Katin unelma peiliovista ja pönttöuuneista kävi toteen – hirsitalo ruukkialueella on nyt perheen idyllinen kesäkoti
Historiallinen kesäkoti
Katin unelma peiliovista ja pönttöuuneista kävi toteen – hirsitalo ruukkialueella on nyt perheen idyllinen kesäkoti
Haapakosken ruukin historia veti Kati ja Jouni Salmelaa puoleensa. Vanha puutalo ruukkialueella hurmasi heidät ensi näkemältä niin, että he päättivät hankkia sen mökkipaikakseen.
15.5.2023
 |
Meidän Mökki

Villa Helenaksi kutsuttu talo seisoo ylväästi paikallaan kylätien varrella. Niin se on tehnyt jo vuodesta 1938 asti, jolloin talo rakennettiin Haapakosken ruukin työläisten asunnoiksi. Aikoinaan alakerrassa asui kaksi perhettä, ja yläkerran huoneet oli varattu perheettömille työntekijöille.

Kati ja Jouni Salmelan veivät ruukkialueelle alkuaan koronapandemian aiheuttamat rajoitukset. Pariskunnan ei koskaan pitänyt ryhtyä mökkeilijöiksi, mutta sitten korona tuli ja muutti suunnitelmat. Ennen pandemia-aikaa he olivat reissanneet kesäisin omalla asunto- autolla, ja syksyllä ja talvella heillä oli ollut tapana käydä ulkomailla.

Kun matkailumahdollisuudet loppuivat, Kati alkoi selailla Toria ja katsella mummonmökkejä sillä silmällä.

– Vielä silloinkin, kun jo selailin erilaisia kohteita, ajatus mökistä oli meille kaukainen. Mutta kun näin tämän paikan mökkien joukossa, se hurmasi minut heti, Kati kertoo.

Kati näytti Jounille videota paikasta. Jouni ei kuitenkaan heti ihastunut.

– Hetken odottelun jälkeen hinta oli pudonnut, ja minut saatiin houkuteltua katsomaan paikkaa, Jouni kertoo ja nauraa.

Kati ja Jouni kuulevat pihassaan naapurin kanojen kotkotuksen.
Haapakosken ruukki perustettiin luonnonkauniille alueelle.

Huhtikuussa 2020 Salmelat olivat katsastamassa paikkoja, ja jo toukokuussa tehtiin kaupat. Jounin epäilys rakennuksen huonosta kunnosta väistyi, kun taloa tarkasteltiin lähemmin. Talo oli jossain vaiheessa ollut vuosikymmeniä autiona, minkä jälkeen uusi omistaja oli remontoinut taloa laajasti. Lattioita oli eristetty, talon alapuolella ollut kellari oli täytetty, kattotiilet kunnostettu ja ulkopinnat maalattu uudelleen.

Talon silloinen omistaja oli nimennyt sen Helena-nimensä mukaisesti Hellunkulmaksi. Uudet omistajat kutsuvat mökkiään Villa Helenaksi.

– Hän oli ostanut tämän vapaa-ajankodikseen ja asentanut taloon myös polttavan sisävessan, Jouni kertoo.

Ruokailutilaan sovitettiin suuri pöytä, jonka keräilyerätuoleihin mahtuu syömään kahdeksan henkeä. Arkimökkeilyssä riittää kuuden tuolin kokoonpano.
Kalusteita on hankittu käytettyinä. Tori.fi on ollut sisustajan aarreaitta.
Ruokailutilasta avautuu pariovet oleskelutilaan. Pönttöuuni maalattiin remontin aikana mustaksi.
Katilla oli visio siitä, miten talosta saisi omannäköisen. Kalusteiden hankkiminen oli aloitettu jo ennen kauppakirjan allekirjoitusta.
Miltei kaikki huoneet on tapetoitu uudelleen, huussi jo kahteen kertaankin.

Vaikka remonttia oli jo tehty, sitä on riittänyt myös uusille mökkiläisille.

– Miltei kaikki huoneet on tapetoitu uudelleen, huussi jo kahteenkin kertaan. Minä hoidan rakenteelliset työt ja Kati toimii hanslankarina, Jouni kertoo.

Kati lisää, että hänelle kuuluvat tasoitukset, hiomiset ja pintakäsittelyt.

– Ja tietenkin suunnittelu. Mutta päätökset valinnoista teemme yhdessä, Kati sanoo.

