Kannattaako vaasiin laittaa jääpaloja & 8 muuta kiperää kysymystä leikkotulppaanien hoidosta – floristimestari vastaa!

Kannattaako vaasiin laittaa jääpaloja & 8 muuta kiperää kysymystä leikkotulppaanien hoidosta – floristimestari vastaa!
Voiko tulppaanien varsien venymistä estää? Pitääkö vesi vaihtaa päivittäin? Listasimme kinkkiset kysymykset leikkotulppaanien hoidosta – floristimestari Saija Sitolahti vastaa.
Julkaistu: 17.2.2021

Kevättalvella heleitä tulppaanikimppuja on vaikea vastustaa. Mutta miten tulppaaninipun saisi kestämään kotona kauniina mahdollisimman pitkään? Sosiaalisessa mediassa vilisee jos jonkinlaisia vinkkejä. Mutta onko vaasiin sujautetuista jääpaloista, kolikoista ja muista nikseistä oikeasti hyötyä?

Kysyimme kiperät kysymykset leikkotulpaanien hoidosta Järvenpään Kukkatalon floristimestarilta Saija Sitolahdelta!

Saija Sitolahden mukaan tulppaanikimppu säilyy kotioloissa kauniina parhaimmillaan noin viikon tai hieman pidempäänkin, kunhan se on ostettaessa tuore.
Raikkaan vihreät lehdet kertovat, että myynnissä oleva tulppaanikimppu on tuore.

1. Mistä tunnistan terhakan tulppaanikimpun?

Kun tulppaanikimppua on ostamassa, kannattaa kiinnittää huomiota lehtien väriin. Raikkaan vihreät lehdet ovat hyvä merkki. Voit myös katsoa, etteivät kukat ole jo myynnissä venyneet ulos paketistaan.

Tuoreissa tulppaaneissa myös terälehdet näyttävät raikkailta. Nuppuisuus ei kuitenkaan ole tae tuoreudesta. Jos nimittäin kimppua on myynnissä säilytetty liian kauan kuivassa, nuput voivat kotona kuihtua jo ennen avautumistaan. Paras keino on siis tarkkailla lehtien vihreyttä.

2. Joskus tulppaaneja näkyy myynnissä ilman vettä. Miksi? Ja kannattaisiko kimppu sitten pitää kotonakin kuivassa?

Kukkakaupoissa toimitaan usein niin, että kimput tulevat viljelijältä kuivina. Kun kimppuja nostetaan varastosta erissä myyntiin, varsiin leikataan uusi imupinta ja kimput asetetaan viileään veteen. Vesi saa tulppaanit napakoitumaan ja terhakoitumaan.

Tulppaanit kestävät hyvin kuivuutta kuljetuksen ja hetkellisen säilytyksen ajan. Kuivana varret eivät myöskään veny. On kuitenkin tärkeää, että kotona tulppaaneille antaa vettä. Muuten ne kuihtuvat.

Tulppaanit pitävät viileästä vedestä.
Tulppanit imevät vettä aika paljon: jos illalla lisää vettä, jo aamulla on huvennut useampi sentti.

3. Voivatko tulppaanit paleltua matkalla kotiin, jos on kova pakkanen?

Tulppaanit eivät ole kylmälle arkoja. Yleensä ei siis tarvitse pelätä, että ne ehtisivät paleltua. Kukkakaupassa kimput pakataan sään mukaan.

4. Kuinka toimin, kun olen tuonut kimpun kotiin?

Leikkaa varsiin uusi imupinta: sentti–kaksi tyvestä pois vaikka hedelmäveitsellä. Tulppaanit eivät ole nöpönuukia, joten saksillakin leikkaus on yleensä ok.

Älä ota kukkia heti kääreestä pois vaan aseta ne siinä vaasiin, jonka pohjalla on kylmää vettä, ja anna olla puolisen tuntia. Näin tulppaanit imevät tehokkaasti vettä ja napakoituvat. Tulppaanit eivät tarvitse vaasiin paljoa vettä. Riittää, että imupinnat pysyvät veden alla.

