Unelmien Talo&Koti

Satumökki ehti uinua pitkään Ruususen unta, kunnes Titti pelasti sen – ”Talo on ohjannut sisustustyyliäni kohti rappioromantiikkaa”

Satumökki ehti uinua pitkään Ruususen unta, kunnes Titti pelasti sen – ”Talo on ohjannut sisustustyyliäni kohti rappioromantiikkaa”
Titti Nymanin unelmien koti tuli vastaan yllättävässä paikassa. Titti oli metsässä poimimassa marjoja, kun vadelmapensaiden takaa ilmestyi näkyviin hylätty autiotalo.
Julkaistu: 5.12.2019

Pari vuotta sitten Titti Nyman oli poimimassa vadelmia entisen kotinsa lähistöllä, kun hän tuli kiinnittäneeksi huomiota lehtimetsän keskellä hylättynä nököttävään rakennukseen. Oli hän huomannut sen aikaisemminkin, mutta nyt talo tuntui oikein huhuilevan häntä puoleensa.

– Satumökki oli ehtinyt uinua parikymmentä vuotta Ruususen unta odottaen jotakuta, joka pelastaisi sen. Siis minua! Menin omistajan puheille, jota intoni näytti ilahduttavan kovasti. Jouduin odottamaan tovin, ennen kuin hän teki päätöksensä. Lopulta syksyllä 2017 sovimme, että saan talon käyttööni. Toivon, että saan pian ostaa sen omaksi.

Kuistin kautta peremmälle. Tässä talossa asuu Titti Nyman ja kissat Kurre ja Stigge. Aikuiset lapset Victor, Ramona ja Amanda perheineen käyvät usein vieraisilla. Kuistinsa Titti on sisustanut kutsuvaksi huoneeksi, joka on käytössä varsinkin kesäisin. Hän on saanut kaapin ystävänsä isältä ja maalannut sen turkoosiksi. Intialainen kangas peittää suljettua oviaukkoa.
Talo on 1909 rakennettu omakotitalo Karjaalla, jossa on neljä huonetta, keittiö ja aula. Talossa on 120 neliötä ja lisäksi pihasauna sekä puucee.
Kuistin sohvalla on lokoisa oleskelupaikka. Kylään tulleelle Ramona-tyttärelle pitää seuraa Kurre-kissa. Pelargoni viihtyy Titin isän tekemässä syöttötuolissa, jossa ovat istuneet jo kahden sukupolven lapset. Pullojalkainen pöytävalaisin kaapin päällä oli talossa jo ennestään.
Oma haasteensa oli siinäkin, ettei talossa ollut aluksi sähköjä ja vettäkin vain kesäisin. Onneksi kaivo toimi.
Kuistin pöytä ja tuolit ovat olleet paikoillaan aikojen alusta. Ne näkyvät vanhoissa valokuvissakin samalla paikalla. Kuistilla on hyvä juoda aamukahvit tai kesäiltana vaikka lasi viiniä naapurin kanssa.
Puiden räsähtely kuulostaa kodikkaalta. Puut Titti säilyttää 50 litran emalikattilassa. Vanhan kirjapainokastin aarteita ovat esimerkiksi lapsuudenaikaiset Muumi-hahmot. Kasti on Titin isän ensimmäisestä työpaikasta.
Titti on tehnyt ison työn kunnostaessaan taloa. Oven päällä on kuva toisesta vahvasta naisesta, Amanda Wikströmistä, jonka Anna-tyttärelle talo rakennettiin vuonna 1909. Paljastui, että Amanda on kaukaista sukua Titin lapsille isän puolen isoäidin kautta.

Kuuraamista ja raivaamista tuntui riittävän loputtomiin. Talo oli täynnä pizzapakkauksia ja muuta roskaa. Lähes kaikki huonekalutkin olivat paikoillaan.

– Sotkun selvittämiseen meni monta kuukautta. Tarvittiin pientä remonttiakin. Halusin pahalta haisevat muovimatot pois ja alkuperäiset puulattiat esiin. Se olikin oma lukunsa, sillä makkarin maton alla oli inhottavaa mössöä. Tolua kului litroittain ja hankaussieniä ainakin kymmenen pakettia. Kova työ kuitenkin kannatti.

Oma haasteensa oli siinäkin, ettei talossa ollut aluksi sähköjä ja vettäkin vain kesäisin. Onneksi vanhat kaivot toimivat.

