Kotivinkki

Uhkaako kesä mennä riidellessä? Näillä 12 vinkillä teette lomasta molemmille puolisoille mieleisen

Uhkaako kesä mennä riidellessä? Näillä 12 vinkillä teette lomasta molemmille puolisoille mieleisen
Kinasteletteko tekin lomalla siitä, ollaanko mökillä vai lähdetäänkö reissuun? Keksikää kolmas vaihtoehto, neuvoo parisuhdekouluttaja.
Kuvat
Julkaistu 14.7.2017

1. Odota vähemmän

Aurinko paistaa, grilli on kuumana – ja sinä ja kumppanisi mökötätte. Kuulostaako tutulta? Nyt on loma, eihän nyt saisi tapella!

– Isot odotukset rasittavat lomaa. Unohdamme, että olemme lomallakin sama perhe ja sama pariskunta: murkku on murkku silloinkin, ja yksivuotias huutaa lomallakin. Arkinen riita onkin lomariita, kun se tapahtuu lomalla, sanoo kouluttaja Sari Liljeström Parisuhdekeskus Katajasta.

2. Puhu enemmän

Lomariidat vältetään parhaiten itse asiassa arjessa. Kerro mieltä painavista asioista heti. Asioilla on tapana pitkittyessään paisua – ja kun asiaa on pyöritellyt joulusta asti, se tulee kesällä säpäkämmin ulos.

3. Saa olla eri mieltä

Erimielisyydet ja vahvat tunteet kuuluvat elämään, mutta omaan riitelytapaansa kannattaa kiinnittää huomiota. Pöytää ei ole pakko putsata räiskyvästi talven jäljiltä. 

– Parisuhteessa ei tarvitse riidellä, vaikka ristiriitoja pitääkin selvittää. Usein nimittäin käy niin, että kun antaa itselleen luvan riidellä, antaa luvan haukkua toista ja käyttäytyä huonosti. Tärkeintä on puhua asiat asioina eikä syytellä toista.

4. Kerro, älä nalkuta

”Sä et koskaan auta pihahommissa!” ”Sä tulet aina niin myöhään kotiin!” Tunnistatko nalkuttajan itsessäsi tai puolisossasi? Nalkuttaminen on oikeastaan omien tarpeiden huutamista, mutta ihan väärällä tavalla. Ehkä ensimmäinen haluaisi nauttia kauniista puutarhasta muttei raataa yksin? Toinen käydä vierekkäin samaan aikaan nukkumaan?

– Lomalla usein viimeistään haluamme, että tarpeemme täyttyisivät. Mutta emme ehkä ole tottuneet sanomaan, mitä haluamme, ja asia tulee ulos nalkutuksena.

5. Sano, mitä tarvitset

On ehkä romanttinen ajatus, että tosirakkaus kyllä tietää sanomattakin, mitä tarvitsemme. Mutta eihän parisuhde toimi niin. Täytyy sanoa ääneen, mitä milloinkin haluaa: tänään kaipaan hellyyttä tai tänään haluan olla yksin.

– On lapsellista olettaa, että toinen osaa lukea ajatuksia. Se ei kuulu aikuiseen parisuhteeseen.

6. Ole rohkeasti erilainen

Parisuhde ei ole sen huonompi, jos siinä on kaksi hyvin erilaista ihmistä. Harrastukset voivat olla kaukana toisistaan, eikä sitä kannata murehtia, jos molemmilla on hyvä olla. Mitä sitten, jos ystäväpariskunta pyöräilee koko loman yhdessä! Teillä saattaakin toimia se, että puuhaatte mökillä omianne tai jopa vietätte osan lomasta erillään.

– Useinhan meitä nimenomaan kiehtoo vähän eri asioita tahtova ihminen.

7. Molemmille jotain

On kohtuuton ajatus, että tämä loma menisi vain toisen mielen mukaan. Vuosi on pitkä aika odotella omia huippuhetkiä. Miettikää, miten sovitatte tarpeet. Mitä jos lomailisitte ystäväpariskunnan kanssa? Siten viipottaja saisi seuraa kaupungille ja löhöilijälle jäisi juttukaveri rantatuoliin.

8. Miettikää kolmas vaihtoehto

Jos toinen haluaa aina mökille ja toinen kaupunkilomalle, hommatkaa esimerkiksi asuntoauto! Kun molemmat lakkaavat pitämästä kiinni omasta ykkösvaihtoehdostaan, voitte keksiä jotain uutta tilalle.

- Usein luova tapa löytyy, kun lakkaamme inttämästä kuin lapset, että minä haluan olla mökillä. Näinhän me toimimme työpaikoilla.

9. Muistelkaa aiempia lomia

Joskus on vaikea saada kiinni siitä, mitä lomaltaan haluaa. Miet­tikää yhdessä, mikä onnistui edellisenä kesänä. Mitkä olivat loman parhaita hetkiä? Ethän suorita (ja yritä saada puolisoakin suorittamaan) muiden odotuksia, oikeita tai oletettuja? Some kiinni ja viisaat päät yhteen, mikä toimii juuri meillä.

10. Kirjatkaa tärkeimmät

Huolehtikaa, että jokainen perheenjäsen pääsee vaikuttamaan kesän suunnitelmiin. Jokainen saa sanoa, mikä hänelle on tärkein asia lomassa.

11. Pane perhe edelle

Nahisteletteko tekin siitä, onko pakko taas autoilla sukuloimaan? Joskus lomariitoja aiheuttavatkin sukulaiset. Muista, että olet vastuussa siitä, että jaksat painaa taas pitkän työvuoden – ja vastuussa, että perheesikin jaksaa. Punnitkaa, kenen tarpeet menevät edelle, ydinperheen vai isovanhempien.

12. Puhu kuin ystävälle

Jos arki täyttyy velvollisuuksista ja keskustelu on lähinnä aikataulujen läpikäyntiä, lomalla on hyvää aikaa päivittää kuulumisia ja saada oikea yhteys toiseen. Muistuta itseäsi, että puhut kumppanille välillä kuin ystävällesi: kerro, mitä sinulle kuuluu, kysy samaa puolisoltasi, ja keskustele päivänpolttavista asioista. Se jos mikä lähentää. 

Kommentoi »