Oleskelutilan käytettynä ostettu messinkisänky on paras paikka päiväunille. Veikan seurana on belgianpaimenkoira Aidan.
Yläkertaan johtaa kaksi portaikkoa.
Sinisen kammarin auringonkukkatapetti Boutique hankittiin Rustasta.
Alakerran makuuhuoneen kalustus hankittiin käytettynä. Makuuhuonetta koristaa Boråstapeterin InBloom French Roses.
Keittiön kalusteiden yläosat hankittiin käytettyinä Torista ja alaosat uutena Ikeasta. Kati suunnittelee sinisten lankkulattioiden uudeksi sävyksi pellavaa. Maalausurakan voisi toteuttaa tyhjentämällä huoneen kerrallaan.
Kati purki keittiön lieden takaa rappausta, jotta kauniita tiiliä saatiin esiin. Tasoitettu pinta maalattiin laastin sävyiseksi.

Yläkerran molemmissa ”hellahuoneissa” oli ennen ollut Porin Matti -uuni, ja aikoinaan ruokaa oli säilytetty porraskäytävien ruokakomeroissa. Kun Kati ja Jouni hankkivat talon, kahden ensimmäisen vuoden aikana yläkerran huoneiden seinät purettiin pohjalaudoitukselle ja levytettiin uudelleen puukuitulevyllä. Keittiön alakaapistoja täydennettiin Ikean yläkaapistoilla, jotka ostettiin käytettyinä.

Vaikka remonttia on tehty pienessä ajassa paljon, välillä on pidetty luovia taukojakin. Mökillä käy myös sukulaisia ja ystäviä vieraana. Silloin naulaliivit saavat levätä naulakossa.

– Parhaita muistoja syntyy perinteisten juhlapyhien aikana. Juhannuksena lasten ja lastenlasten kanssa pidetään olympialaiset, joihin osallistuvat taaperot ja teinitkin, Kati kertoo.

Oleskeluhuoneessa on mukavat Ikean Ektorp-kalusteet, joiden päälliset ovat irrotettavat ja vesipestävät.
Katin kehittelemä hätävarakakku kootaan valmiista kakkupohjasta ja marenkilevyistä. Väleihin laitetaan rahkakermaa ja mansikoita, päälle kermaa, mansikoita, marenkeja ja sitruunamelissan lehtiö.

Vieraiden mielestä Villa Helenassa aika pysähtyy ja mieli rauhoittuu. Leivinuunissa paistuvat herkut ovat aivan omaa luokkaansa.

– Uuniruoat, karjalanpiirakat, lanttukukot ja rieskat maistuvat kaikille, Kati kiittää.

Katia ja Jounia kiehtoo ruukkialueen historia. Haapakosken järvimalmia jalostanut rautaruukki perustettiin vuonna 1842, ja myöhemmin ruukin tiloissa oli konepajatoimintaa. Aikoinaan työ ruukilla oli niin raskasta ja likaista, että lasten kerrotaan tunnistaneen mustan noen ja pölyn peittämät isänsä äänestä.

Enää miehet eivät ole nokisia, mutta vanhan talon tarina jatkuu.

Kati sanoo aina ihailleensa vanhojen talojen tunnelmaa. Nyt unelmat ovat käyneet toteen.

– Olen unelmoinut peiliovista, ruutuikkunoista ja pönttöuuneista. Kaikesta tästä.

Toista yläkerran entistä hellahuoneista kutsutaan kukkakammariksi. Sen sinertävä InBloom Chestnut Blossom -tapetti on Boråstapeterin. Rytmikäs puolipaneeli asennettiin remontin yhteydessä.
Fortunapeli vie menneisiin muistoihin.
Täydellinen kesäpäivä alkaa kiireettä. Aamiainen nautitaan silloin ulkona paviljongissa.
Vilpola maalattiin uudelleen, ja sinne laitettiin ikkuna.
Sauna oli remontoitu ennen Katin ja Jounin mökkeilyaikaa.
Puutarhassa kuulee naapurin kukon kiekaisun ja kanojen kotkotuksen.
Tuoreet mansikat ovat lähituotantoa ja haetaan mansikka-aikana aina samalta tilalta. Lapsenlapset Veikka ja Lumia nauttivat mansikoista terassilla.
Vuonna 1938 rakennetussa hirsitalossa on ollut ennen neljä asuntoa. Tulevaisuudessa remonttia aiotaan jatkaa: sisäänkäynnin avoterassi lasitetaan.
4 kommenttia