Terassin raikastus – näin öljyät vanhan terassin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Värisilmä
Terassin raikastus – näin öljyät vanhan terassin
Sisustusarkkitehti ja Pihkala-blogin kirjoittaja Maija Rasilan kodin pintaremontti alkaa olla valmis, joten on aika siirtyä ulkotiloihin. Nyt oli puuterassin raikastuksen vuoro.
Julkaistu 1.7.2021

Maija asuu puutalokodissaan nyt ensimmäistä kesää. Sisätiloissa hän on remontoinut ahkerasti jo melkein kaikki pinnat, nyt on pihan vuoro. Pienelle pihalle mahtuu muutama kukkapenkki, kirsikkapuita, syreenipensaita ja erilaisia istutuksia. Lisäksi pihalla on kaksi eri kohdissa sijaitsevaa terassialuetta.

Molemmat terassit olivat alunperin tehty terassilaudasta, mutta toisen Maija päätti purkaa ja tehdä tilalle liuskekivipation. Toinen terassi istui paremmin maisemaan ja sai jäädä entiselleen, se kaipasi vain hieman kohennusta ja huolenpitoa.

Terassin vanha öljypinta oli jo kulunut ja siniseen taittuva harmaa väri ei ollut Maijan mielestä paras mahdollinen valinta punaisen puutalon viereen.

Puuterassi sijaitsee pihan perällä pensasaidan ympäröimänä, joka muodostaa terassille hyvän näkösuojan. Terassille osuu paremmin iltapäivä- ja ilta-aurinko, kun taas toiselle terassille paistaa aamusta keksipäivän aikoihin.

– Pidän siitä, että pihalla on erilaisia oleskelualueita sekä aamu- että iltapäiväauringossa. Se tuo kivaa vaihtelua pihaoleiluun ja monipuolisuutta pihan käyttöön, Maija kertoo.

Ensin pesu ja homeenpoisto

Maija aloitti terassin öljyämisen hyvillä pohjatöillä eli pesulla ja homeen poistolla. Terassi kannattaa pestä ennen öljyämistä hyvin, sillä uritettu terassilauta kerää likaa ja siihen kehittyy helposti homekasvustoa, jota ei kannata jättää uuden öljypinnan alle.

Puhdistus aloitettiin levittämällä terassilaudoille Virtasen Homeentappajaa, joka huuhdeltiin pois painepesurilla. Pesun jälkeen terassin annettiin kuivua kunnolla.

Terassin öjyäminen sujui näppärästi varrellisella lastalla.

Sävyn valinta

Sävynvalinnalla oli tässäkin projektissa suuri merkitys. Kyseessä on iso pinta ja sen tulisi istua niin talon henkeen kuin ympärillä olevaan kasvustoonkin. Maija halusi, että terassi sopisi paremmin vanhan punaisen puutalon henkeen ja siksi hän valitsi Värisilmän terassiöljyvalikoiman kesän suosikkiväreistä harmaan sävyn. Harmaa oli lähellä terassin nykyistä sävyä, mutta tässä sävyssä oli kuitenkin ripaus keltaista ja punaista taittamassa liikaa sinisyyttä pois.

– Kannattaa kuitenkin aina muistaa, että koska kyseessä on kuultava öljy, vaikuttaa terassin alkuperäinen väri aina lopputulokseen. Vaaleasta väristä pääsee helpommin tummaksi, mutta terassin värin vaihto tummasta vaaleaksi vaatii jo enemmän työtä. Itse en tällä kertaa halunnut lähteä näin suureen hommaan ja hiomaan vanhaa käsittelyä kokonaan pois. Onneksi terassin raikastus onnistui mainiosti myös tällaisella hienovaraisemmalla muutoksella!

Lopputulos hivelee silmää ja väri sopii paremmin ympäristöön.

Samoin kuin sisätiloissa, myös ulkotiloissa Maija luotti kotimaisen Virtasen tuotteisiin. Virtasen Uusi Terassiöljy sopii käytettäväksi sekä uusille että aiemmin puunsuoja-aineilla käsitellyille vanhoille pinnoille. Virtasen Terassiöljyn voi myös vapaasti sävyttää yleisempien sävykarttojen mukaan.

Työ sujui näppärästi varrellisella terassilastalla, jonka avulla öljy oli helppo levittää isoille alueille. Tarkempiin ja ahtaampiin kohtiin öljyä saatiin sudittua pensselillä. Terassi käsiteltiin öljyllä kahteen kertaan, jotta lopputuloksesta tuli tarpeeksi peittävä. Kuivuttuaan terassi oli huomattavasti raikkaamman näköinen ja heti valmiina kesän puutarhajuhlia ja tunnelmallisia iltoja varten.

Kommentoi »