"Vähän kreisi ja kokeellinen juttu" – pian voit yöpyä Helsingin keskustaan pystytetyssä aittakylässä
Sisustus
"Vähän kreisi ja kokeellinen juttu" – pian voit yöpyä Helsingin keskustaan pystytetyssä aittakylässä
KOTI-aittakylä valloitti viime keväänä Pariisin, ja nyt loppukesästä Helsingin. Tapahtuma on sekoitus suomalaista hulluutta, kesäelämää, huippumuotoilua ja taidetta.
1.8.2017
 |
Avotakka

KOTI-niminen aittakylä on samaan aikaan hullunkurinen kokeilu ja kävijöiden mukaan muuntuva taideteos – se juhlii suomalaista asumista ja kesäperinteitä. Kylän on suunnitellut muotoilija Linda Bergroth Suomen Pariisin instituutin tilauksesta.

Viime keväänä aittakylä pystytettiin Suomen Pariisin instituutissa, ja se keräsi sadan vuorokauden aikana yli 11 000 näyttelyvierasta ja 500 yöpyjää. Helsingissä samat aitat ovat Sofiankatu 4:n jugendsaleissa – eivät siis suinkaan taivasalla – 16. elokuuta alkaen 17. syyskuuta asti.

Kuuden aitan muodostama aittakylä on avoinna kaikille kävijöille klo 13–18. Muina aikoina tilat on varattu ainoastaan yöpyjille. Tarkoitus on jakaa yökyläkokemus yhdessä muiden vieraiden kanssa.

– Rakennettu kokonaisuus ja kaikki sen yksityiskohdat ovat tarkkaan harkitut, mutta pohjimmiltaan projekti on vähän kreisi ja kokeellinen. Jokainen yö on vierailijoista riippuen omanlaisensa kokemus, Linda Bergroth kertoo.

Vaikka yökylässä vallitsee hiljainen aika iltayhdentoista ja aamuseitsemän välillä, eihän ketään voi estää vaikka kuorsaamasta. Muitakin yllättäviä ääniä voi kuulua, koska aittojen seinät ovat pelkkää kuusilautaa.

Kaikkiaan KOTI koostuu kuudesta aitasta, jotka majoittavat yhteensä 12 henkeä. Vieraanvaraisuudesta vastaa oma henkilökunta ympäri vuorokauden. Tunnelmaa lisäävät kotimaiset tohvelit ja aamutakit, jotka yöpyjät saavat käyttöönsä – kengät jalassa ei aittakylässä oleilla.

Kaikki muukin on kotimaista: Mattila & Merzin aittoihin suunnittelemat Nikarin huonekalut täydentävät karunkaunista estetiikkaa. Innoluxin päivänvalolamput simuloivat luonnonvaloa. Aamukahvit kaadetaan Studio Kaksikon Wesley Waltersin ja Salla Luhtaselan suunnittelemista Piippu-kahvipannuista. Suomalainen aamiainen tarjoillaan yhteisellä laiturialueella Nathalie Lahdenmäen keramiikka-astioista. Kuvituksista vastaa Linda Linko.

Aitoissa yöpyjät voivat viihdyttää itseään katselemalla omilta päätelaitteiltaan KOTI Kinoa, joka esittelee suomalaisia lyhytelokuvia, dokumentteja ja matkailusisältöä.

Hullunkurisuuden ja kokeellisuuden sekä yhteisen elämyksen rinnalla aittakylällä on syvällinen ulottuvuus osana Mobile Home -projektia. Siihen kuuluvat teokset tutkivat kodin merkityksiä taiteen, tieteen, yhteiskunnallisten ilmiöiden ja elämyksellisyyden kautta.

Oman aittayönsä voi varata Airbnb:n kautta. Hinta aamiaisineen on 90 € (yhden hengen aitta) – 250 € (perheaitta). Tutustu KOTI-aittakylään paremmin tästä.

Kommentoi »