Tiilikaton pesu ja pinnoitus raikastavat koko talon yleisilmeen – katso, miten työ tehtiin!
Rakenna ja remontoi
Tiilikaton pesu ja pinnoitus raikastavat koko talon yleisilmeen – katso, miten työ tehtiin!
Tiilikaton pesu ja pinnoitus muuttivat katon aivan uudenveroiseksi, mikä kohensi talon yleisilmettä huomattavasti. Lue Meidän talon jutusta, miten urakka eteni.
Julkaistu 24.5.2018
Meidän Talo

Espoolaistalon vanha betonitiilikatto oli käsitelty kuutisen vuotta sitten värittömällä suoja-aineella. Se osoittautui kuitenkin pettymykseksi: roskat tarttuivat katon pintaan, ja se meni huonon näköiseksi jo parissa vuodessa. Saadakseen säännöllisyyttä tiilikaton kunnossapitojaksoihin, isäntä solmi kattohuoltosopimuksen toisen kattohuoltoyrityksen kanssa ja tilasi tiilikatolle uuden pesu-, sammaleenesto- ja pinnoituskäsittelyn.

– Toivottavasti nyt on edelliskertaa paremmat aineet ja tekijät, hän sanoo.

Alkavaa kattohuoltotyömaata johtava Tapio Haapamäki arvelee, että värittömällä suoja-aineella tehdyssä pinnoituksessa kyseessä oli ollut niin sanottu hydroflokkikäsittely, joka suositellaan uusittavaksi viiden vuoden välein. Nyt kunnostukseen on valittu toisen tyyppinen aine, värillinen tiilikattomaali. Tällöin käsittelyväli pitenee 13–15 vuoteen.

– Sammaleenestokäsittely ja uuden pinnan hyvä vedeneristyskyky vähentävät betonikattotiilien haurastumista, jolloin myös pakkasrapautuminen hidastuu ja katon käyttöikä pitenee. Lisäksi pinta vähentää tiilikaton likaantumista sekä antaa suojan uv-säteilyä ja haalistumista vastaan, Haapamäki selvittää.

Puhdistus- ja pinnoitustyön takuuaika on viisi vuotta ja kattohuoltoyrityksen sopimusasiakkaille kahdeksan vuotta. Sopimusasiakkaiden katoilla kasvuston itiöt tuhoava sammaleenestokäsittely tehdään säännöllisesti joka toinen vuosi.

Tiilikaton pesu ja sammalenesto

Urakka on lähtökuopissa ja kestää 3–4 työpäivää. Pesuporukan muodostavat kuopiolaiset veljekset Homan ja Muhtedi Al-mehsen.

Ensimmäinen vaihe veljesten työohjelmassa on kattotiilien ja kattorakenteiden kunnon tarkistus ja mahdollinen korjaus. Homan syynää paikat ulkona ja Muhtedi ullakolla. Kattotiilet ovat ehjiä ja läpiviennitkin tiiviit. Vain aluskatteena toimivassa panssaripahvissa on pieni repeytymä, jonka Muhtedi paikkaa huolellisesti teipillä.

Jos kattotiiliä olisi tarvittu, alkuperäisiä varatiiliä olisi ollut. Aina niitä ei ole, ja silloin katosta purettu osuus katetaan alkuperäisen mallisilla uusilla tiilillä.

Toisen vaiheen, katon pesun, miehet hoitavat painepesurilla. Työ vaatii huolellisuutta ja on sen takia hidasta. Pestyt ja kuivuneet kattopinnat veljekset ruiskuttavat sammaleenestoaineella, mikä on hoitokuurin kolmas vaihe. Aine saa vaikuttaa viikonlopun yli, jotta tuntuvasti ohennettu myrkky tunkeutuisi betoniin pintaa syvemmälle ja tuhoaisi itiöt.

