Toivepaidat jämälangoista! Virpi suunnitteli ja neuloi lapsilleen unelmien villapaidat – ostamatta ainuttakaan lankakerää

Toivepaidat jämälangoista! Virpi suunnitteli ja neuloi lapsilleen unelmien villapaidat – ostamatta ainuttakaan lankakerää
Virpi Kangasniemi halusi hyödyntää kolmen lapsensa villapaidoissa jo olemassa olevia lankoja. Niinpä hän purki vanhan neulemekkonsa ja keskeneräiset työt ja keräsi saman vahvuiset langat yhteen. Lopputuloksena on kolme uniikkia villapaitaa, joista jokainen on kantajansa näköinen.
Julkaistu 3.2.2022

Virpi, mistä sait idean neuloa lapsillesi toivevillapaidat jämälangoista?

Aloitin neulomisen vuonna 2014, kun kaksi poikaamme olivat vielä ihan pieniä. Vuosi sitten neuloin itselleni ja miehelleni ulkovillapaidat 10-vuotishääpäivälahjoiksi. Lapseni ihailivat neuleitamme ja toivoivat sellaisia myös itselleen. Koronan vuoksi neulomisesta, erityisesti islantilaisvillapaidoista, oli yhtäkkiä tullut supersuosittuja ja islantilaisvillalankojen saaminen oli kuitenkin hankalaa.

Isän ja äidin villapaidat ihastuttivat lapsia, joten myös heidän oli saatava omansa.

Minulla oli lankavarastossa jonkin verran Novitan 7 veljestä -lankojen jämiä sekä jo vuosia laatikossa lojuneita, keskeneräisiä jämälankatöitä. 7 veljestä -lanka on sen verran karheaa ja lämmintä, että mielestäni se sopii hyvin ulkovillapaitamateriaaliksi. Muistin myös, että olin kuusi vuotta sitten neulonut itselleni jämälangoista liivimekon, jota en enää pitänyt. Siinä riitti lankaa hyödynnettäväksi uusiokäyttöön.

"Vuosi sitten neuloin itselleni ja miehelleni ulkovillapaidat 10-vuotishääpäivälahjoiksi. Lapseni ihailivat neuleitamme ja toivoivat sellaisia myös itselleen."

Millaisia toiveita lapsesi esittivät?

Tärkein lähtökohta oli tietenkin se, että paidoista tulisi jokaisen lapsen toiveiden mukaiset. Kun langat olivat kasassa ja lapset näkivät valittavissa olevat värit, jako oli lempiväreittäin selkeä: esikoinen halusi pääväriksi oranssin, keskimmäinen vihreän ja kuopus pinkin.

Tämän jälkeen kysyin lapsilta, mitä kuvioita he haluaisivat paitoihinsa, ja eläimet (kettu, karhu ja kissa) nimettiin ensimmäisinä. Kaksi vanhinta lasta toivoivat paitoihinsa myös metsää. Lopuista kuvioista ja niiden väreistä annettiin äidille vapaat kädet.

Lapset toivoivat paitoihinsa värejä ja eläimiä.

Miten projekti eteni?

Ensin tietenkin purin, liitin samanväriset pätkittäiset langat yhteen, vyyhditin ja pesin langat, jotta sain ne suoristumaan ja hieman pehmenemään. Tämän jälkeen langat kuivuivat ja kerin ne lankakakuille.

Suunnittelin eläinkuvioita ruutupaperille, hain ideoita netistä ja etsin valmista kaarrokevillapaidan ohjetta, josta voisin napata aloitussilmukkamäärät ja levennysten paikat.

Kun löysin sopivat paitaohjeet, lähdin soveltamaan ja muokkaamaan ruutupiirroksiani silmukkamäärille sopiviksi. Tämä oli yllättävän aikaa vievää. Poikien paitoihin oli koon ja lankojen vähyyden vuoksi tehtävä enemmän kirjoneuleosuutta kuin pienempään tytön paitaan, mutta säästin siinä aikaa ja vaivaa tekemällä eläinkuviota lukuun ottamatta muut kuviot poikien paitoihin samanlaisina. Kokokin oli poikien paidoissa sama.

