Terhi ja Alex rakensivat paljun itse, hinnaksi tuli 90 euroa – näin se onnistui!
Rakenna ja remontoi
Terhi ja Alex rakensivat paljun itse, hinnaksi tuli 90 euroa – näin se onnistui!
Lypsytiloilla toimettomaksi jääneet maitotankit ovat kuin luotuja paljuiksi, huomasivat parolalaiset Terhi ja Alex sekä piippolalaiset Arto ja Jonna.
Julkaistu 8.6.2018
Meillä kotona

Jos paljun ostaa uutena, siitä joutuu maksamaan helposti toistatuhatta euroa. Parolassa asuvat Terhi Kilpiäinen ja Alex Arponeva pääsivät huomattavasti halvemmalla, kun he keksivät rakentaa paljun naapurin maitotilalla vaille käyttöä jääneestä maitotankista.

Myös Piippolassa asuvat Arto Hyvönen ja Jonna Keihäskoski hyödynsivät maitotankkia omassa, heinäseipäin vuoratussa, persoonallisessa paljussaan.

Pikkupalju syntyi kotoisista kierrätysmateriaaleista

Miten keksitte rakentaa vanhasta maitotankista paljun, Terhi?

Tässä maitotankin ulkokuori ja eristeet on jo purettu pois. Kuvat: Terhi Kilpiäinen ja Alex Arponeva

Mieheni Alex oli taannoin käymässä naapurissamme vanhalla maitotilalla. Hän huomasi siellä käytöstä poistetun maitotankin ja sai ajatuksen, että siitä tulisi lapsille kiva pikkupalju.

Naapurilla ei ollut tankille enää tarvetta, joten hän lahjoitti sen meille. Maitotankista vesi on kätevä tyhjentää, sillä tankissa on valmiina kaato ja tyhjennysaukko.

Kuinka paljon paljulle tuli hintaa?

Tarkoituksemme oli alusta alkaen käyttää paljun rakentamiseen mahdollisimman paljon kierrätystavaraa. Omasta takaa ja tutuilta löytyikin lähes kaikki tarpeellinen.

Ainoat kustannukset tulivat puuvuorauksesta, noin 80 euroa, ja ruuveista, alle 10 euroa.

Minkä kokoinen palju on?

Tämä on tällainen minipalju, tilavuus on noin 600 litraa. Paljun halkaisija on noin 1,1–1,2 metriä. Kaksi aikuista mahtuu helposti kylpemään, lapsia kolmekin kerralla.

Alex ja Terhi vuorasivat paljun painekyllästetyllä kestopuulla.

Kuinka teitte paljun?

Palju valmistui muutamassa illassa. Ensin irrotimme tankista ulkokuoren ja vaihdoimme vanhan eristevillan styroksiin. Styroksin päälle laitoimme tumman huovan, jotta valkoinen väri ei pilkottaisi puuverhoilun raoista.

Vanha ulkokuori laitettiin takaisin uusien eristeiden päälle, hieman tuunaten. Kuoresta leikattiin kaksi paljun ympäri menevää suikaletta, joihin saatiin ruuvattua puupaneelit.

Kansi paljulle syntyi naapurilta saamastamme kennomaisesta valokatteesta, joka leikattiin sirkkelillä oikean kokoiseksi.

Teimme vielä paljun viereen vanhasta työmaarappusesta rapun, jotta kylpemään on helppo kiivetä. Työmaarappusen saimme vanhempieni mökiltä.

Tankin pohja on viisto, joten siinä on mukava istua. Erillisiä penkkejä emme siis rakentaneet.

Mihin sijoititte paljun?

Palju on pihassamme pellon laidalla. Vieressä on kaivo, joten vettä ei tarvitse kantaa pitkiä matkoja.

Maa oli paljun paikalla tasainen, joten erityisiä pohjatöitä ei tarvinnut. Asensimme paljun alle maahan kolme ruuvipaalua.

Maitotankissa on valmiina aukko, josta vedet saa tyhjennettyä.

Miten veden lämmitys hoituu?

Lämmitämme vettä vanhassa vesipadassa, joka on paljun ja kaivon vieressä. Kolme padallista kiehuvaa vettä riittää lämmittämään paljullisen vettä sopivan lämpimäksi.

Ensimmäisen vesipadallisen lämmittäminen kestää aina eniten, mutta kolme padallista lämpenee noin 1,5 tunnissa. Kylmän veden laitamme puutarhaletkulla kaivosta.

Saimme padan Alexin kaverilta. Hioimme ja maalasimme sen sekä laitoimme siihen savupiipun. Takapihallamme oli vanha, iso betonilaatta, josta saimme padalle tasaisen ja turvallisen alustan.

