Urheiluvaatteiden pesu – oikeaoppisella hoidolla tekstiilit kestävät kovassakin käytössä pitempään
Sisustus
Urheiluvaatteiden pesu – oikeaoppisella hoidolla tekstiilit kestävät kovassakin käytössä pitempään
Urheiluvaatteiden pesuun kannattaa kiinnittää huomiota, jotta tekstiilien ominaisuudet säilyvät paremmin. Tärkeintä on käyttää nestemäistä pesuainetta ja pestä vaatteet heti treenin jälkeen, jotta hiki ei ehdi pinttyä.
Julkaistu 29.4.2021
Kotivinkki

1. Tuuleta ja huuhtele

Keinokuitutekstiilit ja hiki ovat hajualtis yhdistelmä. Urheiluvaatteet, jotka ovat suoraan iholla, kannattaa pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Jos et pese vaatteita samana päivänä, vähintään kuivata ja tuuleta niitä. Hiestä märkä vaate kannattaa huuhdella ennen kuivumaan ripustamista.

Yleissääntö on, että mitä enemmän tekokuituja tekstiilissä on, sitä useammin se kannattaa pestä. Haju pinttyy helposti tekokuituihin, jolloin pelkkä tuulettaminen ei enää auta.

Ulkoiluvaatteet voi välillä vain tuulettaa. Esimerkiksi juoksutakkia tai -housuja ei tarvitse pestä joka käyttökerran jälkeen, jos niiden alla käyttää kerrastoa.

Uimapuku kannattaa pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Kloori, suola, siitepöly ja sinilevä haurastuttavat elastaania.

2. Raikasta etikalla

Pyykkietikka raikastaa urheiluvaatteet hellävaraisesti. Jos huuhtelet vaatteen heti treenin jälkeen, lorauta etikkaa huuhteluveden joukkoon. Käytä pyykkietikkaa myös pesukoneessa huuhteluaineen tilalla. Etikka tepsii sekä tahroihin että hajuihin.

3. Valitse oikea pesuaine

Valitse urheiluvaatteille nestemäinen ja ekologinen pesuaine ja noudata vaatteen pesulämpötilaa. Erityisesti urheiluvaatteille tarkoitettu pesuaine on varma valinta. Myös pesukoneessa saattaa olla oma ohjelmansa treenivaatteille. Noudata aina pesuaineen annostusta. Sopiva annostelu on tärkeää, sillä jos pesuainetta on liikaa, se kerääntyy kuituihin ja huonontaa tekstiilin teknisiä ominaisuuksia.

4. Skippaa huuhteluaine ja kuivausrumpu

Huuhteluaine pilaa herkästi urheilutekstiilien kankaan tekniset ominaisuudet, kuten hengittävyyden ja joustavuuden. Vältä myös valkaisevia pesuaineita, sillä ne haurastuttavat vaatteiden elastaania.

Kuivausrummun käyttö ei sekään ole suositeltavaa teknisille vaatteille. Tekokuidut voivat sulaa ja elastaani haurastua kuumassa. Tekokuituiset tekstiilit myös sähköistyvät rumpukuivauksen jäljiltä.

Elastaania sisältävät urheiluvaatteet kestävät vain alhaista lämpötilaa. Pese ne aina pesumerkinnän mukaan. Jos peset urheiluvaatteet käsin, liota ensin, niin haju irtoaa paremmin.

5. Kuivata kengät

Tuuleta kenkiä poistamalla niistä pohjalliset ja puhdista liat esimerkiksi harjalla pois. Kenkiä voi raikastaa raikastussuihkeella. Älä laita likaisiakaan juoksukenkiä pesukoneeseen, sillä siitä kärsivät niin liimaukset kuin pohjien iskunvaimennusominaisuudet.

6. Noudata pesulappua

Kurkista aina pesulappuun, sillä kaikki vaatteet eivät pidä samasta kohtelusta. Esimerkiksi merinovillainen kerrasto kannattaa pestä villanpesuaineella ja kuorivaatteissa täytyy ottaa huomioon pinnoiteaine. Hoito-ohjeet löydät yleensä myös valmistajan sivuilta.

Asiantuntijat: kotitalousneuvoja Salla Kinnunen, Marttaliitto ja laatuvastaava Kati Talikka, SOL Pesulapalvelut

Kommentoi »