
Öljymaalilla maalatun seinän päälle voi maalata lateksilla.
Totta ja tarua. Maalitehtaiden suosituksen mukaan öljymaalin päälle voi maalata lateksilla, kun taas lateksin päälle ei voi maalata öljymaalilla. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että lateksi saattaa kuoriutua öljymaalin päältä, vaikka öljymaali olisi tiukasti seinässä kiinni. Öljypohjaisen kuullotteen päälle voi sutia kuullotetta, öljymaalia tai lateksia. Varminta on silti käyttää huoltomaalauksessa aivan samaa maalia kuin edellisellä maalauskerralla.
Ulkoseinä kaipaa maalia, kun siihen ilmestyy homepilkkuja.
Tarua. Taloa ei tarvitse homepilkkujen vuoksi maalata. Pilkut on kuitenkin hyvä pestä pois. Puhdas vesi ja harja usein riittävät, mutta ongelmallisimmissa kohdissa voi käyttää huoltopesuainetta. Homepesu tappaa homeen tehokkaasti, mutta haalistaa samalla maalin. Sitä ei siis kannata käyttää, jos seinää ei aio maalata. Pilkut eivät välttämättä lähde pesussa kokonaan pois. Ne ovat kuitenkin lähinnä esteettinen haitta eivätkä esimerkiksi lahota puuta.
Talon ulkoseinät kaipaavat säännöllistä pesua.
Totta. Maalipinta säilyy parempana, kun seinä pestään aika ajoin huoltopesuaineella. Turvallisinta on pestä käsin, sillä painepesurin tuottama paine voi työntää veden seinärakenteisiin.
Maalit ovat nykyään huonolaatuisia, sillä home kukkii entistä helpommin.
Tarua. Maaleissa on aiemmin käytetty ympäristölle haitallisia myrkkyjä ja raskasmetalleja, kuten lyijyä. Nämä aineet pitivät myös homeen poissa. Nykyaikaisista maaleista myrkkyjä on poistettu, jotta ne olisivat aiempaa luontoystävällisempiä ja turvallisempia. Siksi myös home kiinnittyy niihin helpommin. Hometta lisää myös se, että Suomen ilmasto on muuttunut aiempaa kosteammaksi.
Peltikattoa ei pidä maalata vesiliukoisilla maaleilla.
Tarua. Uudet vesiliukoiset peltikattomaalit ovat jopa alkydimaaleja parempia, sillä maalikalvo joustaa, kun pelti elää eivätkä ne halkeile alkydimaalien. Jopa Museovirasto suosittelee vesiliukoisia maaleja arvokohteissa.
Maalauksessa kannattaa keskittyä viimeistelyyn, ei pohjatöihin.
Tarua. Pohjatyöt ovat kaikissa maalaustöissä keskeisessä asemassa. Irtoava ja halkeileva aines pitää poistaa ja seinä puhdistaa huoltopesulla. Pohjustuksessa kannattaa käyttää väritöntä kuullotetta, ja tämän jälkeen seinä maalataan kerran tai kahdesti.
Rakkulat maalipinnassa viittaavat kosteusvaurioon.
Tarua. Maalattuun pintaan voi tulla kuplia monesta syystä, ja harvemmin kyseessä on kosteusvaurio. Esimerkiksi vernissalla pohjamaalatut pinnat voivat alkaa kuplia, jos niiden päälle maalataan uusilla maaleilla. Tämä johtuu siitä, että seinä ei hengitä. Kuplimista voi syntyä myös silloin, jos seinä maalataan liian kuumalla säällä.
Maali vaatii kuivuakseen aurinkoa.
Tarua. Maalin kuivumiseen ei tarvita valoa, vaan ilmaa ja happea. Yleensä maali kuivuu huonosti sisätilassa, jossa ilmanvaihto on heikkoa. Ongelma voi esiintyä kuitenkin myös ulkona, jos esimerkiksi kallio suojaa julkisivua.
Halvat pensselit ajavat asiansa siinä missä kalliitkin.
Totta ja tarua. Halvat pensselit ovat siinä mielessä käteviä, että ne voi heittää surutta roskiin yhdenkin käytön jälkeen. Ongelmana on kuitenkin se, että edullisten sutien harjakset irtoilevat helposti ja takertuvat maalattuun pintaan. Ne ovat usein myös epämukavampia käyttää kuin hyvälaatuiset. Kannattaa siis hankkia laadukkaita pensseleitä.
Maalauksen hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä.
Totta. Usein tämä pitää paikkansa. Edullisesti hinnoitelluissa urakoissa pohjatyöt tehdään usein pikaisesti, ja lopputulos on viimeistelemätön. Maalaustyötä tilatessa laatua voi olla vaikea määrittää, mutta urakoitsijan aikaisempiin kohteisiin ja referenssiluetteloon tutustumalla saa jonkinlaista kuvaa, mitä tulossa on.
Millaista maalia pintaan?
- Rakenteilla olevan talon ulkomaalin ja värisävyyn valintaan kannattaa uhrata tovi. Valinnassa tulisi ottaa huomioon talon tyyli, rakennusmateriaali ja ympäristö. Kuullote on hyvä valinta luonnon keskellä sijaitsevaan taloon, kun taas kaupunkiympäristössä peittävä talomaali voi olla paras ratkaisu.
- Rakennuslupavaiheessa tulee luonnollisesti selvittää, millainen näkemys kunnalla on värisävystä. Esimerkiksi asemakaavassa on usein myös julkisivuväriä koskevia rajoituksia. Jos talon väriä muutetaan voimakkaasti, kannattaa varautua hankkimaan kunnalta toimenpidelupa.
- Aiemmin käytetyn maalityypin voi selvittää irrottamalla pienen palan maalia ja tarkastelemalla sen rakennetta. Lateksi irtoaa seinästä kuoriutumalla. Maalikalvo on sitkeää eikä katkeile, kuten öljymaali. Se on rakenteeltaan verkkomaista ja liituuntuvaa. Peittävä puunsuoja haalistuu ikääntyessään, mutta ei lohkeile maalien tavoin. Kuullotteen tunnistaa siitä, että puun syyt näkyvät sen lävitse.
Asiantuntijat: maalarimestari Juha Mesiäinen, Otavan Maalaustyö ja Tapani Hautamäki, Kymera