Meidän Talo

Marjo ja Jarmo rakensivat omakotitalonsa rinnepihaan viihtyisän oleskelutasanteen – "Poreallas oli koko perheen yhteinen haave"

Marjo ja Jarmo rakensivat omakotitalonsa rinnepihaan viihtyisän oleskelutasanteen – "Poreallas oli koko perheen yhteinen haave"
Epäkäytännöllisen rinnepihan ongelma ratkesi, kun Marjo ja Jarmo keksivät pengertää maata ja rakentaa rinteeseen terassin.
Julkaistu: 10.8.2020
Äänekoskelaisten Marjo Takkisen ja Jarmo Vainikaisen omakotitalon piha on lähes kokonaan rinteessä. Viettävä maa ei tarjonnut kunnollista ja selkeää paikkaa oleskelualueelle. Pariskunta ratkaisi rinnepihan ongelman pengertämällä maata ja rakentamalla terassin. Näin epäkäytännölliselle pihalle saatiin tasainen oleskelupaikka, jossa voi nauttia ulkoilmasta ja lämpimistä kylvyistä.
– Ajatus porealtaasta on ollut koko perheen yhteinen haave jo pitkään. Marjon syntymäpäivä oli loistava hetki toteuttaa se, Jarmo kertoo.
Paljualueen kivetyksen alla on tiivistetty murskepeti. Se oikaistiin ja tärytettiin ennen laatoituksen asennusta. Rinnettä vasten olevasta muurista tehtiin tukeva, jotta se kestää maan paineen.

Mitä tehtiin?

Rakennusalan yrittäjänä toimivan Jarmon oma pihaprojekti tehtiin itse. Kaivuutöitä joudutettiin kaivurin avulla, ja maa-ainesta kuljetettiin pois paikalta kaksi kuorma-autollista. Paluulavalla tuotiin tilalle soramursketta ja kivituhkaa. Pohjan tasaamisen jälkeen asennettiin routaeristyslevyt ja murskepeti, jonka päälle levitettiin lopuksi kivituhka.
Takaseinämään kohdistuvan maapaineen vuoksi muurikivien alle valettiin anturat. Näin rakennelmasta saatiin mahdollisimman tukeva. Muurikivet projektiin hankittiin käytettyinä. Pesun ja harjauksen ansiosta ne ovat nyt kuin uusia. Aikaa oleskelutasanteen tekemiseen kului noin 120 tuntia. Kun työt aloitettiin keväällä, terassialue katoksineen valmistui kesäksi. Lasikatto on tarkoitus asentaa syksymmällä.
Suuren katoksen, 7,5 × 4,5 metriä, alla mahtuu sekä ruokailemaan että kylpemään. Lasikaton asentamisen jälkeen tilasta voi nauttia kelistä riippumatta. Pihassa oli aiemmin koristeallas, jossa sijaitsi vesiposti. Poreammeen vesiliitäntä onnistui ongelmitta, kun vesipostin viemäri oli jo valmiiksi yhdistetty talon putkistoon.
Eino tykkää polskutella, mutta myös avustavat rakennustyöt olivat reippaan pojan mieleen. Perhe halusi ehdottomasti ruskean altaan, mutta värin lisäksi päätökseen vaikuttivat ammeen tekniset ominaisuudet, kuten pumppujen määrä ja hierontaominaisuudet.
Muurikivien päälle asetellut aurinkokennovalaisimet tuovat valoa hämäriin kesäiltoihin. Auringon lisäksi niissä on patterivarmistus.
Perhe on tyytyväinen uuteen oleskelualueeseensa. Tilaan hankittiin uudet polyrottinkiset kalusteet, jotka pysyvät kauniina vuodesta toiseen. Päällysteet nostetaan sateella suojaan.

Mitä saatiin?

– Lopputulos on meidän näköinen ja myötäilee talon ilmettä. Tämä oli myös tarkoituksenamme. Katoksen massiivisuus on tasapainossa talomme jykevien tiiliseinien kanssa. Järeys johtuu siitä, että emme halunneet käyttää katoksessa ylimääräisiä välitolppia, Jarmo linjaa.
Altaassa käydään vähintään kerran viikossa.
– Olen parhaimpana viikkona nauttinut altaan lämpimästä vedestä viitenä iltana. Mikä sen parempaa kuin mennä poreisiin kiireisen työpäivän jälkeen rentoutumaan. Ihan paras syntymäpäivälahja siis, Marjo lisää.

Mitä terassin rakentaminen maksoi?

  • soramurske 150 €
  • kivituhka 60 €
  • pihalaatat 360 €
  • anturamateriaalit 150 €
  • katoksen materiaalit 1 000 €
  • poreamme 8 420 €
  • pihakalusteet 800 €
Yhteensä 10 940 euroa. *
* Työn hintaa ei laskettu, sillä remontti tehtiin itse.
Kommentoi »