalistassa.

Milloin ruoka on pilalla?

  • Parasta ennen päiväys liittyy ruoan laadun muutoksiin, ja viimeinen käyttöpäivä ruoan pilaantumiseen.
  • Parasta ennen päiväys on päivämäärä, jota ennen ruoka on laadultaan sellaista, jona elintarvikevalmistaja haluaa tuotteen tarjota. Päivämäärän jälkeen ruoka on lähes aina syötäväksi kelpaavaa. Oikein säilytettynä ja avaamattomana tuote voi säilyä vielä viikkoja, jopa kuukausia. Katso, haista ja maista, onko ruoka vielä syötäväksi kelpaavaa. Luota aisteihisi! Homeisia tai värinsä muuttaneita elintarvikkeita ei kuitenkaan pidä syödä.
  • Viimeinen käyttöpäivä laitetaan tuotteisiin, jotka ovat erityisen helposti pilaantuvia. Viimeisen käyttöpäivän jälkeen syötynä ruoka voi olla terveysriski. Jos et ehdi käyttää helposti pilaantuvia tuotteita, kuten lihaa, viimeiseen käyttöpäivään mennessä, pakasta se raakana tai kypsennä ja pakasta.
2 kommenttia