Tukholman puutarhamessujen parhaat löydöt: ihmenurmikko, Ruotsin kaunein pelargoni ja uudet muotit betoniaskarteluun
Piha ja puutarha
Tukholman puutarhamessujen parhaat löydöt: ihmenurmikko, Ruotsin kaunein pelargoni ja uudet muotit betoniaskarteluun
Tukholman puutarhamessut näyttävät suunnan kesän puutarhatrendeille. Poikkesimme nappaamassa vinkit hurmaavimpiin kukkiin ja näppärimpiin uusiin tuotteisiin.
3.4.2018
 |
Meillä kotona

1. Puutarhuri John Taylorin ennuste – trendiväri oranssi ja kukkien kuningatar daalia

Kuva: Sara Brodén

Enemmän oranssia, enemmän kukkia ja enemmän syötävää – näin summaa ruotsalainen puutarhuri John Taylor tämän kesän puutarhatrendejä. Mies on suomalaisillekin tuttu Puutarha keskiviikko -tv-ohjelmasta. Minimalismin sijaan ruotsalaisia viehättää nyt paratiisin runsaus yhdistettynä oman ruoan tuottamiseen. Johnin suosikkimessuosasto oli suomalaisen Blomqvistin taimisto, jonka monipuolinen marjavalikoima teki häneen vaikutuksen.

"Omaan puutarhaan ostin kokeiltavaksi Blomqvistin osastolta Siperialaisen karhunvadelman", John paljastaa.

Tämän kesän trendiväriksi John nostaa oranssin ja kukkien kuningattareksi daalian. Erityisesti isokukkainen Cafe au Lait -lajike on nyt hitti.

2. Uusi nurmikko nopeasti ja helposti

Ruotsalaisten kehittämä TurfQuick on selluloosasta valmistettu matto, johon on kylvetty valmiiksi nurmikonsiemenet. Ja näin se toimii: Puhdista tulevan nurmikon pohja rikkaruohoista. Haravoi maa ja rullaa huopamainen nurmikkomatto auki. Kastele säännöllisesti. Nurmikon itämisen jälkeen matto maatuu osaksi kasvualustaa.

Selkeä ero valmisnurmikkoon on muun muassa painossa. 1000 neliötä TurfQuick-mattoa painaa 180 kg ja sen asentaa yksin kuudessa tunnissa. Vastaava määrä valmisnurmikkoa painaa 20 000 kg ja sen asennus vie kuudelta henkilöltä vuorokauden. TurfQuickia on saatavana myös kukkaketosekoituksena.

3. Betonilaattojen uudet kuviot

Betonisissa pihalaatoissa ei ole aikaisemmin kuvioilla koreiltu, jos raparperinlehteä ei lasketa. Vaihtoehdon tee-se-itse-ihmiselle tarjoaa ruotsalainen Villa Elvira, joka valmistaa kumin ja muovin sekoituksesta isoja (n. 50 x 50 cm) valumuotteja, joissa on trendikkäitä marokkolaisia kaaria tai selkeitä geometrisia kuvioita. Yhdestä muotista voi valaa 10–12 betonilaattaa. Nettikaupasta (www.villaelvira.se/sv/) löytyy laattamuottien lisäksi malleja erilaisista valettavista rajauselementeistä ja pintakäsittelyaineita laattojen viimeistelyyn.

4. Vuoden pelargoni 2018

Kuva: Lina Arvidsson / Blomsterfrämjande

Vuoden 2018 pelargoniksi Ruotsissa valittu lajike, Pelargonium x hortorum Picotée pink, muistuttaa hortensian kevyttä kukkapilveä. Kaksivärinen kukinto avautuu valkoisen nupun sisältä ja tummenee kukan terälehtien kärkiä kohti. Kasvutavaltaan tiivis Picotèe Pink kasvaa noin 20–30 cm korkeaksi. Romanttisen pinkki pelargoni sopii niin perinteiselle mökkikuistille kuin kaupunkiparvekkeelle. Vuoden pelargonin valitsee Blomsterfrämjande.

5. Kaikki pihasi kukkaset puhelimeesi

Kuva: Anna Östberg-Casanova

Puutarhassakaan ei enää tule toimeen ilman mobiilisovellusta. Ruotsalaisella Gardenize-sovelluksella voit kuvata digitaaliseen arkistoon oman pihasi kasvit ja tallentaa kuvan yhteyteen tietoa istustuspaikan maalajista, valoisuudesta ja vaikka kasvin latinankielisen nimen. Sovellus tarjoaa käyttäjälle myös inspiraatiota ja neuvoja eri tietolähteistä. Myös yhteisöllisiä ominaisuuksia ollaan kehittämässä – pian voit suositella oman puutarhasi ideoita myös muille. Gardenize-sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Google play tai App Storesta.

6. Klassinen punasaviruukku pitää pintansa

Tuttu materiaali mutta moderni design. Kasvihuonevalmistaja Sweden Green House yhdisti voimansa perinteisen Höganäsin keramiikkatehtaan kanssa. Tuloksena on rouhean sympaattinen istutusruukku, jossa näkyy ajan hengen mukainen käsityöläisyys. Erityisesti kasvihuoneisiin ja ulos soveltuvan ruukun pohjassa on reikä ja kiinteät jalakset, jotka pitävät ruukun kosteuden tasaisena ja pohjan ilmavana.

Nordiska trädgårdar -messut järjestettiin 22.–25.3.2018.

Kommentoi »