Untuvapeiton pesu
Sisustus
Untuvapeiton pesu
Voiko untuvapeitot, -tyynyt ja -takit pestä kotioloissa? Miten pesu onnistuu käytännössä? Milloin untuvatekstiilit kannattaa viedä pesulaan? Miten muuten untuvatekstiilejä kannattaa hoitaa?
Julkaistu 15.1.2014
Kotivinkki

Untuvatekstiilien pesu kotioloissa onnistuu, mutta kuivaamisessa on haasteita. Käännä tekstiilit ennen pesua nurin päin, irrota turkissomisteet, tyhjennä taskut ja sulje vetoketjut, tarrat yms. Untuva tarvitsee pesussa tilaa ja runsaasti vettä. Untuvatekstiilejä pestään kerrallaan 1/3 koneen täyttömäärästä. Valitse pesuun hienopesuohjelma ja tekstiilin pesumerkinnässä ilmoitettu lämpötila, joka on tavallisesti 30 astetta. Hyvä huuhtelutulos on tärkeää, joten 3-4 huuhtelukertaa on suositeltava. Lisähuuhteluohjelmaa kannattaa käyttää, jos koneessa on sellainen.

Käytä pesuun nestemäistä, pH-arvoltaan neutraalia (7) hienopesuainetta, joka ei sisällä valkaisuaineita. Annostukseksi riittää 1/3 pakkauksessa ilmoitetusta määrästä. Untuvasampoo on varma valinta, sillä sen oikeaan koostumukseen ja annosteluohjeisiin voi luottaa. Huuhteluaineen käyttöä ei suositella, koska se liimaa untuvan haituvat yhteen. Pesty tekstiili kannattaa lingota koneessa mahdollisimman kuivaksi. Joskus untuvatekstiili voi olla pesun jälkeen laikukas. Syy voi olla väärässä pesuaineessa tai yliannostelusta johtuvissa pesuainejäämissä. Tekstiili puhdistuu, kun pesu toistetaan ilman pesuainetta. Joskus untuva voi olla laadultaan epäpuhdasta, jolloin epäpuhtaudet siirtyvät pesussa untuvasta päällyskankaaseen. Tekstiili puhdistuu uudelleen pesemällä.

Kuivaa untuvatekstiilit tasokuivauksella hyvin ilmastoidussa tilassa tai ulkona, suojassa auringonpaisteelta. Untuvatekstiiliä pöyhitään silloin tällöin kuivauksen aikana, jotta kosteus nousee pintaan. Pintakangas voi tuntua kuivalta, vaikka untuvatäyte on vielä kosteaa. Kuivaukseen kuluu helposti muutama päivä. Ripustuskuivausta ei suositella, ainakaan kuivauksen alkuvaiheessa, sillä märkä untuvatäyte painuu kasaan ja venyttää päällyskangasta. Rumpukuivaus matalassa lämpötilassa kuivattaa ja kuohkeuttaa untuvan parhaiten. Pesuohjemerkistä selviää, kestääkö tekstiili rumpukuivauksen. Aikaa kuluu pari tuntia. Kuivauksessa voi käyttää tarkoitukseen suunniteltuja kuivauspalloja, joiden luvataan kuohkeuttavan pyykin, lyhentävän kuivausaikaa ja pienentävän sähkönkulutusta. Samaa lopputulosta tavoitellaan tennispalloilla, mutta niistä voi irrota liimaa ja väriä. Pallojen käyttö lisää tekstiiliin kohdistuvaa mekaanista rasitusta ja niiden teho on kyseenalainen.

Pesulapalveluja kannattaa käyttää, jos kuivausolosuhteet kotona ovat huonot tai pesukoneen rummuin tilavuus ei ole riittävä. Esimerkiksi makuupussin pesuun tarvitaan noin seitsemän kilon kone. Puolipituiselle untuvatakille riittää täyttömäärältään 5-6 kilon kone.

Untuvatekstiilin hoitoon kuuluu säännöllinen tuuletus ja säilytys väljässä tilassa. Esimerkiksi untuvatakilla pitää olla väljä säilytyspussi, jos sitä ei ole mahdollista säilyttää vaatepuulla.

Untuva on peräisin vesilinnusta, joten se kestää erinomaisesti vesipesun. Untuvatekstiileistä löytyy yleensä pesumerkintä ja muita hoito-ohjeita. Pesu parantaa untuvatuotteiden ominaisuuksia, sillä puhdas untuva eristää enemmän ilmaa kuin likainen eli lämmittää paremmin. Lika liimaa untuvan haituvat yhteen. Untuvatakki kannattaa pestä kerran vuodessa, makuupussi 30 nukutun yön jälkeen. Untuvavuodevaatteille suositellaan pesua muutaman kerran vuodessa. Untuvan pesuväliin vaikuttavat missä, miten ja kuka käyttää. Likaantuessaan tai kastuessaan untuva litistyy, jolloin sen ominaisuudet heikentyvät.

Kotivinkin asiantuntija Tarja Marjomaa

Kuvitus Markus Pyörälä

Kommentoi »