Kotivinkki

Tukkilan tilan tunnelmallinen joulu: havukoristeita, puuliedellä haudutettua riisipuuroa ja juhla-ateria lasikuistilla!

Tukkilan tilan tunnelmallinen joulu: havukoristeita, puuliedellä haudutettua riisipuuroa ja juhla-ateria lasikuistilla!
Tukkilan tila Porvoossa on monelle matkailijalle tuttu. Joulua Tukkilassa vietetään perheen ja läheisten kesken – puuliedellä porisevan riisipuuron ja havujen tuoksua nuuhkien. Aasitkin saavat oman havukranssin.
Julkaistu: 2.12.2020

Outi ja Heikki Tukkila asuttavat perheensä kanssa vanhaa maatilaa Porvoossa. Tila on ollut Heikin suvun omistuksessa jo 1800-luvulta lähtien, mutta tilan historiaa tunnetaan jopa 1600-luvulle saakka. Päärakennus on rakennettu vuonna 1927. Tilalla on viljelty viljaa, pidetty lypsykarjaa, lampaita, kanoja sekä sikoja. Sodan aikana Tukkila toimi turvapaikkana monelle helsinkiläiselle.

Nykyisin pariskunta pitää tilalla majataloa ja täyshoitohevostallia. Pihalla tepastelee koirien ja kissojen lisäksi kukko ja kanoja. Lisäksi tilalla on aaseja, joiden kanssa järjestetään muun muassa aasivaelluksia.

Karkeakarvainen mäyräkoira Jussi, afgaaninvinttikoira Pipsa ja whippet Potti nauttivat suuresta pihasta. Päivän hämärtyessä Outi, Heikki ja Peppiina sytyttävät lyhdyt.
Pariskunta toi muutama vuosi sitten Ranskasta neljä aasia ja nyt niitä on jo kahdeksan. Kielimuurin takia kaikki eivät olleetkaan tammoja. Aasien kanssa järjestetään matkailijoille vaelluksia. Aasien tallinovea koristaa jouluna oma kranssi. Maneesirakennuksessa on Outin työtiloja ja huoneita majoitukseen.

Heikki, mitä tilan pitkä historia teille merkitsee?

Se velvoittaa huolehtimaan paikasta. Olemme ylpeitä siitä, että tämä on kotimme ja teemme voitavamme, jotta tila siirtyisi seuraavalle sukupolvelle. Vaikka olemme tehneet kodissamme uudistuksia, historia ja perinteet ovat vahvasti läsnä. Vintillä on sekä minun että 90-vuotiaan isäni vanhoja leluja ja paljon muita rakkaita muistoja. Kirjahyllyssä ovat entisten isäntien raamatut ja virsikirjat 1800-luvulta alkaen.

Havuköynnökset kuuluvat Tukkilan perinteisiin joulukoristeisiin. Aiemmin pitkät köynnökset tehtiin oman metsän havuista, mutta nyt ne ovat ikiköynnöksiä.
Jouluateria katetaan lasikuistin pitkälle pöydälle. Kattausta koristaa havuista ja eukalyptyksen oksista aseteltu köynnös. Ikkunoista aukeaa maisema jokilaaksoon.

Outi, miten joulu saapuu kotiinne?

Ensimmäiset merkit joulusta ilmestyvät adventtina, ja sitten joulukoristelut lisääntyvät pikkuhiljaa aattoon saakka. Joulukuusen haemme perinteisesti omasta metsästä.

Joulukoristeemme ovat vanhoja ja vuosien varrella kerättyjä. Aikoinaan teimme käsin yli kymmenmetrisiä havuköynnöksiä, jotka kieritimme ulkokuistimme tolppiin. Nykyisin havuköynnöksemme eivät ole enää aidoista havuista, mutta ne ovat tärkeä osa kotimme joulukoristelua. Joulupöytää somistavat kukkakimput.

Pidän yksinkertaisen tyylikkäästä koristelusta. Kynttilöiden suhteen olen aika kranttu. Rakastan tuoksukynttilöitä, mutta vain, kun ne on tehty aidoista laadukkaista materiaaleista, ilman turhia kemikaaleja.

