Tuunattu puukaappi tuo kotiin ikikesän – katso, miten kalusteen uudistus onnistuu kalkkimaalilla ja siirtokuvilla
Tee itse
Tuunattu puukaappi tuo kotiin ikikesän – katso, miten kalusteen uudistus onnistuu kalkkimaalilla ja siirtokuvilla
Kulunut kaappi muuttuu kodin pikkuauringoksi kalkkimaalilla ja siirtokuvilla. Tori-löytöä ei meinaa uskoa entiseksi!
Julkaistu 5.5.2023
Ihana

Vanhan puukaapin tuunaus – tarvikkeet:

  • puinen kaappi
  • kalkkimaalia, esimerkiksi Dixie Belle, sävy Daisy
  • kirkasta lakkaa, esimerkiksi Dixie Belle (ei pakollista kalkkimaalille)
  • siirtokuva, esimerkiksi Redesign with prima, White Magnolia
  • uudet vetimet
  • hiomapaperia (tai hiomakone)
  • sivellin
  • puulasta
  • teippiä
  • suojamateriaalia.

Vanhan puukaapin tuunaus – ohje:

1. Irrota vetimet. Jos aiot kiinnittää samat vetimet takaisin, puhdista ne. Jos hankit uudet, mittaa vanhoista pultin pituus ja halkaisija. Mikäli vaihdat kaapin tyylin kokonaan, paklaa vanhat reiät piiloon.

2. Puhdista huonekalu. Pese pois rasvajäljet ja siivoa sisäpinnat. Voit jopa hioa pintoja – niin saat myös poistettua tuoksuja.

3. Korjaa halutessasi huonekalun mahdolliset pintavauriot ja tarkista toimivuus, kuten ovien ja laatikkojen avautuminen. Kiristä ruuveja ja hio pintoja tarvittaessa.

4. Kalkkimaalin voi levittää ilman alkuvalmisteluja. Hionta on kuitenkin hyvä tapa käydä läpi tuunattava pinta ja saada vanha lika alta pois. Pyyhi pinnat kostealla rätillä ennen maalausta. Maalaa pinnat kahteen kertaan maalin valmistajan ohjeilla. Anna kuivua.

5. Hio maalipintaa rikki huonekalun kulmista ja kohollaan olevista pinnoista, eli paikoista, mistä huonekalu luonnostaan kuluisi.

6. Kalkkimaali tarvitsee yleensä pintakäsittelyn. Ohjeen maalia ei kuitenkaan tarvitse suojata, paitsi jos kaluste tulee kovaan, kuluttavaan käyttöön. Jos käytät toisen valmistajan maalia, suojaa pinta kalkkimaalille soveltuvalla mattalakalla. Älä käytä vahaa, sillä siirtokuva ei tartu vahan päälle. Lakkaa kaksi kerrosta. Anna maali- ja lakkakerrosten kuivua kaksi vuorokautta ennen seuraavaa vaihetta.

7. Sommittele siirtokuvat paikoilleen. Kuvat kestävät parhaiten paikoissa, joissa ne eivät joudu alttiiksi hankaukselle. Voit leikata ja sommitella siirtokuvia omalla tyylilläsi. Poista suojapaperi vasta aivan lopuksi, sillä siirtokuvassa on nihkeä pinta ja se voi tarttua helposti kiinni ennen aikojaan ja vioittua pysyvästi. Kiinni raaputettu kuva irtoaa vain hiomalla.

8. Kun olet valinnut paikan, kiinnitä kalvo parilla teipinpalasella ja raaputa kuva huonekaluun puisella lastalla kalvoa liikuttamatta. Kuva kiinnittyy noin minuutissa ja kuvaa saa painaa reippaasti. Siirtyminen näkyy kalvon pinnassa, sillä kun kuva on siirtynyt, pinta ”harmaantuu”. Irrota kalvo varovasti ja tarkista, että kuva on kokonaan siirtynyt.

9. Halutessasi voit suojata siirtokuvan lakalla. Tähän siirtokuvavalmistaja suosittelee vesipohjaista polyuretaanilakkaa eli PU-lakkaa. (Kalkkimaalilakka on akryylilakkaa.) Voit myös hieroa mehiläisvahaa varovasti kuvan päälle.

Kommentoi »