Tietenkin tissitin! Pyllytinbuumi innoitti Arja-Leenan ja Idan käsityöhupsutteluun – ”Villapaita on usein liian kuuma ulkoiluun”

Tietenkin tissitin! Pyllytinbuumi innoitti Arja-Leenan ja Idan käsityöhupsutteluun – ”Villapaita on usein liian kuuma ulkoiluun”
Ensin oli pyllytin, sitten tuli tissitin! Syksyn hulvattomasta käsityötrendistä inspiraation saanut tissitin on hyödyllinen lämmitin. Kaksi käsityöharrastajaa esitteli omansa – neulo sinäkin!
Julkaistu: 3.3.2021

Lahtelaisen Arja-Leena Karhun harrastuksia voisi kuvailla sanoilla kolme koota: kirjat, kävely ja kutominen.

– Neulon perheeni tarpeisiin, lähinnä viidelle lastenlapselle lapasia, villasukkia, kaulahuiveja ja kaulureita.

Alkuvuodesta isoäiti päätti kuitenkin neuloa pitkästä aikaa jotain myös itselleen.

– Kovilla pakkasilla ulkoillessa povea kylmäsi, ja mieheni herätti idean lämmittimestä.

Arja-Leena valitsi pyllytin-trendistä inspiroituneena lämmittimelle työnimeksi tissittimen. Tissitin valmistui 3 o, 2 n -joustinneuleena 2,5 millimetrin pyöröpuikoilla. Puikkojen pituus oli 60 senttimetriä. Arja-Leena neuloi ensin mallitilkun ja mitoitti silmukkamäärän sen avulla niin, että lopputulos oli napakka. Lankoina hän käytti eri tehtaiden extra fine -merinovillalankoja.

Kuva: Arja-Leena Karhu

Arja-Leena julkaisi hiljattain lämmittimestä kuvan myös Iloinen villasukka- ja neuleryhmä -Facebook-ryhmässä ja yllättyi, kuinka nopeasti kuva nousi suosituksi. Moni kommentoija myös risti käsityön heti tissittimeksi, ja sekös Arja-Leenaa hymyilytti.

– Huomasin, että ryhmässä oli myös aikaisemmin kyselty, onko kukaan neulonut vastaavaa.

Tissitin on jo päässyt ulkoilussa käyttöön. Toistaiseksi se on pysynyt hyvin ylhäällä, mutta tarvittaessa Arja-Leena aikoo lisätä siihen olkaimet.

– Villapaita on usein liian kuuma vaate, joten siinä mielessä tissitin on sitä parempi vaihtoehto ulkoiluun!

Kuva: Arja-Leena Karhu

Apua imettävälle äidille

Vaikka tissitin on sanana hauska ja keksintö voi tuntua myös hulvattomalta, on siitä myös rutkasti hyötyä.

Arja-Leenan tapaan myös käsityöyrittäjä Ida Tripp neuloi oman tissittimensä alkuvuodesta.

– Kahden kesävauvan jälkeen odotin ensimmäistä talvivauvaani, ja halusin tehdä jotain sellaista, mikä auttaisi imetyksen aloituksen jälkeen pitämään rinnat lämpiminä pakkasella ja ehkäisemään rintatulehduksia.

Kuva: Ida Tripp

Ida käytti lankana kirjoneulesukkien teosta ylijääneitä 7 veljestä -lankoja. Tissitin syntyi alle viikossa.

– Pitkän pohdinnan jälkeen päädyin tekemään sen kokonaan joustinneuleena. Keskustelin käsityökavereideni kanssa mahdollisista eri toteutustyyleistä, mutta valitsin joustinneuleen. Halusin, että tissitin venyy hyvin, koska etukäteen en pystynyt ennakoimaan, kuinka paljon rinnat kasvavat, kun maito nousee.

Idan vauva on nyt kolmen viikon ikäinen ja tissittimille on ollut jo käyttöä.

– Kyllähän se lämmittää. Lankojen materiaalin valinnalla jokainen saa tehtyä itselleen omaan makuun ja tarpeeseen sopivan lämpimän tissittimen, Ida vinkkaa.

Kuva: Ida Tripp

Ida kuuluu käsityöaiheeseen Whatsapp-ryhmään, jossa hän on kertonut tissittimen neulomisesta myös muille kiinnostuneille.

– Pyllytin-ilmiö on vielä niin pinnalla, että tissitin tuntui heti oikealta kutsumanimeltä tekemälleni työlle. En edes miettinyt mitään muuta sanaa. Minulla on kotona pieniä poikia, joiden kanssa puhumme imetyksestä, joten tissit ja tissitin ovat minulle luonnollisia sanoja.

Pyllytin, peputin vai hamonen? Heidin sanaleikki käynnisti käsityötrendin – lue juttu ja neulo pyllytin Heidin ohjeella.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Oletko kokeillut tuftausta? Nyt viimeistään innostut! Tilaa tarvikepaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
3 kommenttia