
Tämän syksyn ykköskäsityö on selvä. Se on ihana ja lämmittävä pyllytin eli lyhyt, neulottu hame. Sosiaalisen median käsityöryhmissä kysellään kuumeisesti pyllyttimen silmukkamäärien perään. Ohjeiden lisäksi pyllyttimen ympärillä herää myös toinen kysymys: Mistä pyllytin-sana oikein tulee?
Vastaus kysymykseen on kenties löytynyt. Käsityöyrittäjä ja -bloggaaja Heidi Kormano uskoo keksineensä pyllytin-sanan muutama vuosi sitten.
"Tavallaan kuin säärystin, joka laitetaan pepun päälle"
Kormano on tehnyt erilaisia käsitöitä koko ikänsä. Joillekin kokeilun kautta syntyneille tuotoksille on ollut keksittävä itse myös nimi.
– Teen laidasta laitaan kaikkea. Käsitöihin liittyen aatteeni on se, että sen mitä tarvitsen, sen myös teen. Joskus se on villahuivi, joskus tuoli. Olen aina ollut utelias kokeilemaan erilaisia tekniikoita ja vaihtelu virkistää.
Myös pyllyttimen neulominen sopii Kormanon käsityöaatteeseen kuin nenä päähän.
– 2010-luvulla lapseni oli vielä pieni ja ulkona tuli oltua paljon. Tuntui siltä, että jotain lämmikettä olisi hyvä olla. Aluksi väsäsin tuubihuivista lämmittimen takin ja housujen rajaan, ja kutsuin viritelmää pitkään pyllyhuiviksi.
Huiviviritelmään kyllästyttyään Kormano päätti neuloa housujen päälle puettavan ”villahameen”. Se syntyi nopeasti, ja tuotokseensa tyytyväinen Kormano päätti vuonna 2018 kuvata sen myös blogiinsa ja jakaa sosiaalisen median käsityökanaviin.
Mutta sitä ennen oli keksittävä nimi.
– Minun mielestäni se ei ole hame. Leikittelin sanoilla ja lähdin siitä, että tämä on tavallaan kuin säärystin, joka laitetaan pepun päälle.
"Aivan huippu!"
Kormano päätyi lopulta jättämään käsityön nimen auki ja kirjoitti blogikirjoitukseensa useamman nimiehdotuksen.
Peputin, hamonen vai pyllytin? Rakkaalla lapselle on monta nimeä, mutta yksi nimistä oli ylitse muiden. Kormanon mukaan sosiaalisessa mediassa tartuttiin varsin vahvasti pyllytin-sanaan.
– Käsityöt kiertävät, ja tietysti moni on neulonut pyllyttimiä jo kauan, mutta ainakin tietääkseni minä keksin pyllytin-sanan.
Kormano muistuttaa, että kyse on huumorista. Sanoilla ja asioilla on hänen mielestään välillä hyvä leikitellä.
Loppujen lopuksi ei ole väliä, kuka pyllytin-sanan keksi tai mitä nimeä siitä haluaa käyttää. Kormanon mielestä tärkeintä on löytää inspiroivaa tekemistä käsille, ja tietysti saada myös pyllylle lämmikettä.
– Minulla pyllytin on ollut nyt kaksi vuotta käytössä niin remontissa kuin tuulen tuiverruksessa. Pyllytin on todella järkevä ”lämmityslaite”, aivan huippu!
Kormano on lainannut pyllytintä myös isälleen selkäsärkyyn.
– Pyllytin on hyvä lahjaidea kaikille vähän vanhemmillekin ihmisille selkäkipuihin. Kun sitä nostaa vähän ylemmäs, siitä tulee selätin!
Neulo pyllytin Heidin ohjeella!
Pyllyttimen suunnittelu ja ohje: Heidi Kormano, www.heidididit.fi.
Koko: Nainen (40). Voit lisätä tai vähentää aloitussilmukoita kokosi mukaan. Muistathan, että pyllytin vedetään päälle nopsasti jalkojen kautta, joten vyötärö ei saa olla liian tiukka.
Pyllytin – tarvikkeet:
- 200 grammaa Novita Hygge wool -villalankaa, sävy sumu (075)
- 100 grammaa Novita Hygge wool -villalankaa, sävy noki (099)
- pyöröpuikot 8 mm (max 40 cm) ja 10 mm.
Huom! Voit korvata edellämainitun langan esimerkiksi kolminkertaisella Novitan 7 veljestä -langalla.
Pyllytin neulotaan näin
1. Luo mustalla langalla koon 8 pyöröpuikoille 52 silmukkaa kaksinkertaisilla puikoilla, jotta silmukoista tulee sopivan löysiä. Neulo joustinneuletta (2 oikein, 2 nurin) seuraavat 12 kerrosta.
2. Vaihda lanka harmaaseen ja puikkojen kooksi 10. Vaihda aina oikeaan -neuleeseen. Neulo 10 kerrosta.
3. Aloita silmukoiden lisäykset. Muokkaa lisäysmäärää oman pyllysi mukaan, ohjeen lisäysmäärät ovat maltillisia. Älä huoli, jos tulee muutama ylimääräinen lisäys tai unohdat muutaman. Tärkeintä on neulomisen ilo!
Silmukoiden lisäys onnistuu näin:
Lisää silmukka kiertäen nostamalla kahden silmukan välinen lanka vasemmalle puikolle ja neulomalla se takareunastaan. Aloitteleva neuloja voi myös pyöräyttää uuden silmukan ristiin käsin ja neuloa sen normaalisti. Kiertäen tekemällä työhön ei tule lisäyskohtaan reikää.
4. Lisää yksi silmukka joka 7. silmukan jälkeen. Kerroksen lopussa sinulla on 59 silmukkaa.
5. Neulo kaksi kerrosta ilman lisäyksiä.
6. Lisää jälleen silmukka joka 7. silmukan jälkeen. Kerroksen lopussa sinulla on 66 silmukkaa.
7. Neulo kaksi kerrosta ilman lisäyksiä.
8. Tee vielä seuraavalla kerroksella lisäykset joka 7. silmukan jälkeen (74 s) ja tätä seuraavalla kerroksella joka 7. silmukan jälkeen kuusi kertaa (80 s). Tavoite on saada 4. jaollinen luku alaosan joustinneuleeseen.
9. Neulo, kunnes pyllytin on kokonaisuudessaan 31 cm pitkä. Tämä tarkoittaa noin 45 kerrosta. Voit myös käyttää harmaan langan aivan loppuun.
10. Vaihda mustaan lankaan ja aloita joustinneule (2 oikein, 2 nurin). Neulo 4 kerrosta joustinneuletta ja päättele silmukat ylivetämällä viidennellä kierroksella. Tee löyhiä päättelysilmukoita, jotta reunasta ei tule kiristävä. Tämä pyllyttimen malli on lyhyehkö ja voit mainiosti soveltaa ja neuloa mustalla langalla pidemmän joustinosuuden!
11. Päättele vielä langat neulalla nurjalle puolelle.