Unelmien hirsitalo
Sisustus
Unelmien hirsitalo
Talovanhus huokaili tyhjyyttään parikymmentä vuotta, ennen kuin viisihenkinen perhe remontoi sen kodikseen. Rouheat hirret saivat pintaansa mustaa ja valkoista.
10.10.2013
 |
Kotivinkki

Talon hirret olivat loistavassa kunnossa. Vain makuuhuoneen yhden seinän hirsistä kaksi jouduttiin vaihtamaan. Teemu kiittää hirsien kunnosta sitä, että talossa ei ollut ennen remonttia koskaan ollut juoksevaa vettä. Vanhat hirret olivat pinnaltaan rouheat ja niiden sävy ruma, joten ne käsiteltiin mustalla vahalla.Vanhat sarvet löytyivät kirpputorilta. Talon vanhoja ikkunoita on kerätty asetelmaksi olohuoneen somisteeksi.

Keltainen talo on täynnä melskettä ja pihamaalla näkyvät leikkien jäljet: täällä asuu nuori lapsiperhe.  

Talovanhus muuttui puolen vuoden remontin aikana moderniksi lapsiperheen kodiksi. Pariskunta halusi kaikissa ratkaisuissaan kunnioittaa vanhaa.

Kaikki lattiahirret purettiin ja laitettiin talteen. Lattian eristeenä ollut sammal ja hiekka kuskattiin pois kottikärryillä ja alapohjaa syvennettiin. Vanhoista lankuista tehtiin uudet lattiat lähes kaikkiin huoneisiin. Vain keittiön ja kodinhoitohuoneen lattiat saivat jatkeekseen laatat, kun lankut loppuivat kesken.

Remontti oli rankka, mutta se  kannatti tehdä. Ennen remontin aloittamista pariskunta suunnitteli talon pohjaratkaisun sellaiseksi, että se palvelee juuri heidän perhettään. Oli selvää, että lapsiperhe tarvitsee kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen. Ne rakennettiin vanhan keittiön tilalle, josta purettiin valtava leivinuuni.

Uusi keittiö sijoitettiin yhteen asuinhuoneista, aivan vanhan keit-tiön viereen. Leivinuunin taakse kätkeytynyt tiiliseinä kaivettiin esiin, ja siitä tuli uuden keittiön keskipiste. Tiiliseinän vastapainoksi valittiin musta moderni keittiö.

Perheen rakkaus kaikkea vanhaa kohtaa näkyy talon sisustuksessa. Perhe koluaa yhteisenä harrastuksena kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia.

Perheen vanhempien makuuhuone oli hankala sisustaa, koska siellä ei ole yhtään ehjää seinää. Sänkyä pyöritettiin moneen suuntaan, kunnes se löysi paikkansa keskeltä huonetta. Vuode sai päädykseen lipaston, jonka takaseinä tapetoitiin samalla kuosilla kuin seinät.

Alakerran noin 140 neliömetrin lisäksi yläkerrassa on saman verran rakentamatonta tilaa vinttinä. Haaveena on, että vintille kunnostetaan työhuone ja huoneet lapsille, kun he kasvaessaan kaipaavat omaa tilaa. Mutta se tapahtuu sitten joskus, kun remontointi taas innostaa.

Tässä kodissa lapset saavat juosta. Pönttöuunin vieressä on kaunis puinen senkki, joka löytyi läheiseltä kirpputorilta. Musta pinta antoi sille uuden ilmeen.

Keittiön seinällä on vaneriset, liitutaulumaalilla maalatut aterimet. Perheessä suositaan runsaita salaattipöytiä, joista jokainen saa koota annoksensa itse.

 Lastenhuoneessa hirret maalattiin valkoisiksi ja seinä mustaksi. Mustavalkoinen nurkkaus sopii pienelle miehelle.

Punainen talonpoikaissohva on tyttären sänky.

Mustat laatat tuovat kylpylämäistä tunnelmaa kodinhoitohuoneen yhteydessä olevaan kylpyhuoneeseen.

Kirppiksiltä haalitut kalusteet ja vanhoista tapeteista kehystetyt taulut luovat persoonallisen ilmeen. Olohuoneesta on kulku eteiseen, lastenhuoneeseen ja keittiöön. Olohuoneen yhdessä nurkassa on työpöytä.

”Olemme pyrkineet remontoimaan taloa oikein, niin että se kestäisi meidän lapsillemme – ja ehkä heidänkin lapsilleen.”

KOTI

Vuonna 1890 rakennettu hirsitalo Lopella. Alakerrassa 3 h + k + kh + khh, yhteensä noin

140 m². Rakentamaton ullakko. Tontilla myös ulkosauna, navetta ja varasto.

Emännän viisi sisustusvinkkiä:

1. Hanki huonekaluja kirpputoreilta, roskalavoilta ja kierrätyskeskuksista.

2. Maalaa, tuunaa, nikkaroi.

3. Yhdistä asioita yllättävällä tavalla.

4. Kunnioita vanhoja puutaloja: säästä kaikki, mitä voit.

5. Kaikki hyvä löytyy aikanaan. Odota, kunnes juuri se oikea kaluste tulee vastaan.

Teksti: Jonna Kivilahti

Kuvat: Krista Keltanen

TIEDUSTELUT: Huiskula www.huiskula.fi, Isku Keittiöt www.iskukeittiot.fi.

Kotivinkki 3/2012

2 kommenttia