"Lapset kyselivät sitkeästi paitojensa valmistumisen perään."

Mikä projektista oli haastavinta?

Itse neulominen ei ollut haastavaa, mutta langan riittävyyden arvioiminen oli. Poikien paitojen kaarrokkeen valmistuttua tajusin, että langat eivät todellakaan riittäisi niin kuin olin toivonut. Siitä syystä sain pohtia ja neuloa paidan alaosaa ja hihoja kuvio kuviolta eteenpäin ja välillä jouduinkin purkamaan, jotta sain värit vaihtumaan kuvioissa toiveitteni mukaan.

Neuloin kaikkia paitoja yhtä aikaa, kuvio kuviolta aina välillä työtä vaihdellen pitkin viime syksyä. Ennen joulua jokaisessa paidassa oli kaarroke valmiina, mutta sitten minuun iski totaalinen neulejumi. Lapset kuitenkin sitkeästi kyselivät paitojensa valmistumisen perään, joten loppuspurtin otin loppiaisena 2022.

"Suurin järkytys oli lopulta päättelyyn käytetty aika ja sen työläys."
Virpi kuvailee itseään taitelijasieluksi. "Nautin suunnattomasti siitä, että saan käyttää omaa luovuutta ja haastaa itseäni yhä uudelleen ja uudelleen", hän toteaa.

Suurin järkytys oli lopulta päättelyyn käytetty aika ja sen työläys. Olisin voinut delegoida sen tehtävän mieluusti jollekin toiselle.

Paidat valmistuivat vihdoin viimein 22.1.2022. Ideasta toteutukseen meni siis melkein vuosi. Keskimmäinen totesikin hämmästyneen iloisena, että ”Ihanaa, nämä valmistuivatkin täksi talveksi”.

Kuinka tärkeää sinulle on hyödyntää jämä- ja kierrätyslankoja?

Vaikka projekti oli työläs, se oli ennen kaikkea erittäin inspiroiva, mielenkiintoinen ja todella palkitseva! Minusta jokaisella langalla on tarkoitus ja tarina. Mikäli en löydä sitä itse, pyrin lahjoittamaan langat sellaisen ihmisen käsiin, joka langan tarinan kuulee.

Surullisinta on ollut nähdä käyttökelpoisia lankoja tai puolivalmiita neuletöitä roskiin heitettyinä. Toivoisin, että ihmiset lahjoittaisivat mahdollisuuksien mukaan itselleen ylimääräisiä ja käyttökelpoisia lankojaan esimerkiksi hyväntekeväisyyteen tai veisivät kirpputoreille. Minusta olisi myös ihanaa päästä joskus mukaan projektiin, jossa suunnitellaan uusiokäyttöä purku- ja jämälangoille.

"Vaikka projekti oli työläs, se oli ennen kaikkea erittäin inspiroiva, mielenkiintoinen ja todella palkitseva!"

Millaisia kommentteja olet saanut lapsiltasi?

Kaikki lapset ovat tykänneet neuleistaan äärettömän paljon. He ovat olleet valtavan kiitollisia, ylpeitä sekä käyttäneet paitoja todella tiiviisti. 3-vuotias pikkuneitini on tarkempi siitä, missä hän haluaa neulettaan käyttää, ettei se vain mene ”pilalle”. Mäenlaskuun neule on ollut tytölle ehdoton päälle puettava. Poikien koulukaverit ovat kommentoineet neuleita positiiviseen sävyyn ja eräs oli jopa kysynyt, neuloisiko se teidän äiti minullekin tuollaisen.

Virpi hyödyntää jämälankoja myös muissa käsityöprojekteissaan. Kuvassa oleva torkkupeitto on virkattu täysin kirppari- ja jämälangoista, joista suurin osa lahjoitettiin hänelle.
Tilaa Meillä kotona -uutiskirje!
Saat ihanat kodit, sisustusideat, puutarhavinkit, DIY-ohjeet ja reseptit sähköpostiisi kaksi kertaa viikossa

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Inspiroidu neuleohjeista & tee itse talven kauneimmat käsityöt
SISÄLTÖ JATKUU
4 kommenttia