Meidän Mökki

Moderni piilopirtti lähellä Helsingin sykettä! Tiina ja Kalle rakensivat kesämajan Lauttasaareen

Moderni piilopirtti lähellä Helsingin sykettä! Tiina ja Kalle rakensivat kesämajan Lauttasaareen
Helsingin Lauttasaareen kätkeytyy parisataa pientä ja suloista kesämajaa. Yhdessä niistä Tiina Paavilainen-Korpiola vaalii isoäitinsä muistoa.
Julkaistu: 16.5.2022

Rantakalliot ja lokkien äänet kuuluvat Tiina Paavilainen-Korpiolan lapsuuden muistoihin. Tiinan isoäidillä Martta Paavilaisella oli Helsingin Lauttasaaressa kesämaja, jossa Tiinakin kesäisin kyläili.

Muutoin Tiinan lapsuudenperheen kesät kuluivat purjehtien, eikä omaa mökkiä osattu kaivata. Isoäidin kesämajalla oli mukava viettää purjehduksen ohessa mökkipäiviä.

Martan kesämajan numero oli 22, mikä kertoi siitä, että hän ystävineen oli ensimmäisiä alueen pienten mökkien omistajista. Mökit oli rakennettu metsäiseen Särkiniemeen, jonka kaupunki 1990-luvulla päätti kaavoittaa virkistysalueeksi.

Kesämajalla Tiina hidastaa tahtia ja lepää.
Habitatin kansituolit kutsuvat lepoon auringossa. Terassimatto on Woodnotesin mallistosta.

Tiheästi rakennetun ja suositun asuinalueen rannat haluttiin yhteiseen käyttöön, ja siksi osa mökeistä päätettiin siirtää yhteisen virkistysalueen tieltä.

Viimeiset parikymmentä kesämajaa, Tiinan isoäidin kesämaja mukaan lukien, saivat siirtokäskyn vuoden 2020 loppuun mennessä. Vanha maja oli kuitenkin niin huonossa kunnossa, ettei sen siirtäminen ollut enää mahdollista. Niinpä Tiina päätti rakentaa perheelleen uuden, modernin mökin.

Värikkäät Kartellin tuolit ovat säänkestävät ja mukavat istua. Kartellin Lantern-valaisin latautuu aurinkoenergialla.
Uusi rakennus nousi kesällä 2020. Tiinan mies Kalle rakensi seinäelementit perheen kodin pihassa Laajasalossa.
Marimekon Siirtolapuutarha- pöytäliina ja Sukat makkaralla -astiasto täydentävät hyväntuulisen terassikattauksen.
Astioille on paikka tilanjakajana toimivassa Ikean Nordkisa-hyllyssä.

Korvaava paikka löytyi tonttiarvonnassa Lauttasaaren Länsiulapanniemen mökkialueelta, jonne uusi rakennus nousi kesällä 2020. Tiinan mies Kalle rakensi seinäelementit perheen kodin pihassa Laajasalossa.

Valmiit elementit kasattiin tontilla, ja ulkoverhous, katto ja ikkunat asennettiin paikan päällä. Sisäseinät on valmistettu lakatusta koivuvanerista ja lattia vesivanerista.

Tiina halusi kesämajan värin maastoutuvan ympäröivään luontoon. Siksi ulkoseinät maalattiin Uula Colorin pellavaöljymaalin sävyllä Sammal.

Koska Tiinalla on pitkä historia purjehtijana, hän halusi hyödyntää kesämajan sisätilojen suunnittelussa käteviä tilaratkaisuja, joihin oli tottunut veneessä. Keittiössä kaasulla toimiva keittotaso sijaitsee ulos vedettävässä vetolaatikossa.

Sisustuksessa on tavoiteltu levollisuutta.

Vanerisen sohvan rakenne on samanlainen kuin veneen punkassa. Se kätkee sisäänsä petivaatteiden säilytystilat.

Mökin seinät ja lattiat on eristetty ja ikkunoissa on kaksinkertaiset lämpölasit, joten sen käyttöä pystyy jatkamaan pitkälle syksyyn. Lisälämpöä antaa kaasulla toimiva lämmitin.

Isoäidin kaunis ryijy ja Marimekon tekstiilit luovat harmonisen värimaailman sisätiloihin. Punkan patjat päällystettiin Marimekon Tiiliskivi-kankaalla, tyynyjä koristaa klassinen Unikko.

Tiina työskentelee lavastajana ja sisustussuunnittelijana. Työn visuaalisen tulvan vastapainoksi hän halusi kesämajan sisustuksen olevan rauhallisen minimalistinen.

Isoäidiltä perityn, 1800-luvulla valmistetun ryijyn värisävyt luovat kesämajan väriskaalan. Samat värit toistuvat Marimekon tekstiileissä. Itämainen matto on Tiinan miehen tuliainen Arabian niemimaalta.

Kevyenä tilanjakajana keittiön ja olohuoneen välillä toimii Ikean Nordkisa-hylly. Avohyllyssä säilytetään pyyhkeitä ja käyttöastioita, joihin kuuluvat kodin vanhat Teema-astiat. Keittiön moderni matto ja paperinaruverho ovat Woodnotesin mallistosta.

Meressä voi helposti pistäytyä uimassa. Hamam-pyyhkeet Tiina on tuonut kuvausmatkalta Turkista.
Oma kesämaja on juuri sellainen rauhan soppi, jota Tiina kaipaa.

Paljon parempaa ei voisi mökin sijainnilta toivoa, sillä kesämajan terassi on meren ja ilta-auringon suuntaan. Myös terassi on ilonlähde täynnä raikkaita väripilkahduksia. Muoviset Kartellin AJ-tuolit ovat käytännöllinen valinta, ja Marimekon värikäs Siirtolapuutarha-pöytäliina kruunaa kesätunnelman.

Tiinan työ lavastajana on hektistä ja kuvauspäivät ovat usein pitkiä. Siksi oma kesämaja on juuri sellainen rauhan soppi, jota Tiina kaipaa: siellä hän rauhoittaa tahtia, pysähtyy ja lepää. Paikka on sopivan lähellä lyhyillekin piipahduksille ja ”Stadin tytölle” vahvasti osa omaa identiteettiä.

Eikä ketju näytä katkeavan: rakkaus kesämajalla käymiseen on jo saanut jatkoa. Nyt siellä yöpyvät toisinaan myös perheen aikuiset lapset.

Kaikki alkoi 1920-luvulla

Kesämaja-alueet syntyivät Lauttasaareen 1920-luvulla kansanpuistoalueista, joissa alkuun oli lupa telttailla vain viikonloppuisin. 1940-luvulta lähtien telttojen tilalle alkoi syntyä yksinkertaisia kojuja, joita ei tarvinnut purkaa talveksi. Lauttasaaren vanhimmat kesämajat ovat peräisin sotien jälkeisiltä vuosilta. Särkiniemen mökkiläiset ry vuokraa mökkialueen kaupungilta ja edelleen tontit yksityisille helsinkiläisille. Kesämajat ovat vuokralaisen omaisuutta ja niiden ulkonäkö on tarkkaan säädelty. Vanhimmat mökit ovat kooltaan vain seitsemän neliömetriä, uusimmat enintään 14 neliömetriä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »