Roosa ja Matias remontoivat rintamamiestalon ummikkoina – lopputuloksesta tuli ”tyylitön, mutta tyylikäs”
Rakenna ja remontoi
Roosa ja Matias remontoivat rintamamiestalon ummikkoina – lopputuloksesta tuli ”tyylitön, mutta tyylikäs”
Roosa ja Matias kunnostivat rintamamiestalon omin voimin. Kodin leikkisä fiilis syntyi yhdistelemällä eri tyylejä.
9.3.2023
 |
Meidän Talo

Lähestyvä joulu ei estänyt remontin aloittamista, kun Roosa ja Matias Tuominen olivat hankkineet itselleen ensimmäisen oman talon. Kangasalla sijaitsevan rintama­mies­talon avaimet saatiin käteen joulu­aaton aattona. Roosa lähti töihin yövuoroon, ja Matias ryhtyi hommiin. Ensimmäisenä iltana hän repi olohuoneen puolipaneeleja puoleen yöhön asti. Kuudelta aamulla olikin aika lähteä isän kanssa perinteiselle jouluaaton hautuumaakierrokselle. Roosa tuli kesken jouluaaton vieton katsomaan, mitä oli tullut ostettua.

– Tämä oli villi kortti. Talo oli vasta hiljaisessa myynnissä välittäjällä, sillä aiemmat asukkaat, vanha pariskunta, olivat ajatelleet lähteä hissukseen, Roosa kertoo.

Tuomiset olivat aiemmin käyneet katsomassa kymmeniä asuntoja, mutta ostohalukkuutta jarrutteli Matiaksen jo puolitoista vuotta myynnissä ollut kerros­talo­koti.

Tämä laajennettu rintamamiestalo löytyi miltei heti, kun Matiaksen asunto oli mennyt kaupaksi. Sijainti, iso piha ja viimeistään puulämmitteinen sauna saivat Roosan ja Matiaksen vakuuttuneiksi. Talon sovittiin vapautuvan kahdessa kuukaudessa. Se oli lyhyt aika myyjille, mutta sen verran uudet asukkaat joutuivat intoaan pidättelemään, että remontoimaan piti päästä avaintenluovutuspäivänä.

Aamiaiskaappi oli Roosan ehdoton toive uuteen keittiöön. Sen avulla laitteet pysyvät piilossa ja tasot tyhjinä.
Tältä keittiö näytti ennen remonttia.
Roosa oli valinnut olohuoneeseen Vallilan tapetin jo ennen kuin koko taloa oli ostettu. Matiaksen isä tapetoi olohuoneen.
Keltainen nojatuoli on olohuoneen väriläiskä. Varpu tykkää makoilla tuolissa. Olohuoneen seinän sävy on Rustan valikoimissa oleva Nude Skin.

Taloa oli pidetty hyvin, esimerkiksi talotekniikkaa oli laajalti uusittu 1990-luvulla. Sähköasentajana toiminut omistaja oli tehnyt myös kaikki sähköt. Viime vuosina oli huollettu kattoa ja pinnoitettu hormit. Roosa ja Matias halusivat kuitenkin uusia kaikki pinnat lattiasta kattoon, mutta toki niin, että rakennusajan henki saa näkyä.

– Kiva, että kodissa on ajan patinaa ja elämisen jälkiä, Matias sanoo.

Noin 40 000 euron remonttibudjetin raameissa piti valita, että uusitaanko kylpyhuone vai keittiö.

– 1970-luvun laajennukseen tehty kylpyhuone oli remontoitu vuosituhannen vaihteessa. Kylppärillä oli teknistä käyttöikää vielä muutama vuosi jäljellä, joten sillä ei ollut vielä niin kiire. Sen remontin aika tulee eteen kuitenkin viiden vuoden sisällä, Matias kertoo.

Vessaan tehtiin pika­ehostus siksi aikaa, kun tila odottelee koko kylpyhuoneen remontoimista. Vessasta kuljetaan haitarioven läpi kylppäriin. Tulevaisuudessa wc ja kylpyhuone on tarkoitus yhdistää yhdeksi tilaksi. Seinässä on sama Tikkurilan Neito-sävy kuin keittiössä. Allaskaappi, allas ja hana ostettiin Ikeasta.
Kylpyhuone ennen.
Keittiöstä on käynti kylpyhuoneeseen, terassille ja ylä­kertaan. Mäntypuinen lattia hiottiin ja maalattiin. Vitriini ostettiin käytettynä.
Ennen remonttia.
Puustellin vaalean­harmaiden kaapistojen sävy on Light Grey. Allas ja messinkinen hana tulivat keittiötoimittajan kautta.

Keittiö pääsi siis uudistuskierrokselle ensin ja veikin leijonanosan remonttibudjetista. Koronan takia pienentyneet hääjuhlat toisaalta maksoivat osan keittiöremontista, ja Roosa pääsi toteuttamaan unelmakeittiönsä.

Aiemmin suuri keittiötila oli jaettu väliseinällä keittiöön ja ruokailutilaan. Jako tuntui turhalta, ja väliseinä päätettiin purkaa. Keittiöstä toivottiin mahdollisimman tilavaa, joten kaapistot ja kodinkoneet sijoiteltiin perinteisen L:n sijaan tupla-I:n muotoon. Vanha puuhella haluttiin säilyttää nurkassa, ja sitä on lämmitetty talvella silloin tällöin. Keittiön käyttö­vesi­putket ja sähköt uusittiin remontin yhteydessä.

”Aika paljon kahdestaan hinkattiin ja tuskasteltiin, olemme molemmat sellaisia, että pitää itse tehdä.”

Keittiö tilattiin Puustellilta, ja 3D-kuvat auttoivat hahmottamaan ratkaisuja. Matias kertoo, että hänen on vaikea visualisoida asioita mielessään, mutta Roosa on siinä hyvä.

– Roosa valitsi keittiön värimaailman, ja hyvin valitsikin, Matias kiittelee.

– Näen asiat päässäni, ja ne tulevat niin kuin haluan­kin. Toki keittiö ei ole omaperäisimmästä päästä, mutta halusin sen olevan ajaton, että sitä kestää katsella, Roosa miettii.

Yhden asian Roosa halusi keittiöön ehdottomasti, ja se oli aamiaiskaappi.

– Mikroaaltouuni ja muut kodinkoneet ovat rumia, joten halusin ne piiloon. Pidän siitä, että tasot ovat tyhjät. Se helpottaa keittiön puhtaanapitoa. Nyt jynssääminen käy käden käänteessä, kun ei ole esteitä tiellä, hän perustelee.

Remonttia tehtiin ennen muuttoa reilut kolme kuukautta.

– Ajattelimme olevamme optimistisia, kun ar­vi­oim­me remontin kestävän puolitoista kuukautta, mutta olimmekin ummikoita. Remontin kestäessä meinasi tulla epätoivo, mutta jälkikäteen ajateltuna se oli lyhyt aika, Roosa kertaa.

Pariskunta asui remontin ajan lähellä Matiaksen vanhempien luona.

– En ole kauas päätynyt äidin ja isän huolenpidon äärestä, Matias nauraa.

Makuuhuoneen rimaseinä tehtiin itse, jotta seinä ei näyttäisi paljaalta. Työ sujui yllättävän nopeasti, mutta maalaaminen otti aikansa. Maalin sävy on sama Nude Skin kuin olohuoneessa.
Roosa kuvailee kodin tunnelmaa iloa herättäväksi ja leikkisäksi.
Makuuhuoneen raita­tapetti tilattiin Tapettitaivaasta. Sen valmistaja on Fiona Stripes@Home.

Vaikka paljon tehtiin itse, molempien vanhemmista oli paljon apua. Matiaksen isä esimerkiksi tapetoi olohuoneen ja hioi lattiat ennen kuin Roosa maalasi ne. Roosan isä taas laatoitti yhden pikkuvessan.

– Aika paljon kahdestaan hinkattiin ja tuskasteltiin, olemme molemmat sellaisia, että pitää itse tehdä, Roosa kertoo.

Matias on ammatiltaan viemäriasentaja, joten hän kuvasi viemärit ja totesi niiden olevan hyvässä kunnossa. Tuttavapiiristä löytyi sähköasentaja ja rakennus­alan ammattilainen, joka tuli koolaamaan sisäkattoja suoremmaksi. Olohuoneen ja ylä­kerran vierashuoneen kattoa ei ole vielä ehditty uusia, muualle on vaihdettu mdf-paneeli.

Pariskunnan molemmat osapuolet ovat opetelleet tekemään remontteja, mutta suunnittelupuolesta vastaa Roosa.

