Meidän Talo

Tunnista putkiremontin tarve

Tunnista putkiremontin tarve
Putkiremontin tarpeesta kertovat esimerkiksi lisääntynyt vedenkulutus tai veden muuttunut väri. Silmämääräisen arvioinnin lisäksi kannattaa pyytää ammattilaisen tekemä kuntoarvio.
Julkaistu 21.12.2015
  • Käyttövesi- ja viemäriputkistot kestävät tavallisesti 40–50 vuotta. Kestoikään vaikuttavat lähinnä putkimateriaali ja veden laatu. Hanoilla ja muilla vesikalusteilla kestoikä on usein putkia lyhyempi.
  • Älä luota putken silmämääräisarviointiin. Hyväkuntoiselta vaikuttava rööri saattaa olla jo niin heikossa kunnossa, että vesivahinko on akuutti uhka. Luotettavimmin putkiston arvioi lvi-alan asiantuntija.
  • Veden ruskea väri kertoo kylmävesilinjan sinkityn teräsputken ruostumisesta, vihertävä vesi taas kylmä- tai kuumavesilinjan kuparisen vesiputken syöpymisestä. Muita hälyttäviä vuotosignaaleja ovat vesimittarin osoittama kulutus hanojen ollessa suljettuina sekä veden vähäinen virtaus hanasta.
  • Talousvesiputkistot asennetaan nykyisin kupari-, muovi- tai komposiittiputkista joko uppoasennuksena suojaputkeen tai pinta-asennuksena. Suihkutilassa vesijohtojen pinta-asennus suihkukalusteelle tehdään yläkautta.
  • Uusi viemäriputkisto asennetaan muovi- tai valurautaputkista. Perinteisen putkiremontin vaihtoehtona on vanhojen putkien pinnoitus tai sukitus. Valurautaviemärin pitkälle edenneestä ruostumisesta kertovat tukokset, heikko vetäminen, vuodot ja viemärinhaju. Rakennukseen asennettava vesijohto ja siihen liitetyt laitteet pitää sijoittaa siten, että mahdollinen vesivuoto havaitaan luotettavasti ja ajoissa ja että vesijohto voidaan tarkastaa ja korjata helposti.
  • Jos purkukohteessa on epäiltävissä asbestia, on ennen purkutöihin ryhtymistä tehtävä asbestikartoitus. Asbestia voi esiintyä esimerkiksi ennen vuotta 1990 asennettujen putkien eristyksissä.
Kommentoi »