Joko olette testanneet paljun?

Palju tuli välittömästi käyttöön! Ensimmäisenä sinne pulahti nuorin, 11-vuotias poikamme, ja taisi tuo mieskin mennä perässä. Pojalla vierähti paljussa ensikerralla kolme tuntia, ja vesikin pysyi koko sen ajan lämpimänä.

Rakensimme paljun pari viikkoa sitten. Valmistumisensa jälkeen se on ollut käytössä päivittäin. Enimmäkseen sitä käyttävät lapsemme, mutta olemme me aikuisetkin istuneet siellä muutamaan otteeseen.

Maitotankkipalju osoittautui ihmismagneetiksi

Arto Hyvönen ja Jonna Keihäskoski kyselivät maitotankkeja tutuiltaan, ja lopulta sopiva löytyi naapurikylältä. Kuvat: Arto Hyvönen ja Jonna Keihäskoski
Arto päällysti paljun heinäseipäillä ja rakensi sen edustalle portaat. Hän teki alimpaan askelmaan paikan jalkojen huuhteluastialle. Sen saa irrotettua, kun astiaan vaihtaa puhtaan veden.

Miten keksitte rakentaa vanhasta maitotankista paljun, Arto?

”Olimme miettineet, että palju olisi kiva saada. Valmiit paljut eivät kuitenkaan houkutelleet, sillä ne ovat meidän makuumme persoonattomia. Omatekoinen on aina omanlaisensa, joten päätin rakentaa paljun itse.

Ensin ajattelin tehdä paljun kokonaan puusta, mutta se olisi ollut työlästä. Sitten jostakin tuli idea maitotankkipaljusta. Maitotankki on kuin tehty paljuksi: siinä on hyvä rosteripinta, eristykset ja poistoputki valmiina.

Kuinka paljon paljulle tuli hintaa?

Maksoimme maitotankista 500 euroa. Hinta oli mielestämme sopiva, koska tankki oli todella hyväkuntoinen. Koimme tärkeäksi, että kylpemiskäyttöön tulevassa astiassa etenkin sisäpinta on siistissä kunnossa.

Osan materiaaleista löysimme omasta takaa, mutta paljun valmistamiseen kului vielä tankin lisäksi noin 300 euroa. Yhteensä hintaa tuli siis noin 800 euroa. Rahaa säästyi uuteen verrattuna, ja eipä ole samanlaista muilla!

Minkä kokoinen palju on?

Paljun tilavuus on 1600 litraa, eli kylpijöiden määrästä riippuen vettä kuluu kerralla noin kuution verran.

Palju on sopiva neljälle, mutta kuusikin mahtuu, jos on oikein hyvässä sovussa.

Kuinka teitte paljun?

Aloin rakentaa paljua viime kesän alussa, ja tein sitä pikkuhiljaa töiden ohessa.

Katsoimme terassilta sopivan paikan paljulle, ja teimme siihen reiän. Painava palju on hyvä saada maata vasten. Navetasta hain tiiliharkkoja paljun alle.

Arto rakensi paljuun aurinkoa muistuttavan penkin.
Maitotankin ja sittemmin paljun kansi avautuu saranoilla ja pysyy itsestään ylhäällä. Tyhjennyshana jää piiloon portaiden sisään.

Hyödynsin tankin ihan sellaisenaan, ja vuorasin sen meillä jo olleilla heinäseipäillä. Hieman käytin myös terassilautoja. En suunnitellut vuorausta etukäteen paperille, vaan sommittelin seipäitä sitä mukaa, kun työ eteni.

Maitotankin letkusta saimme hyvän poistoputken, jonka avulla ohjaamme vedet paljusta likakaivoon. Portaat paljuun tein uudesta ostotavarasta.

Miten veden lämmitys hoituu?

Lämmitämme veden vanhassa muurinpadassa. Tarkoituksena on vielä kehittää systeemiä kiertovesipumpun avulla niin, että vesi pysyisi paljussa lämpimänä pidempään.

Kun kylpijät menevät saunaan tai paljua ei käytetä, laitamme paljuun kannen päälle. Kantena toimii maitotankin alkuperäinen kansi, joka on osoittautunut tosi käteväksi. Kun kannen avaa, se pysyy ylhäällä ja toimii samalla myös tuulensuojana.

Millaisia kylpyhetket paljussa ovat olleet?

Olemme ehtineet kylpeä tähän mennessä kymmenkunta kertaa. Asustelemme kahdestaan, mutta kun paljua viikonloppuna alkaa lämmittää, väkeä rupeaa ilmestymään paikalle. Melkoinen ihmismagneetti tuo on!

2 kommenttia