Tilan tupa on tullut tutuksi monelle maatilamajoituksessa yöpyneelle. Joulun aika kuitenkin rauhoitetaan omalle perheelle. Kuusi kannetaan tupaan usein vasta aattona.
Tummanpunainen astiakaappi ja samanvärinen paksu itämainen matto sopivat täydellisesti joulunaikaan. Tuvan pöytä on koristeltu kynttilöin ja havunoksin.
Havut ja kranssit kuuluvat Tukkilan perinnekoristeisiin.
Tukkilassa luotetaan perinteisiin ja aattona juodaan glögiä. Kerran Outi kokeili tarjota amerikkalaista munatotia, mutta päätyi kaatamaan suurimman osan pois joulun jälkeen.

Heikki ja Outi, millaisia perinteitä Tukkilan joulunviettoon kuuluu?

Meillä käyn usein jouluaattona aikamoinen kuhina, sillä kokoonnumme perheen kesken puolenpäivän aikaan joulupuurolle. Puurolle ovat tervetulleita kaikki sisaruksemme lapsineen, puolisoineen, tyttö- ja poikaystävineen sekä lapsenlapsineen. Väkeä voi helposti olla jopa kolmekymmentä.

Tilamme toimii myös maatilamajoituspaikkana, joten olemme tottuneet säpinään. Jouluna emme kuitenkaan ota majoitusasiakkaita, sillä haluamme viettää joulun perheen kesken.

Potti-koira löytää aina lämpimän ja pehmeän kohdan, jossa köllötellä. Upea ryijy on päässyt näyttävälle paikalle keskelle tuvan seinää.
Joulupuuro valmistuu perinteisesti hiljaa poristen valurauta liedellä. Suuri leivinuuni on keittiön komistus ja talviaikaan lämmön tuoja. Leivinuunissa valmistuvat myös laatikot ja leivät, joilla muistetaan ystäviä.
Vuonna 1927 rakennetun hirsitalon keittiö remontoitiin muutama vuosi sitten. Tyyliin sopivat valaisimet hankittiin PR Homen mallistosta.

Outi, kuka teillä kokkaa ja leipoo jouluna?

Isäntä keittää perinteisesti joulupuuron. Pitkään haudutetettu riisipuuro valmistuu puuliedellä, ja emme voisi kuvitella joulua ilman tätä perinnettä. Minä puolestani teen puuron kanssa luumukiisseliä ja kahvin kanssa tarjottavat herkut. Myös Peppiina-tyttäremme osallistuu mielellään leivonnaisten tekoon.

Joululaatikot valmistuvat keittiön isossa neljäntoista leivän leivinuunissa, jonka lämmityksen aloitamme hellästi jo edellisenä päivänä. Tukkilassa on myös leivottu aina leipää ystäville ja naapureille joulutervehdykseksi.

Jouluna meillä ei ole majoitusasiakkaita, vaan rauhoitumme perheen kesken.
”Joskus koko aasiporukka on lähtenyt karkureissulle. Onneksi joulunaika on yleensä rauhallinen, vaikka kerran aasinvarsa syntyi maailmaan jouluaattona”, Outi kertoo.

Outi, mikä tuo teille joulutunnelman?

Nautimme joulun odotuksesta ja pidämme erityisesti joulukonserteista. Olemme tehneet usein joulun alla pienen matkan jouluostoksille. Hankimme lahjat mieluiten pikkupuodeista. Joulutunnelma syntyy perinteistä, kotimme kauneudesta, tuoksuista, kukista ja tietysti tärkeimmästä eli kiireettömästä yhdessäolosta perheen kesken.

Jouluaattoon toi säpinää talliin syntynyt aasinvarsa.

Vaikka joulupuuron ääressä onkin melkoisen kova puheenporina, se kuuluu ehdottomasti aattoomme. Jouluna kohtaamiset ovat täynnä lämpöä ja rakkautta. Kun talo hiljenee ja väki poistuu paikalta, on tunnelma kiitollinen ja rauhaisa. Silloin on ihana istua villasukat jalassa kynttilän loisteessa ja nauttia hiljaisuudesta.

Makuuhuoneen parvekkeen ovista avautuu näkymä pihan yli Porvoonjoelle. Tunnelma syntyy muutamalla tuoreella kukalla ja eukalyptuksen oksista kiedotulla kranssilla.
Kaunis lahjakäärö syntyy kierrättämällä jo käytettyä lahjapaperia. Pieni ryppyisyys kääreessä tuo luonnetta pakettiin, ja lahjapaperin uudelleen käyttäminen säästää luontoa.
Outin ystävä Maija on tehnyt seimikoristeen luonnosta keräämistään materiaaleista. Seimen voi rakentaa itse tason päälle käyttämällä kaarnoja, kiviä ja pieniä nukkeja.
1 kommentti