"Tyylimme on moderni hygge" – Kirsin ja Jannen mustassa puutalossa metsä on osa sisustusta
Sisustus
"Tyylimme on moderni hygge" – Kirsin ja Jannen mustassa puutalossa metsä on osa sisustusta
Mustaa ja ripaus ruskan värejä! Kirsi ja Janne rakennuttivat kallion laelle mustan puutalon, jonka suurista ikkunoista värit tulvivat sisään.
Julkaistu 5.11.2018
Kotivinkki

Kirsi löysi sattumalta Porvoosta tontin, johon myös hänen miehensä Janne ihastui ensisilmäyksellä. Pariskunta oli rakentanut jo yhden talon, eikä Janne ollut aluksi innostunut uudesta rakennusprojektista. Tontin nähtyään hän muutti mielensä. Se sijaitsee päättyvän tien päässä korkealla kalliolla.

Kirsi, miten suunnittelitte kotianne?

Halusimme maisemaan sulautuvan mustan puutalon. Mietimme pohjaratkaisua kuukauden yötä päivää. Koska olimme rakentaneet jo yhden talon, tiesimme mitä halusimme tehdä toisin.

Meillä oli pitkä toivelista. Halusimme upean maiseman osaksi kotiamme. Talo asemoitiin tontille niin, että oleskelutiloista näkyvät kauniit maalaismaisemat ja makuuhuoneesta voi ihailla vanhaa kivimuuria ja ylväitä mäntyjä. Lapsille on oma valtakunta: makuuhuoneet ja arkiolohuone. Sen puolen talosta saa suljettua omaksi tilakseen pariovilla.

Erityisen iloisia olemme erillisestä saunarakennuksesta. Vain muutama askel terassin poikki ja olemme aivan eri maailmassa. Kuin lähtisi minilomalle kesämökille.

Kirsi ja Janne Kemppainen sekä lapset Aaro, Elias ja Siiri asuvat omakotitalossa Porvoossa. Talossa on 6 h + k + khh, 150 neliötä, sekä 30 neliön saunarakennus. Koti on rakennettu vuonna 2016.
Olohuoneen seesteinen maalaus on Kaarnia Designin Karoliina Peltokorven tekemä. Harmaata HT Collectionin Como-sohvaa koristavat herkulliset sisustustyynyt. Kattovalaisin on Artekin klassinen Mehiläispesä.
Keittiöstäkin voi ihailla vaihtuvia vuodenaikoja. Mustat Bazar-seinä­valaisimet tuovat ryhtiä valkoiselle seinälle. Artekin klassiset Golden Bellit ovat kuin korut ruokapöydän yllä.
Kirsi ja Janne miettivät taloa suunnitellessaan näkymiä tilasta toiseen. Keittiön saarekkeen äärestä näkee läpi olohuoneen jonka suuret ikkunat tarjoilevat kauniin maiseman sisätiloihin asti.
Suuret ikkunat ovat perheen ilonaihe. Ne näyttävät moderneilta, sillä niissä ei ole listoja. Ruokapöytä on Muuton 70/70. Sen parina on erilaisia tuoleja: Artekin Domuksia sekä Muuton Fiber- ja Visu-tuoleja.
Kuin lukunurkka luonnossa! Jieldén lattiavalaisin piirtyy kauniisti ikkunaa vasten. Vaaleanpunainen Hakolan Day-nojatuoli pehmentää ja rikkoo mustavalkoista sisustusta.

Mikä on kodissanne parasta?

Pidän rauhallisesta ja kodikkaasta tunnelmasta sekä ihanasta luonnosta, joka tulee suurista ikkunoista sisään. Kun luonto hehkuu ruskan sävyissä, se värittää alas peltojen yli avautuvan maiseman. Olemme paljon yhdessä, mutta silti jokaiselle löytyy oma vetäytymispaikka. Kun ulkona tuulee ja sade vihmoo, Janne viihtyy saunatuvalla ja minä käperryn sohvalle nauttimaan kiireettömyydestä.

Taulujen paikka ei ole pelkästään olo- ja makuuhuoneissa, vaan keittiössäkin voi olla taidetta. Siellähän sitä enimmäkseen ollaan. Dreamer-juliste on Deseniosta.
Keittiöstä on käynti lasioven kautta terassille. Keittiöön haluttiin paljon selkeää työskentelytasoa. Jääkaappi integroitiin uunin ja mikron kanssa samalle seinäkkeelle.

Yllättikö jokin rakentamisessa?

Rakentaminen oli yllättävän rankkaa, vaikka talo tulikin Designtalolta sisustusvalmiina. Suunnittelimme kaiken itse, joten töitä riitti. Rakennusaika oli päätösten tekemistä, ja paperityö vei aikaa. Janne on rakennusalalla töissä, joten hän teki paljon itse ja piirsi talon 3D-sovelluksella.

Minkä sisustusoivalluksen teit?

Opin, että yksinkertainen on kaunista. En kuitenkaan halua liian kliinistä tai mustavalkoista. Tyyliä voisi kuvailla sanoilla moderni hygge.

Pidän eniten kiinteistä ikkunoistamme. Ne suunniteltiin niin, ettei niiden ympärille tarvinnut asentaa listoja. Toinen onnistunut paikka on toimiva ja kaunis keittiö, joka on lapsiperheessä kovilla.

Lasten arkiolohuone on ahkerassa käytössä, siellä pelataan, katsotaan televisiota ja leikitään. Muhkeat nojatuolit ovat olleet aikoinaan pinkillä sametilla verhoillut. Ne ovat Kirsille rakkaat, sillä ne on alun perin hankittu hänen vanhempiensa ensimmäiseen kotiin.
Makuuhuoneen marmoristen yöpöytien parina ovat Artekin mustat A110-riippuvalaisimet, joissa on messinkinen koriste­reuna. Kelly-tapetti on Ellokselta.
Kirsi on rohkeasti yhdistellyt erilaisia kankaita ja kuoseja makuuhuoneen sisustuksessa.
Perheen prinsessan Siirin huone on saanut tehosteeksi vaaleanpunaista. Perhe suunnitteli kodin niin, että kaikelle tavaralle on oma paikkansa. Näin jopa lasten huoneet pysyvät arjessa siisteinä.
Poikien huoneet on sisustettu graafisella ilmeellä mustavalkoisiksi. Valaisin on Muuton Unfold. Yöpöytänä on Kartellin Componibili.
Pilkahdus terrakotan sävyä tuo lämpöä Eliaksen huoneessa harmaan ja mustan joukkoon.
Saunaan valittiin hetivalmis-kiuas, jolloin löylyihin pääsee ilman odottelua. Lauteet rakennettiin vastakkain, jotta saatiin kaksi pitkää laudetta. NIillä mahtuu myös pötköttelemään.

Mikä meni mönkään?

Koska meillä on maalämpö, emme ole polttaneet takkaa juuri lainkaan. Edellisessä kodissamme poltimme talvisin takkaa päivittäin. Takka olisikin voinut olla kevyt, tanskalaistyyppinen, eikä niin massiivinen tilanjakaja kuin nyt. Uudet talot ovat niin ilmatiiviitä, että takan toiminta olisi pitänyt suunnitella tarkemmin.

Muutoin emme tekisi mitään toisin. Paitsi yhden vessan vaaleat laatat ja saumat tuottavat puhtaanapidossa harmaita hiuksia. Mutta se on aika pientä kokonaisuudessa.

Milloin koti on parhaimmillaan?

Tuntuu kuin olisimme asuneet täällä aina. Rakkain muisto on muuttopäivältä, kun vihdoin saimme kantaa tavarat unelmiemme kotiin. Poikamme Aaron mielestä kotimme on parhaimmillaan joka päivä ja kaikkina vuodenaikoina. Me muut taidamme olla aivan samaa mieltä.

Musta puutalo on Designtalon tekemä, mutta pariskunta suunnitteli sen itse korkealla kalliolla sijaitsevalle tontille.
Kirsi ja Janne rakensivat talon sisäänkäynnin suureen terassikatokseen, jotta talvella ei tarvitse heti ensimmäiseksi tehdä lumitöitä, kun astuu ovesta ulos. Myös ulkokalusteet säilyvät katoksessa talven yli.
Erillisen saunarakennuksen terassilla on mukava istua syksylläkin. Tine K:n rottinkipöytä tuo kodikkuutta, kun muut ulkokalusteet ovat tummia.
Saunatuvassa rentoudutaan ja majoitetaan vieraita. Sohvapöytänä on käsittelemät­tömästä männystä itse tehty säilytysrahi. Siellä säilytetään vieras­peittoja ja -tyynyjä. Tauluna on styroksi-levyyn pingotettu Marimekon Kopeekka-kangas.
Kommentoi »