Viherpiha

Tuija ruskettuu – mikä neuvoksi? Asiantuntijan vastaukset tuijien yleisimpiin ongelmiin

Tuija ruskettuu – mikä neuvoksi? Asiantuntijan vastaukset tuijien yleisimpiin ongelmiin
Tuijan ongelmat johtuvat suurimmaksi osaksi vääränlaisesta kasvupaikasta tai siellä vallitsevista olosuhteista. Esimerkiksi tuijan oksien ruskettuminen voi olla seurausta liian vähäisestä kastelusta. Tutustu tuijien yleisimpiin ongelmiin ja asiantuntijan ratkaisuihin.
Julkaistu 4.7.2018

Kanadantuijan taimet ruskettuvat, mitä pitää tehdä?

Kasvuston lievä ”kellertyminen” keväisin on tyypillistä kanadantuijalle, Thuja occidentalis. Useimmiten väritys korjaantuu kesän mittaan ilman erikoistoimenpiteitä. Mikäli ruskettuminen kuitenkin jatkuu ja neulaset kuivuvat, kevätaurinko on tehnyt tehtävänsä. Tällöin talvivaurioita kärsineet osat poistetaan terveeseen kasvuun saakka.

Kevätaurinko rusketti timanttituijan – onko mitään tehtävissä?

Tuija kestää hyvin leikkausta, joten ruskettuneet osat kannattaa leikata pois. Tuijan kastelua jatketaan normaaliin tapaan seuraten, alkaako oksista versoa uutta vihreää kasvua kesän mittaan. Jos oksiin ei kehity uusia versoja, tuija on kuollut.

Selviääkö tuija aurinkoisella paikalla, vaikka oksat ruskettuvat rungon läheltä?

Tuija tekee uutta kasvua myös puutuneesta oksasta, ja kestää tällaisia vaurioita paremmin kuin moni muu havukasvi. Muista huolehtia tuijan kastelusta ja etenkin keväällä sen varjostamisesta.

Tuijan luonnollinen kasvupaikka on kosteahko. Jos nuori, pienijuurinen taimi istutetaan paahteiselle paikalle, sitä joutuu kastelemaan runsaasti, kunnes juuret löytävät vettä laajalta alueelta. Valitettavasti etenkin kuumina kesinä paahteinen paikka on vaikea pitää kosteana.

Alkuvuosina tuija vaatii aurinkosuojan helmikuun lopusta roudan sulamiseen saakka. Suojan on oltava vaalea ja ilmava, musta jätesäkki ei käy.

Miksi tuijan taimet mustuvat?

Taimen tyveltä alkava mustuminen saattaa johtua esimerkiksi talvituhosienten aiheuttamista vaurioista. Erityisesti paikat, missä lumi viipyy keväällä pitkään, ovat alhaisissa lämpötiloissa kasvaville sienitaudeille otollisia. Myös liian tiiviit talvisuojat voivat altistaa kasvit tuhosienille.

Mustuminen voi viestittää myös juurien hapenpuutteesta etenkin märillä, huonosti vettä läpäisevillä savipitoisilla mailla. Savimaata kannattaa keventää hiekalla, jotta se läpäisee vettä paremmin.

Lumimassat katkoivat oksia ja latvoja – toipuuko timanttituija vaurioista?

Tuija kestää hyvin leikkausta ja tekee uutta kasvua myös puutuneesta oksasta. Siksi se pystyy ajan kuluessa korjaamaan lumen aiheuttamat vauriot itse, kunhan kasviin on jäänyt myös eläviä oksia talven jälkeen.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kukoistusta puutarhaan! Tilaa leikkokukkien siemenet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
2 kommenttia