– Roosa suunnittelee, ja minä yritän parhaani mukaan toteuttaa. Myös Roosa tekee, esimerkiksi seinät hän on maalannut yksin. Joskus kun tulen kotiin, haistan jo ulko-ovella tuoreen maalin, enkä yhtään tiedä, mitä täällä on tapahtunut, Matias kertoo huvittuneena.

– Kaikki hommat eivät ole menneet ykkösellä maaliin, Roosa myöntää.

Kommellukset ovat olleet onneksi pieniä. Yläker­ran seinät ovat vanhaa lastulevyä, joissa oli metrin välein railot. Niitä yritettiin kitata umpeen, mutta tasoitusjäljet paistavat seinistä, vaikka ne maalattiin – tai ehkä juuri siksi, koska seinien tummasta pinnasta kittaus tuntuu näkyvän selvemmin.

– Ehkä seinäpinnat vaihdetaan sitten kokonaan, kun ne alkavat kyllästyttää. Tai revitään kaikki seinätkin, jos yläkertaan tehdään jossain vaiheessa uusi huonejako, Roosa miettii.

Portaikosta tullaan yläkerran aulaan, josta on käynti makuuhuoneeseen ja vierashuoneeseen.
Yläkerran Sanduddin Metsä­polku-kasvitapetti oli ensimmäinen Roosan ja Matiaksen tapetointityö. Seinälle nostettu oksa on raahattu Rovaniemeltä, missä pari oli häämatkalla ja meni tarkoituksella metsään vaeltamaan ja etsimään käppyrää muistoksi. Senkki on Matiaksen vanhemmilta.
Yläkerran aulan toinen puoli on maalattu tummaksi Tikkurilan Lakritsi-­sävyllä. Paksujen verhojen takana avautuu vierashuone.

Tyylitön, mutta tyylikäs, Roosa vastaa, kun häneltä kysyy sisustuksen salaisuutta. Hän yllättää kertomalla, ettei ole ennen tätä kotia sisustanut ollenkaan; aiemmat vuokra-asunnot ovat olleet karun tyhjiä. Iso talo pakotti miettimään sisustusta ja omaa tyyliä, kun sitä ei voinut tyhjäksikään jättää.

– Yhdistelen asioita, jotka näyttävät minusta kivalta, eikä niillä ole välttämättä jatkumoa keskenään. Keittiö on moderni ja ajaton, mutta yläkerta on oikea huvikumpu, ajatusteni sekasikiö, Roosa nauraa.

– Olohuone on boho-henkinen, keittiössä taas on skandinaavista fiilistä. En tykkää mistään tasalaatuisesta, tai ovathan ne skandinaaviset kodit kauniita, mutta en osaisi tuoda tyyliä omaan kotiin, hän jatkaa.

Kodin tunnelmaa Roosa kuvailee pirskahtelevaksi, iloa herättäväksi ja leikkisäksi.

Kodin laittajina pariskunta kertoo olevansa täysin erilaisia. Roosa haluaisi asioiden tapahtuvan heti, Matias puolestaan haluaa selvitellä asioita rauhassa. Remontointi ja sisustaminen ovatkin heille kultaisen keskitien etsimistä.

Talo on rakennettu 1940-luvulla ja laajennettu 1970-luvulla. Isolle tontille mahtuu talon lisäksi maakellari, vaja, huvimaja, verstas-puuvaja ja leikkimökki. Talossa asuvat Roosa ja Matias Tuominen sekä kaksi koiraa ja kissaa. Roosa jakaa sisustusideoitaan Instagram-tilillä @keskiluokkakoti.
Talossa on 120 neliötä: keittiö, olohuone, kaksi makuuhuonetta ja yläkerran aula.

Remonttibudjetti

  • Keittiöremontti 27 500 € (keittiökalusteet 10 000 €, asennus 9000 €, sähkö- ja putkityöt 4000 €, kodinkoneet 3500 €, allas, hana ja pistorasiat 1000 €)
  • Sisäkattotyöt ja seinien levytys 2000 €
  • Maalit 2000 €
  • Wc-kalusteet ja allaskalusteet 2000 €
  • Muut putkityöt 1500 €
  • Muut sähkötyöt 1000 €
  • Huonekalut 3000 €
  • Työkalut ja muut tarvikkeet 1000 €

Yhteensä 40 000 euroa.

5 kommenttia