5. Joskus neuvotaan, että tulppaanien veteen kannattaa laittaa jääpaloja. Mitä sanot tästä?

Tulppaanit tykkäävät kylmästä vedestä – kannattaa laskea hanasta mahdollisimman kylmää vettä. Jääpalojen lisäämisessä on varmasti se idea, että vesi pysyisi pidempään viileänä. En ole kokeillut, mutta uskon, ettei jääpaloista kuitenkaan ole olennaista apua. Voivat ne tietysti näyttää hauskoilta siellä vaasissa!

Jos tulppaanit laittaa oikein lämpöiseen veteen, kukat aukeavat nopeammin. Sama vaikutus on lämpimällä huoneilmalla.

Tulppaanit eivät kaipaa kukkavirkisteitä.

6. No pitääkö sitä vettä muistaa vaihtaa joka päivä?

Vettä ei ole välttämätöntä kokonaan vaihtaa. Usein riittää, että vettä lisää tarpeen mukaan. Tulppanit imevät vettä aika paljon: jos illalla lisää vettä, jo aamulla on huvennut useampi sentti. Tärkeintä on huolehtia, että imupinta pysyisi veden alla. Jos tyvet pääsevät kuivumaan, kannattaa leikata uusi imupinta. Jos vesi alkaa näyttää samealta, se kannattaa vaihtaa kokonaan uuteen.

Tulppaanikimpun säilyvyyteen voit vaikuttaa eniten kahdella tavalla: huolehtimalla, että kukilla on koko ajan vettä, ja siirtämällä kimpun mahdollisuuksien mukaan yöksi viileään, esimerkiksi viileään eteiseen tai pluskeleillä terassille.

7. Tulppaanien hoitoon liittyen kuulee monia jippoja. Joku lisää kimpun veteen kuparikolikoita, toinen sokeria ja kolmas etikkaa. Jopa vodkaa joku lorauttaa! Auttavatko tällaiset "lisäaineet"?

Ilmeisesti kyse on ajatuksesta, että veden bakteerien määrää voisi hillitä näillä keinoilla. En usko, että keinoista on merkittävää hyötyä. Samaan tarkoitukseen on kehitetty kukkavirkiste – mutta sitäkään ei käytetä tulppaaneille. Vesi pysyy maljakossa hyvänä kauan. Jos se samenee, vesi kannattaa vaihtaa.

8. Tulppaanit venyvät kotona nopeasti honteloiksi huituloiksi. Voiko venymistä estää?

Estää sitä ei oikein voi. Osa lajikkeista kasvaa nopsemmin kuin toiset. Venymistä voi hidastaa säilyttämällä kukkia ainakin yöt viileässä.

Yksi hyvä keino on leikata tulppaanit heti kotiin tuomisen jälkeen aika lyhyiksi, jättää niille siis kasvunvaraa. Ja toisaalta: ovathan tulppaanit aika kivan näköisiä myös pitkä- ja kaarevavartisina! Kun tulppaanit kasvavat, ne voi siirtää toisenlaiseen maljakkoon: korkeassa ja kapeassa vaasissa varsien pituus ei haittaa.

Aurinkoinen ikkunalauta ei ole tulppaanikimpulle paras paikka.
Tulppaanit voi asetella vaasiin monella tapaa. Mitä sanot tästä söpöstä akvaariotyylistä?
Eleganteilla ranskalaisilla tulppaaneilla on pitkät, kauniisti kaartuvat varret. Kuva: Järvenpään Kukkatalo

9. Tulppaanit kannattaa nostaa yöksi viileään. Mihin käytännössä – jääkaappiin vai?

No jos jääkaapissa on tilaa, se on oikein hyvä paikka! Huolehdi kuitenkin, etteivät tulppaanit koske ruokiin. Itse nostan tulppaanit usein yöksi tuulikaappiin, siellä on muuta kotia viileämpää. Myös terassi tai parveke on hyvä paikka, jos ei ole pakkasta.

Säilytys viileässä pidentää tulppaanien kestoa. Samasta syystä aurinkoinen, lämmin ikkunalauta ei ole tulppaanikimpulle paras mahdollinen paikka.

1 kommentti