Lukeminen kuuluu talon emännän lempiharrastuksiin, joten pitihän taloon saada oma kirjasto. Tähän tehtävään valjastettiin yläkerran pikkuriikkinen kamari. Titin isä sai erikoisen pöydän naapurin Tyyne-tädiltä vuosia sitten, nyt pöytä on Titillä.
Talon aarrevarastoista löytyi jouluisia viikkolehtiä ensimmäisen maailmansodan ajoilta. Hyasinttiasetelma on tehty kirpparilta löytyneelle kuparivadille.
Keittiö on Titin lempihuone. Siellä viihtyvät myös vieraat. Emännänkaapin Titti on saanut ystävänsä äidiltä. Hän maalasi sen Tikkurilan Symphony-kartan Viikuna-värillä tummaksi. Amanda-tytär viimeisteli kaapin maalaamalla oviin näyttävät pionit.
Olohuoneen jugendkalusteet ovat talosta ja Ikean tv-kaappi nettikirppikseltä. Titti tuunasi sen yrityksen ja erehdyksen kautta mieleisekseen. Siinä on kahta keltaista, kanelinruskeaa ja pronssinväristä maalia. Kaapinovissa on vintiltä löytynyttä tapettia. Vanhoista valokuvista paljastui, että tapettia oli käytetty aikoinaan juuri olohuoneessa.
Hullujakin ideoita pitää uskaltaa kokeilla. Aina voi tehdä uudestaan, jos lopputulos ei miellytä.
Lipasto oli talossa Titin muuttaessa. Kynttilät ja lyhdyt tuovat suloista tunnelmaa hämärään.
Punainen kaappi löytyi talon vintiltä ja päätyi makuuhuoneen vaatekaapiksi. Myös tikkaat ovat vintiltä. Tapetti on Pip Studion Flowers in the mix. Kultaköynnös on ottanut kasvuspurtin.

Taloa laittaessaan Titti oppi uusia taitoja.

– En ollut aiemmin tapetoinut, mutta nyt keittiössä, kirjastossa ja makuuhuoneissa on uudet tapetit. Hullujakin ideoita pitää uskaltaa kokeilla. Aina voi tehdä uudestaan, jos lopputulos ei miellytä.

Torbergin huvilaksi kutsuttu talo paljastui unelmaksi, sillä vanhat huonekalut osoittautuivat käyttökelpoisiksi lähes sellaisenaan tai pienellä tuunauksella. Talon menneisyyskin alkoi aueta, sillä aikaisemmat omistajat olivat säästäneet kaikki paperit ja kuitit.

– Löysin tontin ostopaperit, kirjanpitoa vuosilta 1918–30, Stockmannin kuitteja ovista ja ikkunoista sekä lukuisia vanhoja valokuvia ja kirjeitä. Tallella oli myös muistiinpanoja puutarhaan istutetuista kukkasipuleista. Täällä on selvästi asunut puutarhaihmisiä.

Emma-tuoli on muisto mummista, jolla oli oma valokuvausatelieeri. Kuvattava istui usein juuri tällä tuolilla. Kaakeliuunin koukeroiset yksityiskohdat kertovat entisaikojen ammattitaidosta. Talon edellinen omistaja jätti kattovalaisimen Titille hoitoon. Ramona-tytär laittaa tulet kakluuniin.
Peilipiironki oli alun perin alakerran makuuhuoneessa. Sen raahaaminen yläkertaan oli kova homma. Peilistä näkyy yläkerran makuuhuoneen seinää, jonka Titti on tapetoinut vintiltä löytyneellä tapetilla. Puutuoli on äidiltä, sinertävät pullot mikä mistäkin.
Titin äiti on leikkinyt nukenrattailla pikkutyttönä. Arkku on kirppislöytö. Sängyllä pötköttää Kurre.
Syksyinen usva luo pihaan taianomaista tunnelmaa. Vanha vaahtera on Titille rakas. Hänestä on ihana seurata, miten sen ilme vaihtuu vuodenajasta toiseen.

Titti ei juuri perusta trendeistä.

– Tärkeintä on, että sisustus miellyttää omaa silmää. Kotona pitää olla väriä, sillä iloinen sekamelska on kodikasta. Talo on ohjannut sisustustyyliäni kohti rappioromantiikkaa: tänne sopivat parhaiten vanhat, hieman kuluneet huonekalut ja täyteläiset värit.

Syksy on Titin lempivuodenaika. Silloin tunnelma muuttuu entistä kodikkaammaksi ja voi käpertyä lieden lämpöön.

– Joulunalusaika on melkein jouluakin parempi. Lämmin glögi, paperiset joulutähdet ikkunoissa, kynttilät ja kausivalot tekevät pimeästä mieluisaa.

Ota käyttöön Titin maali-ideat

  • Ole rohkea. Pensseli käteen ja menoksi! Jos lopputuloksesta ei tule hyvä, voit aina maalata uusiksi. Täyspuiset huonekalut kestävät monta maalikerrosta. Vanhat, puupintaiset kalusteet jätän kuitenkin rauhaan.
  • Muista pohjatyöt. Ennen maalaamista hio kalusteen kauttaaltaan hiekkapaperilla ja pyyhi pölyttömäksi. Niin pinnasta tulee siisti.
  • Sovita sisustukseen. Pidä yhtenäinen värilinja. Maalasin keittiön emännänkaapin viikunanliilaksi sävyllä, jonka nappasin tapetin kuviosta.
  • Sekoittele värejä. Halusin leijonankeltaisen tv-kaapin. Yksivärisenä iso kaappi näytti kuitenkin lattealta. Niinpä etsin maalinjämiä ja sudin niitä sekaisin keltaisen päälle. Pinnasta tuli eloisa.

Katso lisää kuvia Titin Instagram-tililtä: @tittis_torberg.

8 kommenttia