Pesurupeaman alkajaisiksi veljekset kiinnittävät kevytpeitteitä, jotka suojaavat seiniä roiskuvalta lialta. Peitteet tarvitaan myös maalausvaiheessa.
Katon pesu etenee ylhäältä alaspäin. Pesuainetta ei käytetä, sillä vähäinen kasvusto ja lika irtoavat pelkällä vedellä. Painepesurin veden lämpötilaksi on säädetty 60–80 astetta ja paineeksi noin 200 baaria.
Sammaleenestoaine A-Clean ohennetaan käyttöohjeiden mukaisesti ennen sen ruiskutusta.
Muhtedi Al-mehsen ruiskuttaa sammaleenestoainetta talon ylimmälle katto-osuudelle. Aine saa vaikuttaa pari päivää, jotta myrkky tunkeutuisi kattotiiliin pintaa syvemmälle ja tuhoaisi itiöt. Pinta voidaan maalata aikaisintaan seuraavana päivänä, eikä myrkkyä pestä pois.
Muhtedi ja Homan tauolla. Työmaa-autossa on voimakas painepesuri, jolla katosta irtoaa pinttynytkin lika. Autossa on myös imuri säiliöineen, tontille ei jätetä yhtään roskia.
Vielä on suojattava maalisumulta etelälappeella olevat neljä aurinkokeräintä, ja ne saavat päälleen pahvit.

Tiilikaton pinnoitus

Viikonlopun jälkeen työohjelmassa on tiilikaton pinnoitus eli hoitojakson neljäs vaihe. Alan Silla toimii kattohuoltotyössä vanhempana ammattilaisena. Helsinkiläinen Mikko Piispanen on porukan toinen jäsen.

Sääennuste lupaa poutaa. Jos odotettavissa olisi sateita, maalaamista ei voitaisi aloittaa.

Aluksi täytyy puhdistaa katolta sille viikonlopun aikana tippuneet roskat ja neulaset. Mikon putsatessa kattopintaa Alan suojaa talon seiniä pressuilla. Piipun pellit, kattosilta, lapetikkaat ja jotkin muut osat eivät suojausta kaipaa, sillä nekin maalataan.

Seuraavaksi Alan sekoittaa pumpun säiliöön ensimmäistä maalauskerrosta varten seoksen, jossa pinnoitusainetta on ohennettu vedellä noin 15 prosenttia. Hän pumppaa putkesta pois toisen pinnoitusaineen rippeet, jotka sinne jäi edellisen viikon mineriittikattotyöstä.

Sitten katolle ja maaliruisku päälle. Alan on tarkkana, että kaikki paikat tulevat maalatuiksi.

Mikko puhdistaa teräsharjalla reunimmaisten kattotiilien päitä ja maalaa niitä telalla. Matalat katto-osuudet hoituvat alasuunnasta tikkailta ja korkeammat yläkautta katon reunalta kurkottaen. Kun koko katto on saanut pari kerrosta maalia ja kuivunut, työmaajohtaja Tapio Haapamäki tarkastaa katon luovutuskelpoisuuden.

Puista tippuneet neulaset ja muut roskat puhalletaan katolta pois.
Ensimmäinen maalikerros ruiskutetaan ohennetulla pinnoitusaineella.
Mikko puhdistaa teräsharjalla reunimmaisten kattotiilien päitä ja maalaa niitä telalla. Tiilikaton matalat osuudet hoituvat alasuunnasta tikkailta ja korkeammat yläkautta katon reunalta kurkottaen.
Vuorossa on toisen maalikerroksen levitys ohentamattomalla Isonit-maalilla, mikä yhä kirkastaa kattopinnan tiilenpunaista väriä. Työn jälkeen Alan Silla pesee kenkänsä puhtaaksi painepesurilla.
Kattotiilien ja piipun lisäksi kattosillat, viemärin tuuletusputki sekä muut kattotarvikkeet saavat tiilenpunaisen väripinnan.
Vanha betonitiilikatto näytti huonokuntoiselta ennen huoltoa.
Katon ilme raikastui. Talossa on kattopinta-alaa suunnilleen 370 neliötä, ja huoltotyön hinnaksi tuli noin 15 euroa neliöltä. Käsittely on hyvä uusia 13–15 vuoden välein.

Kannattaako pinnoittaa vai vaihtaa kattotiilet uusiin?

Vanhassa talossa saattaa olla järkevää remontoida vesikatto yläpohjarakenteineen. Kattotiilien hinnat ovat tulleet alas huippuajoista, mikä pienentää tiilien vaihdon kustannuseroa pinnoitukseen.

Ormaxilta lisäksi muistutetaan, että väärillä pinnoitteilla kattotillien pintaa voidaan vahingoittaa. Yrityksen kattotiililleen myöntämä takuu ei myöskään ole enää voimassa, jos katto käsitellään muulla kuin Ormax-konsernin hyväksymällä aineella.

Kommentoi »