Meidän Mökki

Työkalujen vuokraus mahdollistaa sujuvan remontin – huomioi nämä asiat välineitä hankkiessasi

Työkalujen vuokraus mahdollistaa sujuvan remontin – huomioi nämä asiat välineitä hankkiessasi
Työkalujen vuokraus on varteenotettava vaihtoehto, sillä harvalla on remonttivälineitä joka lähtöön. Silti esimerkiksi telineet voivat tulla edullisimmiksi ostamalla, lainaamalla tai itse rakentamalla.
Julkaistu: 26.5.2020

Työkalujen vuokrauksen puolesta puhuu moni asia. Suurin osa työkaluista makaa jopa ammattilaisella useimmiten käyttämättömänä – saati sitten satunnaisella mökkinikkarilla, joka uppoutuu pariksi viikoksi vuodessa remonttiin tai klapivajan rakentamiseen. Myös mökille kertyneiden työkalujen säilyttämisessä ja suojaamisessa varkailta on oma riesansa, ja monet laitteet, kuten sähkö- ja akkutyökalut eivät rakasta kylmäsäilytystä.

Työkalujen vuokraus – huomioi nämä asiat

1. Kartoita tarpeet

Projektin alkajaisiksi pitää kartoittaa työkalut, joita tarvitsee. Netistä saa vinkkejä eri työvaiheiden vaatimista työvälineistä, ja puutteet huomaa viimeistään remontin aikana. Osa löytyy luultavasti omasta takaa, jotain voi ehkä lainata, ja loput on ostettava tai vuokrattava.

Lähes jokaisella on vasara, saha ja nauloja sekä akkuporakone. Verstaan valikoima voi alkaa näyttää kuitenkin vaatimattomalta, kun ryhtyy isoon remonttiin tai rakennushommiin. Mukaan tulevat nopeasti esimerkiksi kuvio-, pyörö- ja katkaisusaha – ja lista pitenee nopeasti.

2. Kannattaako vuokrata vai ostaa?

Aina ei ole helppo arvioida, kannattaako jokin väline ostaa vai hakea konevuokraamosta. Periaatteessa on järkevää ostaa välineitä, joita tarvitsee myöhemminkin. Toisaalta asian voi nähdä toisinkin. Fiksua on laskea, kuinka pitkäksi aikaa tarvitsee työkalun ja sitten selvittää konevuokraamosta laitteen vuorokausivuokran. Jos vuokra lähentelee työkalun ostohintaa, kannattaa mieluummin ostaa. Työvälineen voi aina myydä projektin jälkeen, mikä pienentää kustannuksia.

Vuokrahintaa ei kannata verrata työkalujen myyntihintojen yläpäähän. Toisinaan niin sanottu halpistyöväline voi ajaa saman asian ja maksaa vain kolmasosan huippubrändin hinnasta. Netin markkinapalstoja selaamalla voi saada välineet vieläkin halvemmalla, sillä monet työkalut lähtevät nopeasti kiertoon. Käytetyt laitteet pitää tietenkin testata ennen ostoa. Betonimylly on hyvä esimerkki laitteesta, jonka voi saada käytettynä edullisesti.

Rakennustelineet moni vuokraa aivan perustellusti, vaikka ne voivat maksaa jopa kolme tonnia kuussa. Vaihtoehtojakin on: näppärä ostaa tonnilla puutavaraa ja rakentaa telineet itse. Tietenkään turvallisuudesta ei voi tinkiä, vaan telineissä on oltava kaiteet, tasot ja ruuvikiinnitykset. Ohjeita kannattaa etsiä netistä.

Jos päättää vuokrata laitteen, sillä kannattaa tehdä pitkää päivää. Hyvä esimerkki on vaikka kaivuri tai lattiahiomakone. Päivän tai viikonlopun aikana koneella voi yrittää tehdä kaiken tarpeellisen, jotta vuokraamoon ei tarvitse lähteä toistamiseen.

3. Säästä ainakin suurissa laitteissa

Kaivuri voi kuulostaa suureelliselta mutta ei sitä välttämättä ole. Savonlinnan Ramirentistä kerrotaan, että kaivurin vuokraaja on usein tavallinen mökkiläinen, joka kaivaa imeytyskentän mökilleen. Harvinaista ei ole, että vuokraaja istahtaa ensimmäistä kertaa kaivurin koppiin.

Pienin kaivinkone painaa henkilöauton verran eli tuhat kiloa ja järeämpikin versio 6 000 kiloa. Molemmat kulkevat mökille auton perässä trailerissa, jonka niin ikään voi vuokrata. Kaivurin saa päiväksi noin 200 eurolla, ja hintaan kuuluu opastus.

Vuokralaitteiden hintaan on liikkeessä otettava vakuutus, joka nostaa vuokraa kuudella prosentilla. Varsinkin isoissa koneissa se on asiakkaan etu, vaikka laitteita hajoaa melko harvoin. Savonlinnan Ramirentissä muistetaan tapaus, kun 30 000 euroa maksava kaivuri putosi kuljetuksen aikana ja korjauskustannukset olivat 10 000 euroa. Vuokraaja selvisi tuhannen euron omavastuulla.

1 kommentti